Hranirea vitelor, un proces complex care trebuie respectat etapa cu etapa

Distribuie pe retelele sociale daca iti place articolul:

Viata la tara sau la ferma este foarte frumoasa. Te bucuri de animalute care iti pot asigura existenta, ai de toate daca stii sa le ingrijesti si sa le oferi toate conditiile pentru o dezvoltare armonioasa in zonele unde isi petrec intreaga viata. Printre animalele prezente in orice ferma care se respecta si in curtile multor oameni care isi permit cheltuielile cu animalele se numara si vitele. Vitele sunt animale de mari dimensiuni, pot fi folosite si la tractiune, dar si pentru carne sau lapte, pentru piele, pentru reproducere asistata.

Calitatea produselor pe care le obtinem de la vite depinde foarte mult de hranirea vitelor. Spre deosebire de alte animale, de exemplu de pasari, care nu au nevoie de prea multa hrana, la vite lucrurile stau un pic diferit. Cantitatile de hrana pe care trebuie sa le primeasca cresc de la un an la altul de viata, fiecare etapa de dezvoltare te obliga sa le dai alte tipuri de hrana pentru a nu avea probleme.

Specialistii in domeniu recomanda folosirea colostrului si a laptelui de la vaca mama la inceput, cand viteii sunt micuti, ele au grasimi, saruri minerale, vitamina A, vitamine diverse hranirea vitelor. Se pot folosi si inlocuitori de lapte, cand e nevoie, fiecare hranire este personalizata in functie de animal, dar si de scopul cresterii, de cat lapte vrem sa avem de la el, de greutatea de atins in perioada urmatoare.

Hranirea depinde mult si de anotimpuri, iarna vitele primesc fan si furaje concentrate, nutreturi suculente, vara vor primi hrana proaspata pentru ca se gaseste din belsug. Daca vitele nu dau suficient lapte si avem nevoie de productii mari de lapte vom putea da si coceni de porumb sau chiar paie.

Daca vrem ingrasare rapida vom administra vitelor 70% nutreturi si 30% concentrate. Tehnologiile moderne simplifica mult procesul de hranire, se asigura cantitati constante si corecte de hrana speciala pentru vite, fiecare tip de vite va primi doar cantitatile de care are nevoie si la orele indicate in schema de hranire individualizata.

Personalul specializat va supraveghea hranirea de fiecare data si va testa animalele pentru a se asigura ca sunt sanatoase si pot sa ofere fermierilor care le cresc pentru venituri consistente cele mai bune produse la final.

Desi pare simplu sa dai de mancare vitelor, procesul e mai complicat decat pare, sunt reguli stricte pentru vaci sau tauri, fiecare caracteristica fizica este urmarita indeaproape pentru a se stabili clar cata hrana are nevoie fiecare exemplar. Vitele vor primi doar hrana de calitate de la producatori de top, fermierii si personalul care se ocupa de ingrijirea vitelor va alege acel tip de hrana care corespunde cerintelor organismului lor.

Este foarte important ca hranirea vitelor sa respecte regulile de baza impuse de specialisti, sa vizeze in toate cazurile starea de bine a animalului si dezvoltarea sa armonioasa si mai apoi caracteristicile care trebuie atinse pentru exploatarea de mai tarziu.

Distribuie pe retelele sociale daca iti place articolul:
Subscribe
Abonare pentru
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments