Tehnologia 5G – Oare retelele 5G sunt periculoase?

Temerile legate de utilizarea telefonului mobil si efectele posibile ale radiatiei asupra corpului uman sunt in crestere. Pe masura ce Germania a demarat lansarea  retelei 5G, DW analizeaza daca aceasta noua tehnologie este periculoasa pentru sanatatea noastra.

Ce face o retea 5G diferit?

5G, cea mai recenta generatie de comunicatii mobile, va utiliza frecvente mai mari si o latime de banda mai mare, permitand utilizatorilor sa transfere mai rapid date wireless (cu rate de pana la 10Gbit pe secunda) decat standardele mai vechi de telefonie mobila.

Retelele anterioare „G” au utilizat frecvente intre 700 MHz si 6 GHz. Reteaua 5G va functiona pe frecvente cuprinse intre 28 si 100 GHz. Pentru a pune asta in perspectiva: 4G este de 10 ori mai rapid decat 3G. Este de asteptat ca 5G sa fie de aproximativ 1.000 de ori mai rapid decat 4G.

Radiatii de la antenele tehnologiei 5G – un risc pentru sanatate?

Tehnologia 5G - Oare retelele 5G sunt periculoase? - Refu.ro

Pana in 2024, gigantul suedez de telecomunicatii Ericsson estimeaza ca acoperirea cu 5G se va extinde la peste 40% din populatia lumii.

Cu o incapacitate de a calatori pe distante mari sau de a trece prin obiecte, undele mai scurte utilizate in 5G necesita intensificarea prin antenele de rapel pozitionate in medie la fiecare 150 de metri.

In plus fata de turnurile de telefonie mobila deja existente in zonele rurale si urbane, necesitatea de a imbunatati nivelurile de frecventa pentru retelele 5G ar putea implica in curand antenele de rapel pozitionate pe semne de circulatie, stalpi si chiar cutii postale, pentru a asigura o conexiune stabila pentru utilizatori.

Motiv de ingrijorare pentru tehnologia 5G in 2019?

Desi ar putea parea ca toti oamenii detin sau folosesc un dispozitiv digital – smartphone, tableta, laptop sau smartwatch – in fiecare saptamana, temerile fata de radiatii sunt prezentate la stiri ca subiect foarte important.

Aproximativ 250 de oameni de stiinta din intreaga lume au semnat recent o petitie subliniind ingrijorarea cu privire la faptul ca dispozitivele care folosesc unde de emisie pe frecvente radio genereaza un risc de cancer mai mare din cauza undelor din campul electromagnetic EMF pe care pe produc.

Numeroase studii stiintifice controlate privind tehnologiile 2G, 3G si 4G au aratat ca stresul, distrugerea spermatozoizilor si testiculelor, efectele neuropsihiatrice, inclusiv modificarile activitatii electrice in creier, deteriorarea ADN-ului celular si supraincarcarea cu calciu pot sa apara la om ca rezultat al expunerii la EMF.

Cu toate acestea, proiectul international EMF al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care investigheaza efectele asupra sanatatii a campurilor electromagnetice, sustine ca nu exista „riscuri majore pentru sanatatea publica, concluzia fiind trasa in urma mai multor decenii de cercetare in domeniul EMF”.

Conform mai multor cercetatori insa, utilizatorii ar trebui sa mentina apelurile telefonice cel mai scurt timp posibil, sa scrie mesaje text si sa nu efectueze apeluri telefonice cand semnalul este slab. Cu cat conexiunea este mai slaba la urmatorul turn de comunicare, cu atat este mai intens campul electromagnetic al telefonului, iar influentele sunt mai mari.

Oamenii ar trebui sa se asigure ca navigheaza pe internet pe smartphone sau tablete  atunci cand au acces la o retea WiFi. Utilizarea castilor te expune la mai putina radiatie decat atunci cand tii telefonul la ureche.

Subscribe
Abonare pentru
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments