In curand vom afla exact cat de bun sau rau este internetul pentru sanatatea noastra mintala

Internetul va poate ajuta sa pastrati legatura cu cei dragi sau sa cautati ajutor profesional atunci cand aveti nevoie de el.

Web-ul are si parte o intunecata

Dar internetul are si o parte intunecata – cyberbullying, jocurile de noroc pe internet si dependenta de social media sunt doar cateva din numeroasele sale capcane.

Acum, o echipa de cercetatori europeni intentioneaza sa dau seama cat de mult rau psihologic poate provoca netul – si cum am putea sa ajutam oamenii pe care ii doare.

Probleme cu utilizatori internetului

Luni, oamenii de stiinta au anuntat un nou grup numit Reteaua de cercetare europeana problematica a utilizarii internetului (EU-PUI). Aceasta este o grup, dar ideea este de a crea un hub pentru a intelege mai bine problemele psihologice legate de utilizarea internetului.

„Utilizarea problematica a Internetului este o problema serioasa”, a declarat presedintele retelei, Naomi Fineberg, intr-un comunicat de presa . „Aproape toata lumea utilizeaza Internetul, dar multe informatii despre utilizarea problemelor sunt inca lipsite.”

Cercetarile existente sunt foarte fragmentate, potrivit Fineberg. Se concentreaza numai pe comportamente specifice, regiuni geografice sau segmente ale societatii. Aceasta colaborare internationala, spera ea, ii va ajuta pe cercetatori sa identifice „o imagine de ansamblu” despre Internet si despre sanatatea mintala.

Manifest

Grupul si-a prezentat obiectivele intr-un manifest publicat in revista European Neuropsychopharmacology.

Cu ajutorul documentului, cercetatorii pot incepe sa utilizeze aproximativ 600.000 de dolari in finantarea din partea Uniunii Europene pentru a-si atinge obiectivele. Acestea includ totul, de la conturarea rolului pe care ar putea-o juca genetica in utilizarea problematica a internetului la modul in care design-ul site-ului ar putea sa-l afecteze.

Acum ca reteaua de cercetare UE-PUI este in vigoare, cercetatorii o pot folosi in mai multe moduri. Acestia pot accesa resursele care ar putea ajuta la cercetarea lor sau pot impartasi ceea ce au invatat despre comportamente problematice, cum ar fi dependenta de jocuri si compulzile legate de cumparaturi si utilizarea retelei sociale

Dupa aceea, urmatorul pas va fi gasirea celor mai bune modalitati de a preveni si trata aceste probleme, ceea ce ar putea asigura ca internetul este o forta pozitiva asupra sanatatii mintale a tuturor – nu doar a unora dintre noi.

Subscribe
Abonare pentru
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments