Refu Blog

Măsurile de distanțare socială sunt acțiuni de reducere a interacțiunii sociale între oameni în scopul limitării transmiterii coronavirusului. Dar distanțarea socială funcționează numai dacă participăm cu toții la respectarea acestor reguli recomandate de autoritățile sanitare. Iar încetinirea sau prevenirea răspândirii virusului va salva vieți.

 

Distanțarea socială, un bun instrument de protecție contra Sars-Cov-2

Deși majoritatea persoanelor infectate vor avea simptome asemănătoare răcelii sau gripei, iar copiii par a fi mai puțin afectați de virus decât adulții (cel puțin în baza concluziilor medicale de până acum), suntem cu toții responsabili de protejarea celor cu cel mai mare risc.

Măsurile precum distanțarea socială par incomode, dar ele sunt cel mai bun mod de a ne proteja rudele, prietenii, colegii, precum și pe ceilalți oameni. Aceste includ printre altele:

– asigurarea existenței a cel puțin 2 metri (3 pași) între persoane;

– igiena foarte strictă pentru prevenirea răspândirii infecției: spălarea pe mâini mai des decât de obicei, timp de 20 de secunde, folosind săpun și apă sau produse de igienizare eficientă a mâinilor, în special după ce persoana în cauză tușește, strănută, își suflă nasului sau după ce a fost în zone cu mult trafic;

– când o persoană tușește sau strănută trebuie ca să își acopere gura și nasul cu o batistă sau la cot brațului cu mâneci (nu mâinile).

 

Măsuri speciale adoptate de firmele funerare pentru prevenirea transmiterii noului coronavirus

Personalul mortuar este mai puțin susceptibil ca să contracteze Sars-Cov-2 de la persoanele decedate infectate cu virusul ucigaș dacă adoptă proceduri adecvate de control al infecțiilor și poartă echipament de protecție adecvat:

– preluarea decedatului de către firma funerară se face de angajați care poartă combinezon special, mască, ochelari, cizme de cauciuc și mănuși chirurgicale;

– transportul se face doar cu capacul sicriului sigilat și doar cu mașini de transport autorizate;

– preluarea respectivă este posibilă doar în saci;

– cadavrul trebuie stropit anterior cu soluții omologate;

– nu se mai face procedura îmbălsămării cadavrului;

– nu se mai face priveghi în cazul persoanelor diagnosticate cu covid-19;

–  slujba religioasă este și ea mult scurtată.

Totuși, cel mai mare risc apare mai degrabă dacă angajații firmei funerare vin în contact direct cu membrii familiei mortului. Întotdeauna există pericolul infectării de la o persoană asimptomatică.

Diferitele reguli de protecție generale, de care toți ar trebui ca să ținem seama, se aplică din acest motiv și când anumite persoane participă la astfel de evenimente nefericite, de tipul înmormântărilor:

– păstrarea distanțării sociale atunci când călătoresc către și de la cimitir cu mijloace de transport în comun;

– comportamentul preventiv ce trebuie urmat pe parcursul desfășurării înmormântării/incinerării decedatului.

 

Cine poate să participe la o înmormântare efectuată în timpul pandemiei?

Pentru a minimiza riscul de transmitere a noului coronavirus, trebuie ca la înmormântare să participe, alături de personalul ce oferă servicii  funerare,  un număr total de maxim 8 persoane (în timpul stării de urgență) sau 16 persoane (în timpul stării de alertă).

Poate fi vorba de:

– membrii gospodăriei persoanei;

– membrii apropiați ai familiei.

Dacă cei de mai sus nu pot participa, pot să fie și prieteni apropiați sau chiar reprezentanți ai familiei.

 

Refacerea după o înmormântare, un proces mult mai dificil de gestionat în noile condiții

Procesul de durere și ritualurile formale și informale aferente acestuia prin care se jelește trecerea persoanelor dragi în lumea de dincolo sunt importante pentru cei îndurerați. Întreruperea acestui proces cu brutalitate din cauze precum pandemia de Covid-19 au un profund impact negativ atât asupra sănătății fizice și psihice a rudelor și prietenilor apropiați.

Ori de câte ori cineva experimentează pierderea unei persoane dragi, se găsește în situația de a se confrunta cu o perioadă extrem de dificilă și provocatoare de viață. Acest lucru este probabil cu atât mai mult pentru aceia care suferă decesul unui apropiat în timpul pandemiei de COVID-19.

Oamenii s-ar putea lupta în această situație excepțională nu doar cu șocul morții, dar și al bolii fatale care poate să-l lovească pe ei înșiși oricând. Plus că, din pricina măsurilor de distanțare socială în vigoare pe care este obligat ca să le respecte nu își poate lua la revedere în modul în care, poate, și l-ar fi dorit. Acest lucru poate fi deosebit de greu de acceptat mai ales pentru aceia care sunt sau se simt singuri.

Ei sunt susceptibili să simtă valuri de emoții intense, pe măsură ce sunt puși în fața pierderii unor persoane dragi. Acestea pot merge de la tristețe, vinovăție, până la șoc și furie. Trebuie spus că și nu există un mod corect sau greșit de a simți despărțirea de cineva din pricina decesului acestuia. Întristarea îi afectează pe oameni în moduri diferite.

Sprijinul exterior este de multe ori necesar în aceste situații. Dar până la urmă timpul le rezolvă pe toate.

Mai ales dacă, în prima fază, de înmormântarea propriu-zisă s-a ocupat o firmă bună de profil, precum este Funerare Ghica. Contactează-i pentru detalii dacă și tu ai un deces în familie acum, în timpul pandemiei!

 

 

 

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment