Refu Blog

Google a dezvoltat un computer cuantic care face instantaneu calcule care ar dura 47 de ani pentru cele mai bune supercomputere existente, într-o avansare menită să stabilească fără îndoială că mașinile experimentale pot depăși rivalii convenționali. Un articol de la cercetătorii

Google publicat online susține că tehnologia companiei este “dincolo de capacitățile supercomputerelelor clasice existente”. Susținătorii calculatoarelor cuantice spun că tehnologia, care se bazează pe stările peculiare ale fizicii cuantice, poate crea mașini extrem de puternice capabile să lupte împotriva schimbărilor climatice și să creeze medicamente revoluționare.

Cu toate acestea, ele amenință, de asemenea, să submineze sistemele actuale de criptare, ceea ce le conferă o prioritate în materie de securitate națională. acum patru ani, Google a pretins că este prima companie care a atins “supremația cuantică” – un punct important la care calculatoarele cuantice depășesc mașinile existente.

Acest lucru a fost contestat la vremea respectivă de rivali, care au argumentat că Google exagerează diferența dintre mașina sa și supercomputerele tradiționale.

Noul articol al companiei – “Tranziţia fazicã în eşantionarea circuitelor aleatorii” – publicat pe site-ul ArXiv de acces liber în domeniul științei, demonstrează un dispozitiv mai puternic care urmărește să încheie dezbaterea.

În timp ce mașina din 2019 avea 53 de qubiți, elementele de bază ale calculatoarelor cuantice, dispozitivul generației următoare are 70. Adăugarea mai multor qubiți îmbunătățește exponențial puterea unui calculator cuantic, ceea ce înseamnă că noua mașină este de 241 de milioane de ori mai puternică decât mașina din 2019.

Cercetătorii au declarat că ar dura 6,18 secunde pentru Frontier

Cel mai performant supercomputer din lume, să efectueze o calcule similar unui computer cuantic cu 53 de qubiți al Google din 2019. În comparație, le-ar lua 47,2 ani pentru a face un calcul similar celui mai recent model al Google.Cercetatorii pretind și că noul lor calculator cuantic este mai puternic decât demonstrațiile făcute in laboratorul chinezesc vazut ca lider în domeniu.

Articolul Google demonstrează cum computerele cuantice mai mari pot gestiona “zgomotul” – interferențele care amenință să perturbe stările fragile în care funcționează qubiții – pentru a continua să facă calcule. Cercetatorii spun: “Concluzionăm că demonstrația noastră se încadrează ferm în domeniul calculelor cuantice dincolo de clasical”.

Mașinile concurente au fost măsurate pe baza unei sarcini de randomizare, pe care criticii spun că o favorizează pe cele cuantice și care nu are nicio valoare practică în afara studiilor academice. Steve Brierley, CEO al companiei Riverlane, cu sediul la Cambridge, a declarat: “Acesta este un moment important.  Discuțiile despre dacă am atins sau chiar am putea atinge supremația cuantică sunt acum rezolvate.” Sebastian Weidt, CEO al start-up-ului Universal Quantum din Brighton, a declarat că computerele cuantice trebuie să demonstreze mai multe funcții practice.

El a spus: “Acesta este o demonstrație foarte frumoasă a avantajului cuantic. Deși este o realizare excelentă academic, algoritmul utilizat nu are aplicații practice în lumea reală. Trebuie să ajungem la calculatoarele cuantice utile – o eră în care computerele cuantice cu mii de qubiți încep efectiv să aducă valoare societății într-un mod inaccesibil calculatoarelor clasice”.

 

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment