Windows 8 vs Windows 7 – Teste de baza

Pentru a obtine o imagine impartiala, am instalat Windows 8.1 si Windows 7 cu cateva programe de baza, si am realizat o serie teste de viteza si de performanta, astfel încat pentru a compara Windows 8.1 cu Windows 7. In acest scop am efectuat teste, cum ar fi timpul de pornire si inchidere, copierea fisierelor, navigare, jocuri și alte puncte de referinta similare pe doua calculatoare identice.

Pentru a asigura corectitudinea, m-am asigurat, de asemenea, ca ambele versiuni de Windows sa fie configurate identic, pentru asta am folosit calculatorul meu si am notat fiecare test individual.

1. Viteza de incarcare a sistemului de operare

Windows 8.1 Windows 7
18 secunde 27 secunde

Windows 8 pornește mai rapid decât Windows 7.

Windows 8.1 s-a incarcat foarte rapid, in 18 secunde mai exact in timp ce Windows 7 porneste in┬á27 secunde. Diferen╚Ťa este de 8 secunde.

 2. Timpul de oprire a sistemului de operare

Windows 8.1 Windows 7
8 secunde 12 secunde

 

O imbunătătire similara se observa atunci cand se masoara timpul de oprire. Windows 8.1 s-a oprit in 8 secunde comparativ cu 12 secunde la Windows 7. Diferenta de 4 secunde.

3. Pornire din modul Sleep

Windows 8.1 Windows 7
10 secunde 13 secunde

 

Windows 8.1 are o imbun─ât─â╚Ťire semnificativa┬ási aici. Cu toate acestea m-am┬ágandit totusi ca 10 secunde a fost prea mult┬átimp. Apoi am testat din nou Windows 8.1 folosind versiunea fara niciun program instalat si a durat tot 10 secunde. In timp ce la Windows 7 a durat 13┬ásecunde.

4. Performante grafice 3D

Windows 8.1 Windows 7
9364 puncte 9451 puncte

 

3DMark 11 este utilizat in principal pentru a masura performanta grafica 3D ÔÇô adica driverele pentru placa grafica joaca un rol vital aici. Totusi, performanta a fost foarte asemanatoare in ambele sisteme de operare, desi mai matur-ul

Windows 7 a fost usor mai rapid.

5. Performanta multimedia

Windows 8.1 Windows 7
3786 puncte 3467 puncte

 

Performanta multimedia este declarata a fi un alt din punct forte pentru Windows 8.1, și dupa cum puteti vedea, atunci cand l-am testat cu PCMark 7, a fost de 9% mai rapid decat predecesorul sau.

6. Performante pentru programele office

Windows 8.1 Windows 7
3 secunde 4 secunde

 

Windows 8.1 inarmat cu varianta gratuita de office (open office) am constatat ca aceasta a fost de 10% mai rapid atunci cand rulează testul de Excel impotriva Windows 7 utilizand Open Office. Chiar atunci cand se compara ambele sisteme de operare care ruleaza Excel, Windows 8.1 este mult mai eficient folosind ciclurile CPU pentru beneficiul sau pe simulare.

7. Transfer multiplu de fisiere mari

Diferentele sunt foarte apropiate, aici tine si de starea HDD-ului.

 

Windows 8.1 dispune de o noua interfata Explorer pentru transferul de fisiere, care furnizeaza date mai exacte cu privire la viteze de transfer si timpul estimat de finalizare. Aduna de asemenea, mai multe ferestre de transfer impreună. Performanta fiind identica in urma testelor efectuate.

Interfata cu utilizatorul este minunata, dar pe partea de performanta este o diferenta mica atunci cand transferam mai multe fisiere de dimensiuni mari impreuna sau individual. Windows 8.1 cat si Windows 7 ofera performante similare in ambele situatii.

8. Browsere diferite pe cele 2 sisteme de operare

Windows 8.1 e mai rapid decat Windows 7 cand vine vorba de browsing.

Diferentele sunt notabile pentru cei care tin cont de cateva secunde, Daca Windows 8.1 incarca prin Firefox si Chrome o pagina web fara prea multe elemente grafice in 2 secunde, Windows 7 ajunge sa incarce aceleasi pagini in 3 chiar 4 secunde.

9. Gaming

Am testat Battlefield 3, Battlefield 4, Dota 2 si Diablo 3. Chiar daca toata lumea lauda Windows 8.1, am avut cu cel putin 5-6 fps-uri in plus cu Windows 7 cu o placa video HD 7750.

Windows 8 vs Windows 7 ÔÇô Concluzie finala

Microsoft a parut ca da lovitura cu Windows 8, dezvoltand un sistem de operare rapid si eficient. Din fericire, se pare ca Windows 8.1 continua sa construiasca pe acel tipar, asa cum l-am descoperit, pe picior de egalitate și, ocazional, mai rapid decat Windows 7.

La final am ajuns la concluzia ca Windows 8.1 este mai rapid decat Windows 7, în unele aspecte, cum ar fi timpul de pornire, inchidere si wake up (poate fii un avantaj pentru cei care folosesc functia de sleep), performanta multimedia, performanta cu browsere web, transferul de fisiere mari si probabil si alte functii fiind mai rapide decat Windows 7, din nefericire pentru partea de gaming se pare ca Windows 7 este mult mai stabil, oferind configuratiei mele mai multe frame-uri in jocurile pe care le joc.

Mai mult decat atat Windows 8.1 este semnificativ mai sigur┬ádecat Windows 7 si este proiectat ├«n special pentru a putea profita de ecrane tactile in timp ce Windows 7 este doar┬ápentru desktop-uri (pe mine unul nu prea ma incanta implementarea pentru un device cu ecran tactil, cand eu folosesc numai desktop). Un ultim sfat ÔÇô dac─â ai o licenta┬áWindows 7 pe PC-ul tau nu vad un motiv urgent de upgrade la Windows 8.1. Cu atat mai mult ca a fost anuntat recent Windows 10, si este oferit gratuit pentru toti ce au deja o licenta.

Dar daca nu ai o licenta valida si ai de gand sa iti cumperi un sistem de operare, cea mai buna decizie este Windows 8.1, un mare plus poate fi si avantajul financiar, cu 500 de lei iti poti cumpara licenta retail pentru Windows 8.1.

Varianta retail se poate instala fara probleme si pe un calculator nou, dar atentie, licenta este valida pentru 1 singur calculator, nu poti rula simultan pe un alt calculator.

 

Subscribe
Abonare pentru
guest
1 Comment
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments
Andrei

Chiar ca a fost o mare prostie sa nu fac investitia sa imi iau o licenta mai de mult. Am stat atata timp cu un windows piratat dar nu prea am fost sigur de unde sa imi cumpar una. Nici nu voiam sa dau o gramada de bani , adica pe situl oficial mi se parea foarte scump. Dar pana la urma am ajuns sa imi cumpar de la recomandarea unui amic de pe un site. Sunt foarte multumit , il am deja de 6 luni si nu am probleme , si pretul a fost chiar bun as putea zice.