produse naturiste

Nautul si curmaleele, prietenii adeptilor alimentatiei naturiste

Beneficiile nautului  sunt pe nedrept ignorate de catre cei care s-au „bucurat” prea multa vreme de „societatea socialista multilateral dezvoltata” si „deliciile” ei, cum ar fi faimosul „nechezol”, acea imitatie de cafea pe baza de naut prajit. In schimb, curmalele s-au bucurat si atunci (cand devenisera adevarate raritati, fiind fructe exotice) si se bucura si acum de aprecierea consumatorilor.

Originar din Asia Mica, unde se cultiva de cel putin sapte milenii, nautul este o leguminoasa cu boabe rotunde, de culoare crem, care rezista foarte bine la seceta, fiind mai rezistent decat fasolea, soia sau mazarea. In Romania, cultura nautului a inceput in Dobrogea, in perioada in care aceasta era o provincie a Imperiului Otoman.

Actualmente, la noi sunt răspândite următoarele soiuri de năut:

  • cel galben,
  • cel galben-cafeniu,
  • galbenul de Moldova,
  • nautul de Lovrin,
  • cel brun-roscat,
  • precum si varietatile Cicero si Gulnar.

Pentru vegetarieni, nautul este un foarte bun inlocuitor al carnii, deoarece contine proteine. In plus, are un continut bogat de fibre si vitamine, mai ales din complexul B, inclusiv riboflavina (vitamina B2), acidul pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6) si acidul folic (vitamina B9). Pe deasupra, nautul este bogat in minerale, cum ar fi calciul, potasiul, fierul, zincul, magneziul, fosforul si molibdenul, care are un rol esential in sinteza aminoacizilor. Din naut se pot face salate, falafel (chiftele prajite din făină de naut) sau couscous. In Iran și în Afganistan, faina de naut se foloseste la prepararea biscuitilor, iar în Italia ca ingredient al multor produse de panificatie.

Curmalele sunt fructele unui arbore din familia palmierilor numit Phoenix dactylifera, care poate atinge inalțimi de pană la 25 de metri. Acești arbori cresc doar în zonele calde, în care soarele este prezent în fiecare zi, și au nevoie de multă apă, mai ales în perioadele de secetă. Si curmalele contin multe minerale (aproape toate cele mai sus mentionate), fapt care explica in buna masura legenda conform careia Fecioara maria  s-ar fi hranit doar cu aceste fructe cand l-a nascut pe Iisus Hristos. In prezent, exista peste 2.000 de soiuri de curmale in lume.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Abonare pentru