Refu Blog

Lumea se schimbă, însă nu mereu în bine – poluarea nu dă semne de încetinire. Iar vina e a noastră. În încercarea de a trăi cât mai abundent, uităm importanța unui trai sustenabil, care să nu afecteze în vreun fel mediul. Poți renunța la pungile și sticlele din plastic, însă e suficient? Natalia Berezovskaia, arhitect, ne dă câteva idei despre cum ne putem amenaja casa mai sustenabil.

Design pentru eficiență energetică

Consumul ridicat de energie este unul dintre motivele principale ale schimbărilor climatice. Arhitecții și designerii de interior pot schimba asta, reducând cantitatea de energie necesară pentru încălzire, iluminare, electronice etc și prin propunerea surselor alternative de energie. 

Căldura și iluminatul sunt doi factori cruciali pe care îi putem schimba pentru a crea o amenajare sustenabilă, indiferent dacă vorbim de living, amenajare bucatarie sau dormitor – căldura părăsește încăperea prin ferestre, deci este vital să instalăm geamuri de calitate foarte bună, care asigură izolația necesară. 

Covoarele sunt aliați de încredere în ce privește izolația termică: conform studiilor, un covor reține aproximativ 10% din căldura dintr-o cameră. 

Design pentru mediu sănătos 

Este crucial să alegem materiale organice și produse cu un impact redus asupra mediului; chiar dacă alegem materiale precum lemnul, lâna, piatra etc, este important să ne asigurăm că originea lor este una eco-friendly. 

Alege să cumperi mobilierul și decorațiunile pe cât de mult posibili de la producători locali, a căror metode de producere nu afectează sănătatea mediului, și evită pe cât de mult să cumperi de la „giganți” din industrie. 

Când schimbi mobilierul din casă, nu îl arunca pur și simplu la gunoi – încearcă să îi găsești o nouă casă, dacă este încă în condiții bune. Dacă nu, aruncă-l doar după ce ai contactat operatorul de salubritate din oraș, care se va asigura că piesa voluminoasă este corect colectată. 

Designul pentru sănătatea mediului poate fi descris simplu: mai puțin, dar mai bun; evită supra-încărcarea spațiului și achiziționarea elementelor inutile, pentru a putea reduce risipa. 

Longevitate, reutilizare și flexibilitate

Reconsideră ciclul de viață al obiectelor pe care le achiziționezi: alege produsele mai calitative, chiar dacă asta înseamnă un cost suplimentar; vei avea garanția că nu vor trebui schimbate într-o perioadă foarte scurtă. 

De exemplu, ia în calcul ca pentru idei amenajare baie să cumperi o pardoseală calitativă, pentru că este supusă unor condiții diferite; dacă va fi una de proastă calitate, va trebui schimbată poate într-un an, iar asta nu mai este sustenabil. 

Fii flexibil cu amenajarea interioară și încearcă reutilizarea produselor: dacă un dulap nu mai arată bine în living, poate se potrivește în dormitor. Sau poate se potrivește în dormitorul altcuiva. 

Sustenabilitatea prin design este o mișcare mult mai amplă decât credem: pe de-o parte, ea începe în momentul amenajării, și, pe de cealaltă parte, continuă toată viața: ca să trăim sustenabil cu spațiile noastre este important să acordăm atenție organizării, curățeniei și economiei – de la folosirea detergenților naturali, alegerea producătorilor locali și până la donarea pieselor de mobilier pe care nu le mai folosim, să amenajezi sustenabil o casă e mai mult decât atât: este un adevărat stil de viață care trebuie menținut în timp. 

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment