Inca de mici ni se spune sa nu judecam o carte dupa coperta, cum nici oamenii dupa prima impresie. Dar adesea judecam persoanele dupa modelele de pantofi pe care ii poarta. Si nu e nimic gresit in asta, mai ales ca pantofii de dama, in special, sunt ca o carte de vizita pentru posesorii lor.

Conform unui studiu realizat in 2018, de catre Journal of Research in Personality, cercetatorii de la Universitatea din Kansas si Colegiul Wellesley, au sustinut ca anumite caracteristici ale incaltamintei indica trasaturile personale ale purtatorului. Studiul, publicat online, a explorat situatiile in care ne formam anumite idei in baza a foarte putine informatii.

In ceea ce priveste modelele de pantofi de dama din piele, dar si cele de barbati, studentii care au analizat fotografii cu pantofii preferati ai altor persoane au reusit sa determine cu precizie sexul, varsta si venitul posesorilor, precum si cateva trasaturi de personalitate.

Cercetatorii au interpretat ca incaltamintea inalta, cum ar fi cizmele, apartin unor persoane mai putin agreabile si mai putin constiincioase decat cele care poarta incaltaminte mai putin inalta. Iar testele de personalitate ale posesorilor incaltamintei au aratat ca aceste ipoteze erau exacte.

Insa, in cele mai multe cazuri, observatorii s-au inselat. Studentii au considerat ca pantofii in stare buna indica un posesor constiincios, cei care poarta pantofi cu varf ascutit sau cu toc sunt mai putin stabili din punct de vedere emotional decat persoanele care poarta pantofi cu bot rotund si fara toc. 

De asemenea, se credea ca pantofii colorati sunt purtati de persoane extrovertite, deschise la noi experiente, dar testele de personalitate nu au demonstrat aceste asocieri: „Pantofii colorati au fost, potrivit testelor de personalitate, corelati cu persoanele care au mai putina anxietate in relatii, dar majoritatea observatorilor nu au presupus asta privind fotografiile. Persoanele cu anxietate ridicata, care se tem ca ar putea fi abandonate sau respinse, au avut tendinta de a purta pantofi gri, plictisitori”, a declarat principalul autor al studiului, Omri Gillath, profesor de psihologie si sociologie la Universitatea din Kansas.

Acelasi studiu a mai relevat si ca pantofii pot fi un instrument util pentru formarea primelor impresii, desi exista riscul ca persoanele care gandesc asta sa fie duse in eroare, deoarece oamenii isi pot alege incaltamintea pentru a reflecta modul in care doresc sa fie perceputi.

In cadrul studiului s-a mai demostrat si ca studentii au considerat pantofii ieftini, neatractivi, drept specifici persoanelor cu o ideologie politica liberala. Realitatea insa i-a contrazis.

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Abonare pentru