Intrebare secreta despre google: prieten sau inamic?

Eu stiu ca va mai amintiti din timpul orelor de limba romana cum doamna profesoara ne solicita sa prezentam, oral sau scris, caracterizarea unui personaj din opera literarara studiata la acel moment.

Nimic dificil pana aici, doar ca diferenta majora dintre modul cum colectam atunci informatiile despre subiect si cum procedam acum, este aceea ca nu exista marele Google care sa ne inspire, totul se facea din concluziile proprii. Ciudat, nu?

Citeam orice, o carte, o revista si apoi trageam concluziile fara vreun ajutor. Din punctul unora de vedere, pare cam mult, dar studiile arata ca nivelul de inteligenta al tinerilor care nu mai citesc fizic o carte, ci doar “cauta pe Google informatia”, este din ce in ce mai scazut.

Asadar, pentru ca suntem mereu intr-un ritm alert, ne adaptam noilor reguli sa spunem asa, accesam motorul de cautare si obtinem instantaneu stirea pe care o dorim. Dar surpriza, asa cum spune un vechi proverb, “roata se intoarce”, drept urmare, de data aceasta, Google este cel care ne face caracterizarea acum, in functie de comportamentul nostru in mediul online. Putin cate putin, el culege informatii despre noi si isi creeaza propria opera literara in care personajul principal esti tu. E adevarat, ii este foarte usor sa faca acest lucru pentru ca iti pune la dispozitie totul gratuit: motorul de cautare in sine, adica Google, serviciul de email gratuit, Youtube gratuit etc. Este echilibrul perfect pana aici, servicii fara cost si comoditatea din fata laptopului, pc-ului sau al smartphone-ului, corect?

Insa, trebuie sa fim constienti de faptul ca nu “ascundem” foarte bine “urmele” pe care le lasam in urma acestor actiuni ale noastre, ba din contra, lasam “dovezi” pe unde trecem si ajutam motorul de cautare sa ne cunoasca hobby-urile, prietenii, locurile pe care le vizitam, precum si informatiile lipsa din cultura noastra generala.

Drept urmare, Google este pentru noi un prieten sau un inamic? De ce ne spioneaza atat? Oare intr-o zi el va sti mai multe despre noi decat ne cunoastem noi?

Ce vrea de fapt google de la noi?

Primul lucru pe care trebuie sa-l stii este ca Google vrea sa-si cunoasca utilizatorii pentru a putea grupa mai bine anunturile, daca el afla ca tu ai intrat pe 10 site-uri de incaltaminte de iarna, atunci el iti afiseaza reclame despre… incaltaminte de iarna, in asa fel el isi ajuta clientii sa livreze o reclama fix pentru nevoia utilizatorului, doar ca din aceasta nevoie Google isi ia comisionul necesar ca a oferit acest serviciu.

Majoritatea conturilor de Google sunt gratuite, indiferent ca vorbim de Gmail, Youtube, Google News sau chiar Google Play. Doar ca gratuit nu inseamna 100% gratuit, google foloseste date despre tine pentru a putea livra reclame relevante catre tine, cu cat te face pe tine am interesat de produsele din reclama cu atat mai mult produce bani, asadar toate aceste servicii gratuite sunt platite cu datele pe care le furnizezi tu, la fel functioneaza si Facebook.

Ce date sa livrez spre google?

Ei bine, aici e o discutie interesanta!

Atunci cand trimiti un email, primesti un email sau pur si simplu navighezi pe anumite site-uri web, informatiile acestea sunt filtrate si se incearca crearea unui profil de cumparator. Ca solutii imediat ar fi sa nu mai stai logat cu contul tau de google in browser, ca sa poate monitoriza orice accesare. O alta solutie directa ar fi un alt browser care exact asta face, are grija sa nu trimita informatii mai departe.

Acum nu cred ca mai are rost sa explic ca nu trebuie oferite date prea personale, incerci sa fi cat mai limitat atunci cand postezi pe retelele sociale sau pe anumite forumuri. Daca vrei sa ai puterea datelor in mainile tale iti recomand motorul de cautare DuckDuckGo, exista si varianta de browser care nu trimite informatii nicaieri, toti utilizatorii sunt anonimi prin acest browser.

Mai am un articol despre Google:

Cum sa stergi tot ceea ce stie Google despre tine?

Subscribe
Abonare pentru
guest
1 Comment
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments
Razvan

Cel mai mare motor de cautare din lume.