De ce si de unde sa cumparati imbracaminte second-hand?

Distribuie pe retelele sociale daca iti place articolul:

Nu doar partea economica este un motiv pentru a cumpara haine si, in general, produse second-hand. Miscarea internationala “1 Milion Women” (care reuneste femei din intreaga lume active in politicile de mediu si in combaterea schimbarilor climatice) a publicat date foarte interesante referitoare la achizitionarea de haine second-hand si consecintele nefavorabile asupra mediului. De fapt, daca un milion de oameni ar cumpara haine second-hand, in loc de haine noi, nu s-ar mai produce 6 milioane kg de dioxid de carbon.

De ce asta?

Pentru ca industria modei este a doua cea mai poluanta industrie, cu cel mai mare consum de apa din lume. Principalele probleme legate de impactul asupra mediului al industriilor modei sunt legate de:

– materiile prime ce implica consumul de energie, apa, sol, resurse neregenerabile, utilizarea de ingrasaminte, pesticide si erbicide, emisiile atmosferice, in general, si in special gazele cu efect de sera si evacuarile in apa;

-procesele de transformare ce implica consumul de energie si apa, producerea deseurilor toxice si eliberarea de poluanti in mediu. La aceasta se adauga sistemul de transport, foarte adesea intercontinental si faza post-vanzare, unde a existat un consum ridicat de energie derivat din mentinerea produselor.

Decizia de a cumpara un articol de imbracaminte second-hand in comparatie cu un articol nou are avantaje semnificative pentru mediu. De aceea, exista magazine second hand Bucuresti, care ofera produse ce pot fi foarte bine purtate, clientul economisind si contribuind la protectia mediului. Un asemenea magazin este monda.ro.

Un studiu realizat de Universitatea din Copenhaga demonstreaza avantajele pentru mediu obtinute prin colectarea hainelor uzate.

Cu colectarea a 1 kg de haine folosite, se reduc urmatoarele:

  • emisia de CO2 cu 3,6 kg;
  • consumul de apa cu 6000 lt;
  • utilizarea de ingrasaminte cu 0,3 kg;
  • utilizarea de pesticide cu 0,2 kg.

Achizitionarea de haine second-hand este din ce in ce mai usoara, pe langa pietele istorice second-hand, exista mai multe platforme care vand haine si accesorii de moda vintage.

Avantajele achizitionarii hainelor uzate nu se refera doar la mediu! Cumparand o rochie second-hand, de exemplu, puteti crea o garderoba personalizata si unica, care nu este o oglinda a dogmelor modei actuale, ci o expresie a unicitatii si, de asemenea, economisiti bani!

Pietele in care puteti gasi haine folosite s-au inmultit. Un exemplu de magazin dinamic in acest domeniu este monda.ro, amintit mai sus, care selecteaza in principal imbracaminte second-hand de calitate excelenta.

Cumpararea unor articole de imbracaminte second-hand este in sine o actiune pozitiva. Cu toate acestea, este bine sa dezvoltam un sens critic care ne face sa ne intrebam: de cate ori vom folosi aceasta haina? Materialele ma vor satisface? Pretul justifica valoarea obiectului? Daca raspunsul este “Da” pentru fiecare din intrebarile de mai sus, atunci cumparati fara a ezita.

In mod evident, nu exista o regula precisa pentru a cumpara haine, incaltaminte si accesorii second-hand. Totul consta in echilibrul dintre cat de mult vom folosi o imbracaminte (sau cat avem nevoie) si pretul stabilit de vanzator. Unele tipuri de produse, cum ar fi genti si incaltaminte din piele, sunt adesea vandute la un pret putin ridicat, mai ales daca sunt marca. Totusi, calitatea este una excelenta. Trecand la extrema opusa: achizitionarea unei camasi poate fi o alegere buna daca exista o nevoie puternica, ce poate sa fie obtinuta in magazinele second-hand.

Asadar, nu ezitati sa achizitionati produse second-hand!

Distribuie pe retelele sociale daca iti place articolul:
Subscribe
Abonare pentru
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments