Refu Blog

De ce cartile sunt importante pentru copilul dvs: de la carti cu ilustratii pana la carti cu sunete • Refu Blog

Introducerea in lumea povestilor prin intermediul cartilor, vorbitului si cantatului, dar si descoperirea sunetelor in fiecare zi ajuta la dezvoltarea copilului dvs. in mai multe moduri. Citirea si impartasirea povestilor pot:

-ajuta copilul sa cunoasca sunete, cuvinte si limba si sa dezvolte abilitati de alfabetizare timpurie;

-il pot invata sa pretuiasca cartile si povestile;

-ii pot starni imaginatia copilului si ii pot stimula curiozitatea;

-pot ajuta creierul copilului, ii pot dezvolta abilitatile sociale si abilitatile de comunicare;

-il pot ajuta pe copil sa invete diferenta dintre „real” si „credibil”;

-il pot ajuta pe copilul sa inteleaga schimbarile si evenimentele noi sau inspaimantatoare si, de asemenea, sa getsioneze emotiile puternice care pot merge impreuna cu ele.

Impartasirea povestilor cu copilul dvs. nu inseamna ca trebuie neaparat sa cititi.

Doar uitandu-va la carti cu copilul dvs., puteti fi un povestitor minunat si un model bun pentru utilizarea limbii si a cartilor. Copilul va invata urmarindu-va cum tineti o carte in mod corect si vazand cum utilizati cartea intorcand usor paginile. De asemenea, folosind carti cu sunete, acesta va invata mai repede ce sunete scot anumite animale, vehicule etc.

Citirea povestilor cu copiii are beneficii si pentru adulti. Timpul special pe care il petrec citind impreuna promoveaza legatura si ajuta la construirea relatiei cu cei mici. Puteti incepe sa cititi cu voce tare copilului dvs. cat mai devreme – cu cat mai devreme, cu atat mai bine. Bebelusului ii va placea sa fie tinut in brate, sa va asculte vocea, sa auda cuvintele si ritmul si sa se uite la imagini.

Citirea nu este singura cale de a ajuta la dezvoltarea limbii si alfabetizarii copilului dumneavoastra. A spune povesti, a canta cantece si a spune rime impreuna sunt, de asemenea, activitati excelente pentru abilitatile de alfabetizare timpurie – iar copilul dvs. se va distra de minune in acest timp. Uneori, copilul dvs. s-ar putea bucura de aceste activitati mai mult decat citind. Copilul va invata cuvinte si isi va dezvolta abilitatile de limbaj din melodiile, povestile si conversatiile pe care le impartasiti impreuna.

Cititi copilului in alte limbi

Puteti citi, canta si spune povesti cu copilul dvs. in orice limba va simtiti cel mai confortabil. Folosirea unei limbi cu care va simtiti confortabil va ajuta sa comunicati mai usor si va ajuta sa faceti mai amuzant cititul, cantatul si povestirea pentru amandoi. Copilul va invata in continuare ca cuvintele sunt formate din litere, silabe si sunete diferite si ca, de obicei, cuvintele se leaga de imaginile din pagina. Nu va faceti griji daca limba engleza nu este prima limba a copilului dumneavoastra. A fi bilingv ajuta copilul dvs. sa invete engleza cand incepe gradinita sau scoala. Cartile in doua limbi sunt o resursa excelenta si multe carti ale copiilor sunt publicate in doua limbi. Citirea cartilor in doua limbi cu copilul dvs. va poate ajuta, de asemenea, sa va familiarizati cu engleza.

O alta optiune este sa cititi o carte cu voce tare in engleza sau sa ascultati o carte audio in engleza si apoi sa vorbiti despre povestea aceea cu copilul dvs. in orice limba se simte cel mai confortabil. Daca doriti, puteti vorbi despre imaginile din carte in loc sa cititi cuvintele.

Cand cititi, cantati si spuneti povesti cu copilul dumneavoastra?

Ora de culcare, ora de baie, in tren, in autobuz, in masina, in parc, in patut, cand sunteti in sala de asteptare a medicului … orice moment este un moment bun pentru o poveste! Puteti face cartile sa devina parte din rutina dvs. zilnica – luati-le cu voi pentru a le impartasi si a va bucura peste tot.

Fiti atent la reactia copilului la poveste si opriti-va  daca nu-i place de data asta. Puteti incerca intotdeauna o carte, o melodie sau o poveste in alt moment. Daca nu aveti o carte sau nu puteti face o poveste la fata locului, nu va faceti griji. Exista multe alte modalitati prin care dvs. si copilul dvs. puteti impartasi cuvinte si imagini.

Sfaturi pentru impartasirea cartilor cu bebelusii si copiii mici

-Faceti o rutina si incercati sa cititi cel putin o carte in fiecare zi. Un scaun de lectura in care stati amandoi confortabil poate deveni o parte a rutinei dvs. de lectura;

-Opriti televizorul sau radioul si gasiti un loc linistit pentru a citi, astfel incat copilul dvs. sa va auda vocea.

-Tineti copilul aproape sau pe genunchi in timp ce cititi, pentru ca el sa va vada fata si cartea.

-Implicati-va copilul incurajand discutiile despre imagini si repetand cuvinte si fraze familiare.

-Lasati-va copilul sa aleaga cartile cand va avea varsta suficienta pentru a incepe sa ceara!

-Daca aveti copii mai mari, ei pot impartasi cartile cu copiii mai mici sau puteti citi impreuna. A pune intrebari si a asculta raspunsurile sunt abilitati importante care va vor ajuta copilul atunci cand incepe sa invete sa citeasca.

Chiar si citirea timp de cateva minute este eficienta – nu trebuie sa terminati intotdeauna cartea. Pe masura ce copiii cresc, ei pot sa asculte mai mult timp.

Ce fel de carti sa cititi cu copilul

Exista atat de multe carti din care poate fi greu sa stii de unde sa incepi.

De regula, copiii mici se bucura adesea de carti, cantece si povesti care au o rima, ritm si repetitie buna. De fapt, unul dintre modurile in care copiii invata este prin repetare. Alegeti carti care au lungimea potrivita pentru copilul dvs. si care se potrivesc intereselor in schimbare ale copilului.

De asemenea, puteti varia cartile si materialele tiparite pe care le-ati citit. Carti cu imagini, carti electronice cu sunete, reviste, manuale de instructiuni pot fi toate interesante si antrenante pentru copilul dvs. Pentru a achizitiona cartile potrivite pentru micutul dvs., va recomandam sa accesati librariepentrupici.ro!

 

 

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment