Tot ce trebuie sa stii despre printare UV

Ce este printarea UV, la ce se poate realiza si cui i se adreseaza? Iti vom spune cateva informatii despre tehnica unui astfel de sistem ce foloseste printare UV si multe alte informatii interesante despre acest proces.

Sa incepem cu informatiile tehnice. Sistemul de printare UV, UV fiind razele ultraviolete, se bazeaza pe faptul ca razele UV ale lampilor din acest tip de imprimanta usuca complet si instant cerneala. Asta permite o imprimare mai curata si o redare mai buna a culorilor. Dar cum este posibil acest lucru? Cerneala UV contine elemente numite foto-initializatoare care, atunci cand sunt expuse la lampa UV a unei imprimante, activeaza un proces numit intarire sau reticulare. Practic, moleculele de cerneala tind sa se grupeze conform unor retele bine definite si sa se solidifice, in timp ce componenta lichida se evapora.

Pe majoritatea imprimantelor UV este posibil sa configurezi, pe langa procesul de patru culori, si albul si luciul care iti permit sa imprimi pe suprafete intunecate sau transparente si sa creezi efecte unice de lustruire si / sau relief. Roland a produs primul device de imprimare si taiere cu cerneluri UV in 2008. De atunci a perfectionat aceasta tehnologie prin introducerea unor functii noi din cand in cand pana la obtinerea unor avantaje care reprezinta astazi adevarata valoare a Roland si a masinilor sale: economisirea timpilor de productie si a costurilor, personalizare extrema a graficii, finisarea materialelor tiparite cu utilizarea de luciu, mat sau efecte de relief. Printare UV cu ajutorul unei imprimante Roland vei putea experimenta la markprint.ro. Aici este folosita imprimanta Roland din seria Versa UV LEF. Acestea sunt imprimante cu cerneluri UV dedicate personalizarii obiectelor. Acestea permit imprimarea textelor, texturilor si siglelor direct pe obiecte, chiar si pentru a crea o singura piesa. Operatorul poate imprima tiraje mici si medii, pana la un singur obiect, fiecare cu personalizari grafice diferite si particulare.

Materialele pe care se poate printa 

Datorita caracteristicilor tipice ale cernelurilor UV, este posibil sa printezi pe mai multe suporturi diferite, dar acest lucru nu inseamna ca este posibil sa printezi pe toate. Fiecare tip de material are proprietati chimice care trebuie sa fie compatibile cu sistemul UV, de aceea este necesara efectuarea testelor de rezistenta a cernelurilor. Cu toate acestea, putem spune cu certitudine ca se poate face printarea pe majoritatea materialelor.

PET

Polietilen tereftalatul este un material plastic care poate fi usor, semirigid sau rigid. Principala sa caracteristica este ca este transparent si incolor. Constituie o bariera excelenta impotriva umiditatii si a patrunderii substantelor gazoase. Din acest motiv si pentru caracteristica de a fi usor reciclabil, PET-ul este utilizat in majoritatea sticlelor de pe piata.

PVC

PVC este unul dintre cele mai utilizate materiale plastice, datorita versatilitatii si rentabilitatii sale. Rezistenta ridicata la caldura, uzura si agenti atmosferici fac din PVC un material foarte rezistent in timp. Ambalajul din PVC este, prin urmare, deosebit de potrivit pentru adapostirea  produselor expuse la conditii de mediu nefavorabile. PVC-ul pur este un material rigid, dar poate fi amestecat si in proportii mari cu produse plastifiante care il fac flexibil.

PC

Principalele caracteristici ale policarbonatului sunt transparenta, duritatea si rezistenta termica si mecanica. Rezistenta la impact este cu siguranta particularitatea sa si, din acest motiv, este adesea utilizata pentru a realiza usi antiglont si protectii pentru masini-unelte. Policarbonatele sunt utilizate in cele mai variate domenii de alicatie: in optica pentru lentile de ochelari, in computere, pentru casti si pentru faruri. Datorita posibilitatii de a fi sterilizat, policarbonatul este, de asemenea, utilizat pe scara larga in domeniul medical si al sanatatii. Datorita usurintei, luminozitatii si rezistentei lor, panourile din policarbonat sunt utilizate pentru realizarea acoperisurilor si ferestrelor.

Lemn si derivate

Cernelurile UV au capacitatea de a imprima chiar si pe lemn si derivate. Efectul variaza in functie de tipul de material si trebuie evaluat pe baza compozitiei suprafetei lemnului.

Alte materiale

Printarea UV este posibila si pe alte suprafete fata de cele descrise mai sus. Astfel, pot fi printate obiecte din hartie, plexiglass, metal, sticla, piele sau ceramica.

Si pentru ca am vorbit despre markprint.ro, cu ajutorul printarii UV poti sa personalizezi obiecte precum: pixuri, brichete, brelocuri, carcase de telefon imprimate, stick-uri USB imprimate, printare carcasa Laptop, trofee din plexiglass imprimate, carduri PVC imprimate, carti de vizita, etichete imprimate UV, cutii cu design unic, rame foto si asa mai departe.

In ce domenii poate fi utila imprimanta UV? Imprimanta cu jet de cerneala UV poate fi utilizat in aproape toate pietele industriale. De fapt, oportunitatile de imprimare sunt legate de suprafata pe care intentionezi sa o decorezi si de aplicatia dorita si aspectul final.

Printre pietele generale in care se poate folosi printarea UV, vei gasi: comunicare vizuala, producatori de mobila, horeca, producatori de sticla, industria metalurgica, de materiale plastice si derivati, domeniul textil, articole din piele si multe altele. In plus, noi posibilitati si noi piete sunt explorate in fiecare zi datorita imprimarii UV.

In concluzie

Lumea personalizarii isi gaseste expresia maxima prin imprimarea UV. Datorita efectelor cernelii albe si lucioase este posibil sa se faca combinatii infinite. In acest fel, este posibil sa creezi piese unice atat in ​​ceea ce priveste calitatea tiparirii, cat si in ceea ce priveste capacitatea de a satisface clientul final. Cu o imprimanta Roland Vers UV este posibil sa fie combinate diferite tehnici de imprimare, cum ar fi serigrafia si tampografia. Printarea UV poate fi integrata cu usurinta in productia de obiecte personalizate.  Datorita capacitatii de aderenta a cernelurilor, operatorii pot personaliza materiale precum lemnul si ceramica, asa cum spuneam, creand multe solutii noi care sa fie propuse pe piete noi, cum ar fi decorarea interioara sau mobilierul.

Subscribe
Abonare pentru
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments