Nursing-ul ca si profesie, a existat de-a lungul istoriei, chiar daca a evoluat considerabil pe parcursul ei. In actualul sistem de ingrijire medicala, profesia de asistent medical reprezinta una din cele mai de incredere meserii, cu un rol semnificativ in tratamentul si in ingrijirea medicala a bolnavilor. Termenul de nursing, desi luat din limba engleza, are ca origini cuvantul latin nutire ce inseamna, de fapt, a alapta. Asta deoarece, ca si baza, nursing facea referire la doica si abia in secolul XVI acesta a captat o conotatie mai larga, insemnand persoana care are grija de cei bolnavi.

Primele documente despre nursing ca si profesie au fost scrise undeva prin anul 300 I.C. In aceasta perioada, Imperiul Roman avea in plan sa construiasca in fiecare oras cate un spital, acest lucru ducand la o necesitate crescuta de personal medical. Asta insemna atat medici, cat si asistente. Profesia a devenit mai importanta in Europa in Evul Mediu, sub atenta supraveghere a Bisericii Catolice.

Informatii despre istoria nursingului - Refu.ro

Desi multi nu ar crede, au fost facute numeroase progrese ce au dus la bazele nursing-ului modern. De exemplu, primul spital din Spania a fost construit in orasul Merida, la sfarsitul anilor 500, inceputul anilor 600, cu scopul de a ingriji bolnavi indiferent de origine si de religie. Apoi acestea au intrat intrat intr-un con de umbra, pana cand in anii 800 Carol cel Mare a inceput reconstructia lor si utilarea pe cat posibil la acea perioada. Spitalele au inceput sa faca parte din structura manastirilor si bisericilor, iar calugaritele si calugarii ocupau si functia de asistenti medicali. La inceputul secolului al XVII-lea, profesia in sine era totusi una rara, mai ales ca multe manastiri nu mai existatu sau fusesera inchise.

Nursing-ul modern a aparut totusi in timpul Razboiului din Crimea, in 1850, iar pionera absoluta este Florence Nightingale. Aceasta a jucat un rol esential in dezvoltarea si implementarea cu acte in regula a profesiei de asistent medical. Nightingale a sustinut o campanie activa pentru imbunatatirea standardelor de igiena in spitalele in care erau tratati soldatii raniti si asta a dus la scaderea numarului de decese cauzate de infectii. Profesia a fost dusa pe culmi in momentul in care, in jurul anului 1860, la Londra, a fost deschisa prima scoala de asistente. De aici a inceput totul, iar persoanele care isi doreau aceasta meserie primeau training-ul si educatia adecvata inainte de a incepe practica in acest domeniu. In timpul celor doua razboaie mondiale, nevoia de asistenta medicala a fost imensa si multe persoane, printre care si personalitati (Regina Maria a Romaniei), au practicat voluntar aceasta meserie. Rolul era nu numai de ingrijire a ranitilor, ci si de alinare sufleteasca a soldatilor, multi dintre ei inca niste copii.

In ziua de azi, nursing-ul este una din cele mai apreciate meserii, unde gradul de profesionalism trebuie sa fie extrem de ridicat. In Romania scolile de nursing sunt din ce in ce mai numeroase si standardele se ridica la cel mai inalt nivel. Exista inclusiv literatura de specialitate dedicata viitoarelor asistente. Una din cele mai recomandate este Ghid de nursing, scrisa de Lucrtetia Titirca. Autoarea este un nume sonor in istoria moderna a nursing-ului romanesc, cartile ei fiind de referinta atat pentru asistentii medicali, cat si pentru studentii facultatilor de Medicina.

Author

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Abonare pentru