Refu Blog

Desi este vorba despre o asigurare auto obligatorie si majoritatea romanilor de peste 18 ani conduc un automobil, exista o multime de necunoscute referitoare la RCA. Fiind vorba despre o asigurare obligatorie, majoritatea soferilor cauta un RCA ieftin si neglijeaza informatiile legate de ceea ce platesc.

Inainte de a cauta un calculator RCA si de a achizitiona o astfel de asigurare auto, orice proprietar de automobil trebuie sa poata raspunde la o serie de intrebari.

1. Ce este o asigurare RCA?

Este un document cu ajutorul caruia in cazul unui accident, pagubitul poate sa primeasca despagubiri iar vinovatul poate sa nu fie obligat sa plateasca pagubele. Este o asigurare foarte bine reglementata in Romania, care este valabila deopotriva in tara si in strainatate.

2. De unde se cumpara un RCA?

Pentru achizitia unui RCA bun se poate folosi acest calculator rca de la romasig.ro. Achizitia unei asigurari se poate face doar prin brokeri autorizati sau la societati autorizate de ASF. Daca in trecut se puteau face achizitii de la tarabe, astazi nu mai exista o astfel de posibilitate. Cu toate astea, asigurarea poate sa fie cumparata online.

3. Care este costul asigurarii RCA si cine il stabileste?

Costul poate sa difere destul de mult de la o asigurare la alta. De regula, fiecare asigurator isi stabileste preturile in functie de vechimea si puterea masinii, varsta conducatorului auto, localitatea din care este si alte detalii care pot sa genereze un anumit risc. Conteaza extrem de mult si istoricul pe care il are soferul. Exista un tarif de referinta care poate sa ajute consumatorul sa faca alegerea corecta in ceea ce priveste compania cu care lucreaza.

4. Cat dureaza despagubirea in urma unui eveniment?

In general despagubirea ar trebui sa dureze cateva zile. Termenul legal in care asiguratorul poate sa raspunda unei solicitari de despagubire este de 30 de zile. Unii asiguratori ofera si posibilitatea decontarii directe, care inseamna plata unei taxe suplimentare in baza careia reparatiile pentru dauna se pot face prin propriul asigurator, mult mai repede decat in mod normal.

5. Ce este o constatare amiabila?

Este un document pe care il semneaza ambii soferi implicati intr-un accident, atata vreme cat acesta s-a soldat doar cu pagube materiale iar numarul masinilor implicate nu a fost mai mare de doua. Formularul pentru constatarea amiabila trebuie sa fie obtinut de la asigurator si trebuie sa fie tot timpul la indemana soferilor. In cazul in care exista martori, este bine sa se obtina actele tuturor, iar acestea sa fie trecute in document.

6. Cine poate sa repare automobilul in urma unui accident?

Reparatia poate sa fie facuta la absolut orice service, atata vreme cat acesta este autorizat. De foarte multe ori, societatile de asigurare recomanda anumite service-uri cu care au diverse conventii de colaborare, insa decizia asupra locului in care se face reparatia ii apartine exclusiv proprietarului masinii.

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment