Refu Blog

Realitatea virtuala a aparut in mod oficial in cele din urma odata cu crearea castilor VR de inalta performanta precum HTC Vive, Oculus Rift sau PlayStation VR. Desi perceputa de unii drept un simplu joc, tehnologia realitatii virtuale devine destul de interesanta pe piata afacerilor, multe dintre companii utilizand deja dispozitive VR pentru activitati de formare, educare sau chiar arhitecturale.

PlayStation VR – cel mai ieftin set de realitate virtuala

Aruncand o privire peste specificatiile tehnice ale acestor dispozitive, se pare ca acestea sunt oarecum apropiate, insa preturile difera substantial. In timp ce HTC Vive este cotat la 759 £, Oculus Rift este cu aproape 200 £ mai ieftin, iar cel mai accesibil este PlayStation VR la numai 349 £. Bineinteles, pretul este dat si de accesoriile care insotesc dispozitivele, cel mai scump dintre ele dispunand tot ceea ce este nevoie, chiar si de controlori de miscare.

 In ceea ce priveste designul, desi castile VR tind sa nu arate atat de bine, aceste trei dispozitive concureaza considerabil pentru a obtine respectul cuvenit in spatiul realitatii virtuale. In timp ce PlayStation VR arata precum o masca de schi, fiind prevazut cu o curea in stil halo infasurata in jurul capului, usor reglabila si destul de confortabila, HTC Vive este un dispozitiv voluminos, cu un stil nu atat de bine gandit, fiind legat de un cablu care poate incomoda, insa destul de confortabil.

Oculus Rift – cea mai buna forma de confort pentru realitatea virtuala

Acesta este prevazut cu trei curele velcro securizate intens care infasoara perfect capul pentru a nu aluneca in cazul in care utilizatorii sunt prinsi in lumea virtuala. Cel mai bun pare a fi, din acest punct de vedere, Oculus Rift. Parand a fi o pereche de ochelari de schi subtiri, acest dispozitiv este infasurat intr-un material special care opreste formarea de condens, fiind in acelasi timp frumos si usor. Dezavantajul acestuia este, la fel ca in cazul Vive, ca nu poate fi conectat prin wireless.

In ceea ce priveste performanta celor trei, de remarcat ca HTC Vive si Oculus Rift se conecteaza la PC, iar functionarea acestora depinde partial de puterea hardware-ului, in timp ce PlayStation VR functioneaza cu orice PS4, desi PS4 Pro promite performante mult mai mari. Diferentele de calitate a afisarii sunt imperceptibile in realitate, desi teoretic PS VR ar avea o calitate mai scazuta.

Toate cele trei seturi de casti pot prezenta uneori probleme cu controlorii de miscare in ideea in care pot aparea probleme de urmarire si de recunoastere care determina mainile jucatorului sa se rasuceasca scurt si neasteptat in diverse pozitii, dat fiind ca dispozitivele pot uita pentru moment unde se afla in lumea reala.

HTC Vive – cei mai scumpi ochelari de realitate virtuala

 Cat despre software-ul lor, castile care functioneaza pe baza PC-ului, Oculus Rift si HTC Vive, sunt potrivite atat pentru aplicatii in afara jocurilor, cat si pentru divertisment, acestea fiind destul de usor de dezvoltat.

Ambele sunt prevazute cu SDK-uri deschise pentru ca dezvoltatorii sa le foloseasca pentru crearea propriilor aplicatii si instrumente care sa ruleze pe o mare varietate de hardware. De partea cealalta, PlayStation VR este mult mai restrictiv din acest punct de vedere.

Acesta nu este proiectat pentru a fi utilizat cu aplicatii de afaceri sau non-jocuri, iar in acest fel crearea si distribuirea propriilor aplicatii VR nu mai este la fel de simpla ca in cazul celorlalte doua seturi de casti. In plus, utilitatea castilor PS VR este limitata de faptul ca pentru difuzare este nevoie de un PS4, nu de un PC.

Detalii despre realitatea virtuala pe Wikipedia: https://ro.wikipedia.org/wiki/Realitate_virtual%C4%83

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment