Te intrebi cat valoreaza locuinta ta sau casa pe care vrei sa o cumperi? Raspunsul este simplu: o casa valoreaza atat cat cineva este dispus sa plateasca pe ea. Daca intram in detalii, valoarea unei case depinde de piata si de un eventual credit sau un evaluator. De ce este importanta o evaluare proprietati imobiliare?

Pentru ca vei stii cum sa calculezi valoarea casei tale cu ajutorul unor instrumente si al unor profesionisti si astfel vei fi mai pregatit sa cumperi, sa vinzi, sa refinantezi sau chiar sa negociezi taxe mai mici pentru proprietate.

Evaluarea imobiliara iti poate oferi, de asemenea, o mai buna imagine a investitiei tale.

Cum determini valoarea unei case?

  1. Apelati la un evaluator profesionist

Bancile solicita o evaluare inainte de a aproba un credit ipotecar, dar ca proprietar al unei locuinte puteti angaja un evaluator pentru a estima valoarea casei in orice moment. In general, mai mult de un sfert (28%) dintre proprietarii de case  determina valoarea casei lor printr-o evaluare.

Un evaluator determina valoare locuintei bazandu-se pe nevoile clientilor. Uneori clientii doresc o evaluarea pentru a obtine o refinantare de la banca, alteori pentru a cumpara o proprietate. 

Printre altele, evaluatorii tin cont in cadrul evaluarii de:

  • Piata: regiunea, orasul si cartierul in care se afla casa.
  • Proprietatea: Caracteristicile casei, inclusiv imbunatatirile si terenul pe care se afla.
  • Proprietati comparabile: vanzari, inregistrari, locuri de munca vacante, costuri, depreciere si alti factori pentru case similare pe aceeasi piata.
  • Aceste informatii sunt combinate pentru a crea o opinie finala cu privire la valoare casei si prezentate intr-un raport oficial.

2.Evaluati proprietati similare

Un evaluator va tine intotdeauna cont de pretul de vanzare recent a unor proprietati comparabile. Peste jumatate dintre proprietarii de case se raporteaza la valoarea casei lor prin analizarea proprietatilor similare din apropiere. Pare o abordare mai simpla.

O astfel de comparatie care sa determine valoarea casei nu necesita neaparat un evaluator profesionist. Totusi, doar pentru ca locuinta din apropiere s-a vandut recent, asta nu o face sa devina neaparat un element de comparatie corect. Trebuie sa comparam „mere cu mere” si sa tinem cont de suprafete similare, locatii, conditii si imbunatatiri.

De exemplu, vecinul tau tocmai a vandut o casa batraneasca care poate avea o suprafata construibila similara cu cea a locuintei tale, dar care trebuie demolata. Daca locuinta pe care o scoti tu la vanzare este locuibila si mult mai noua, comparatia dintre cele doua proprietati similare este inoportuna.

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment