Rosia Montana | Ce se intampla peste 16 ani?

cariera-rosia poinei langa rosia montanaAm văzut că se vorbește foarte mult despre Rosia Montana, și de când este un subiect foarte dezbătut în online dar și în blogosferă mie nu-mi place să mă bag și eu la grămadă cu alții, dar pentru că vorbim despre un alt mod de minerit care poate fi caracterizat prin distrugere fizică totală, dar și poluarea puternică a apei și a aerului.

Sunt lucruri importante care trebuie analizate, dacă nouă, celor care suntem la sute de kilometrii nu ne-ar interesa așa mult (cu toate astea protestele nu sunt degeaba, ne pasă) cu siguranță cei care trăiesc în zonă ar trebui să se gândească la familia lor, și la copii care îi vor avea, pentru că poți să te îmbolnăvești înainte să-și dai seama, și pe lângă asta o să fi și martor la distrugerile din zonă.

Probabil că cineva a fost la fel de curios ca și mine și a început să analizeze Rosia Montana cu ajutorul Google Earth, dacă te uiți doar în zonă o să obervi imediat cariera deschisă din est-ul zonei, unde pe un diametru de 2km se observă o gaură în munte, care mai departe a dus către un iaz de decantare care arată ca după un război nuclear, defapt care arată ca orice iaz de decantare, foarte urate vizual, dar și urât mirositoare.

Dacă nu mă crede nimeni pe mine, bineînteles nu am văzut nici unul în realitate, dar mă documentez din informațiile văzute prin imagini/video dar și informațiile publice, o bună sursă de informare este și Wikipedia, care pentru curioși pot citi despre iazul de decantare, care sunt efectene nocive asupra mediului, și aici fără să mai scriu prea mult, o să subliniez câteva:

Efecte nocive in Rosia Montana

  1. Impactul vizual neplăcut, reziduri industriale de diferite culori și mirosuri neplăcute;
  2. Distrugerea definitivă și ocuparea unor zone foarte mari pentru o perioadă îndelungată de timp;
  3. Poluarea apei de suprafață dar și cea din subteran, bineîneles că este afectată și pânza freatică, cu atâtea substanțe chimice în sol;
  4. Poluarea aerului cu gaze rezultate din mineralele din iazurile de decantare;
  5. Ruperea barajului unui iaz de decantare poate produce la devărsarea conținutului său cu efecte periculoase ale mediului.

 

După 16 ani când termină cei de la Rosia Montana Gold Corporation de distrus toată zona Rosia Montana, nu se transformă totul în loc abandonat?

După recensământul din 2002 în Rosia Montana trăiesc 3800 de suflete, chiar crede cineva că RMGC o să ofere 3600 locuri de muncă, și chiar dacă asta se întâmplă, cum se vor bucura de banii câștigați localnici de acolo cand îi vor cheltui pe tratamente, asta pentru că s-au îmbolnăvit, serios acum, cine iese aici pe profit mai mult? Tu sau ei?

Dacă cineva de acolo vrea profit, să ofere o masă și un pat unui turist, aici cu toții putem câștiga ceva, nu contează că este o localitate minieră.

Subscribe
Abonare pentru
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments