Impactul excesului retelelor de socializare

Timpul excesiv petrecut pe retelele de socializare ne poate afecta comportamental fara sa ne dam seama, uneori ajungandu-se si la abateri grave ale conduitei. Potrivit unor studii, prea mult timp dedicat acestui “narav” poate alimenta sentimente precum singuratatea, invidia, precum si lipsa interactiunii intre oameni, aceasta manifestandu-se doar in mediul virtual.

 Cu totii cunoastem acel “tablou” in care de exemplu, la o masa intr-un restaurant, participantii acelei intalniri care ar fi trebuit sa comunice verbal (tocmai asta era scopul intrevederii) in schimb au ochii atintiti in telefoanele mobile si din cand in cand se mai amuza sau fac schimb de replici referitoare la “noutatile” din online.

Din lipsa comunicarii face to face, exista cupluri formate prin intermediul retelelor de socializare, dar care probabil ulterior descopera calitati si defecte la partener pe care din pacate nu le-a observant pe profilul acestuia de pe platforma online. Dupa parerea mea, cel mai ingrijorator este impactul pe care il are asupra copiilor acest fenomen, deoarece acestia renunta sau poate nici nu cunosc jocurile copilariei, din cauza timpului petrecut in fata device-urilor pe care le detin.

Benefic sau nociv timpul lung petrecut online pe retele sociale?

De subliniat este faptul ca suntem avertizati constant si de catre psihologi, acestia tragand un mare semnal de alarma asupra impactului pe care retelele de socializare il are asupra oamenilor in zilele noastre. Acestia sustin faptul ca suntem perturbati din punct de vedere psihic, in ideea in care in loc sa comunicam in plan real, ducem comunicarea in plan virtual pentru a ascunde anumite traume.

Totodata, aceste retele influenteaza gandirea independenta a utilizatorului, facandu-l pe acesta din urma sa se lase “prada” diferitelor strategii abordate in mediul online, cum ar fi cresterea apetitului pentru shopping sau chiar pentru mancare. Manipularea cu care se incearca sa influentat cititorul din mediul online trebuie privita cu mult diplomatism, drept urmare personalitatea noastra trebuie sa fie una puternica.

Drept urmare, este de preferat sa luam contact cu retelele de socializare la o varsta cat mai inaintata in copilarie, dar in acelasi timp sa nu ne pierdem inocenta in “aburii” online-ului.

Este interesant sa pastrezi contactul cu prietenii sau familia si prin aceasta metoda, a retelelor, dar doar pentru un motiv si acela de a cunoaste evenimente din viata acestora la care tu nu ai putut fi prezent (o nunta, un copil care intregeste o familie sau peisaje surprinse de acestia).

Tu cum iti folosesti timpul pe retelele de socializare?

Subscribe
Abonare pentru
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments