Refu Blog

foraje puturi

Una dintre cele mai cunoscute metode de foraje puturi, foarte utilizata mai ales in mediul rural, este cea asa numita putul american. Adoptata de multi gospodari care doresc sa devina independenti fata de furnizorul de apa sau pur si simplu pentru ca e singura sursa posibila, reprezinta o modalitate destul de simpla si ieftina pentru a scoate apa la suprafata. Practic, fantana poate fi sapata chiar si de cineva care nu are experienta. Este nevoie, totusi, in prima etapa, cea a determinarii locului in care se va afla aceasta, de consultarea specialistilor.

Foraje puturi in etapa de localizare

Materialele si uneltele folosite sunt la fel de simple si ieftine. O bucata sau doua de teava galvanizata, de circa sase metri lungime fiecare, si o pompa manuala sunt de fapt cam toate investitiile. Inainte de a incepe sapatul, trebuie stabilit locul in care va fi amplasata sursa de apa, iar acest lucru se poate face in mod traditional sau utilizand mijloace moderne. Si intr-un caz si in altul, aici este nevoie de specialisti, deoarece o persoana care nu este familiarizata cu genul de lucrari foraje puturi, nu va sti cum sa determine locul cel mai potrivit.

Presupunand ca s-a depasit aceasta etapa, se trece la lucru propriu-zis. Se segmenteaza teava in bucati de circa un metru lungime, pentru a putea fi mai usor introdusa in sol.

Inceperea lucrarilor de foraje puturi

Ca unelte folosite la lucrarile de foraje puturi cu www.Puturiapa-hidrogeofor.ro, avem nevoie de un ciocan greu, un aparat de sudura, un fierastrau pentru metale si de un fir cu plumb sau o nivela.

Primul segment de teava va fi gaurit pe o lungime de aproximativ un metru, cu circa 100 de gauri dispuse in cruce, gauri care vor fi unse cu vaselina. Pentru a putea patrunde cu usurinta in pamant, la un capat i se face un fel de tepusa, adica i se sudeaza un con metalic ascutit, Interiorul tevii se umple cu sare de granulatie mare, care are rolul de a opri argila sa patrunda in conducta. Segmentul acesta se bate in pamant, pe verticala, ramanand in afara doar o portiune de circa 20 cm.

Metoda traditionala de foraje puturi

In aceasta etapa, se sudeaza urmatorul segment de bucata de teava si se continua introducerea si a acestuia in sol prin lovirea cu ciocanul sau cu barosul. Apoi urmeaza celelalte segmente, pana cand se atinge panza freatica. La fantanile de adancime mica, aceasta se afla de obicei la circa 6-7 metri. In momentul in care se ajunge la apa, capatul superior al tevii se fileteaza. Se sapa in jurul ei o anumita portiune de sol, dupa care se toarna beton, in care se prinde cu ajutorul suruburilor, flansa. Urmeaza instalarea pompei manuale, cu care se absoarbe apa pana cand aceasta iese limpede si curata. La inceput, timp de cateva zile, se vor pompa cantitati mari de apa, pentru a se putea forma o groapa subterana eficienta. Aceasta este o metoda traditionala de foraje puturi, foarte utilizata si in ziua de astazi.

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

1 Comment

  1. salut o pot bate intrun put care nu prea are apa ? adica dupa 200 litri de apa ramane fara apoi dupa 30 minute revine apa mentionez ca are 7 m putul forat . iar eu vreau apa sa ud gradina . multumesc anticipat

Write A Comment