Refu Blog

Ce aparat foto sa iti cumperiCe aparat foto sa iti cumperi? DSLR vs Point-and-shoot. In ziua de astazi toate camerele compacte sau point-and-shoot cum mai au denumirea ofera foarte multe optiuni si sunt destul de softisticate din punct de vedere tehnic. Cateva sau chiar toate caracteristicile unui DSLR sunt disponibile si la o camera simpla compacta, asa ca de ce sa cumparam un DSLR cand camera este grea, destul de mare si este mult mai scumpa?

Pentru performanta, si ca sa intelegi mai bine principiul de comparatie, camera compacta este o veche Dacia 1310 si DSLR-ul este o masina sport cu multi cai putere.

Cateva motive sa treci la o camera DSLR:

-Daca camera nu te ajuta din punct de vedere creativ sau modul cum faci tu fotografii, este timpul sa treci la DSLR.
-Simti ca fotografiile tale ar trebui sa arate mai bine, atunci este timpul sa treci la DSLR.
-Vrei mai multe optiuni pentru camera ta
-Vrei neaparat un control manual pe camera ta, care sa te lase sa setezi timpul de expunere, diafragma sau ISO intr-o clipita? E timpul sa treci la DSLR.

Ce aparat foto sa iti cumperi?

DSLR vs Point and Shoot

Calitatea imaginii

Cel mai important aspect atunci cand vorbim de fotografie este calitatea imaginii, si cand discutam mai exact despre DSLR vs Point and Shoot, vorbim direct despre calitatea senzorului foto, si aici marimea conteaza.
Si cand vorbim de marime la o camera Point and Shoot senzorul are marimea 5.76 x 4.29mm in jur de 25mm patrati, cam marimea unui paracetamol, mai mult sau mai putin.

Cand vine vorba de marimea unui DSLR, senzorul are 28.7 x 19mm in jur de 548mm patrati, si marimea ar fi cam al unui timbru postal, ceva de genul.

Asta inseamna ca atunci cand senzorul este mai mare, calitatea imagini este mai buna. Si aici intervine un aspect important, zgomotul de imagine, care este mult mai mic in fotografiile realizate cu un senzor mai mare.

Bineinteles ambele imagini arata bine cand sunt vizionate pe calculator la marimea monitorului, dar cand pui zoom-ul 100% pe fotografie se vede foarte clar zgomotul de imagine si detalii putine a imagini fara de un DSLR tras in acelasi moment.

Daca imaginea se vede bine, de ce am totusi nevoie de un DSLR? Ai nevoie de un DSLR in momentul cand treci la un alt nivel, si deja fotografiile tale sunt decupate pentru a fi mai bine asezat in cadru subiectul sau daca decizi ca fotografiile tale merita sa ajunta printate.

Nu mai pierde timpul cu ce aparat foto sa iti cumperi, cel mai recomandat lucru de inceput cand te gandesti sa-ti cumperi un DSLR este ca inainte de a intra in magazin cu banii in mana, sa imprumuti de la un prieten un DSLR si sa te joci cu el destul de mult, sau sa testezi cateva DSLR-uri in showroom-urile de fotografie disponibile in orasul tau.

Daca ajungi intr-un showroom aduci cardul cu tine, ca sa vezi diferentele acasa pe calculator, ca sfat suplimentar poti sa faci fotografii cu ISO mare si acasa poti compara diferentele intr-un program de editare foto.

Fotografiere RAW

Inca un lucru avantajos la DSLR este ca o sa fii indragostit de functia RAW, functia RAW iti permite sa faci fotografii care sunt sotcate intr-un fisier cu mult mai multa informatie decat cu un simplu format .jpg

RAW-ul este un format digital, si ca sa-ti compar mai bine sa intelegi, gandeste-te la RAW ca un negativ digital, unde ai un control foarte mare asupra culorilor, luminii, contrast si alte efecte speciale asupra imaginii fara de un jpg normal.

Din nefericire fiecare fisier RAW se poate modifica fie din camera dar iti ia prea mult timp, fie cu un software special care stie sa recunoasca tipul de fisier. Chiar daca sunt foarte scumpe softurile populare de recunoastere a formatului .RAW poti sa instalezi softul de pe CD-ul camerei foto, majoritatea camerelor foto cumparate au pe disc-ul camerei si un soft pentru recunoasterea fisierelor .RAW

Chiar daca ai deja un software care poate procesa fisiere RAW incearta totusi sa te joci putin cu software-ul gasit pe disc, te-ar suprinde cat de simplu de folosit este.

Obiective interschimbabile

Avantajul kilometric pe care il are DSLR-urile sunt chiar obiectivele interschimbabile. Aceste obiective sunt cu o optica mult mai buna fata de ce ai tu pe camera ta point-and-shoot, avand o optica mai buna, fotografiile ies si mai calitative ca inainte.

Aici deja putem vorbii de fotografii de o calitate profesionala, utilizand optica de top.

Vorbind de obiectivele pentru DSLR deja avem foarte multe optiuni disponibile: wide, focala fixa, zoom, tele-zoom.

Sistemul autofocus

Inca un plus pe care il are DSLR-ul fata de Point-and-shoot este sistemul autofocus, dar este mult mai precis, si mult mai rapid decat orice camera Point-and-shoot.

Filmarea video

Calitatea imaginii video are legatura directa cu marimea senzorului, cum DSLR-ul are senzorul de 3 ori mai mare decat un Point-and-shoot, le fel si calitatea video e mult mai buna.

Dar mai multe de atat, camerele DSLR au si mai multe optiuni pentru filmare:

– optiuni de expunere
– optiuni pentru modul autofocus
– optiuni pentru inregistrare, marime si framerate diferit, eventual digital zoom.
– optiuni pentru inregistrarea sunetului

Prietenul meu Lucian, care este fotograf de evenimente, a filmat la o nunta cu un DSLR, vezi imaginile pe youtube

Ideea este ca odata cu adaugarea functiei video pe toate dslr-urile noi si viitoare lansate, acum ai puterea de a filma exact cum filmeaza (conteaza foarte mult si obiectivul care-l ai pe camera) si altii videoclipuri, reclame tv sau chiar filme de lunga sau scurta durata. Asa ca intrebarea ramane ce aparat foto sa iti cumperi?

Daca am uitat sa precizez ceva, astept un comentariu de al cei care au deja un DSLR.

dslr-vs-point-and-shoot

Recomandare aparat foto DSLR (2 decembrie 2014)

 

 

Recomandare aparat foto compact (2 decembrie 2014)

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

6 Comments

  1. Salut!

    Te’ai straduit sa scrii postul asta si pentru asta te felicit … doar ca … din pacate este putin cam „steril” … recunoscandu’se usor faptul ca nu esti unul dintre pasionatii de fotografie, informatiile fiind unele teoretice apartinand unei documentarii succinte decat practice apartinand experientei. Ca idee doar …

    „Cand vine vorba de marimea unui DSLR, senzorul are 28.7 x 19mm in jur de 548mm patrati, si marimea ar fi cam al unui timbru postal, ceva de genul.”

    La DSLR avem de face cu senzor APS-C (crop size format), prezent pe DSLR’urile entry level si FullFrame (35mm) pe care il gasim aici DSLR’urile Hi-END.

    Bafta si toate cele bune! 😉

    • Articolul e scris mai mult pentru incepatori, si explicat pentru incepatori.

      Nu cred ca cineva care si-a cumparat o compacta o sa treaca imediat pe un fullframe destul de scump.

  2. Si daca nu oferi toate informatiile (link’ul de completare vad ca l’ai sters 🙂 ) cum o sa deosebeasca un „incepator” un DSLR de 2000 lei fata de unul de 6000 lei? 🙂 Si eu scrisesem acel articol tot pentru incepatori. 🙂

    Oricum … toate bune si lumina buna sa ai!

  3. Ioan MihaiReply

    Faina comparatia dintre un DSLR si o masina sport. Foarte adevarat, DSLR-urile pot fi niste masini sport cu multi cai putere, insa un incepator nu o sa conduca masina cum trebuie.

    • Da, am incercat sa fac comparatii cat de cat ok, ca-si imagineze cat mai bine diferentele.

  4. Mai nou e sa fii la moda si mai sofisticat decat sa ai un aparat de doi bani, acum eu nu prea vad oameni fotografiind cu Point-Shoot. Mai nou e sa-ti iai un DSLR si sa ‘gusti’ din calitatea adevarata 🙂

Write A Comment