Refu Blog

consultanta juridica

Diferenta dintre „consiliere juridica” si „informatii juridice” este adesea neclara. In general, doar un avocat poate acorda consultatii juridice, intrucat o persoana care nu are aceasta calitate poate oferi doar informatii juridice. Mai mult, in general este ilegal pentru un non-avocat sau un avocat fara licenta sa acorde consultanta juridica sau de alta natura, sau sa reprezinte pe altcineva decat pe el insusi intr-o instanta de judecata. Spre deosebire de informatii juridice, consilierea se refera la sfatul scris sau oral despre o chestiune juridica care ar afecta drepturile si responsabilitatile persoanei care primeste aceste sfaturi. In plus, o consultanta juridica reala necesita o analiza atenta a legii care se aplica la situatia specifica unei persoane, spre deosebire de speculatiile pe baza faptelor generice.

Consultanta juridica, pe baza unui contract avocat-client

Din punct de vedere legal, furnizarea acestui serviciu este echivalenta cu practica de drept si doar un avocat licentiat cu care cineva a creat o relatie avocat-client poate da consiliere juridica reala. Din cauza obligatiilor care decurg dintr-o astfel de activitate, cel care o practica are anumite responsabilitati referitoare la informatiile furnizate. Cei care o exercita de buna voie, fara calificare, neautorizat de drept, fac obiectul unor sanctiuni judiciare.

Sfatul primit de la prieteni sau de la familie nu constituie consultanta juridica. Consultanta juridica adevarata exista ca urmare a unui acord intre un avocat si clientul sau, pe o anumita chestiune juridica cu care clientul se confrunta. Pe scurt, are urmatoarele caracteristici: necesita cunostinte juridice, abilitate, educatie si stiinta despre cum se aplica legislatia specifica unui anumit set de circumstante, astfel incat sa nu afecteaza drepturile sau responsabilitatile legale ale cuiva.

Diferenta dintre consultanta juridica si informatii juridice

Spre deosebire de informatiile juridice, cum ar fi cele de pe un semn de circulatie, consultanta juridica propune un anumit curs de actiune unui client, pe care acesta ar trebui sa il urmeze. De exemplu, este diferenta dintre a spune cuiva ce sa faca (consiliere juridica), spre deosebire de cum sa-l faca (informatii juridice). Exemple: Selectarea, redactarea sau completarea documentelor juridice sau acordurilor care afecteaza drepturile legale ale unei persoane, reprezentarea unei persoane in fata unui tribunal sau a altui organism de judecata, negocierea drepturilor sau responsabilitatilor legale in numele unei persoane.

Exemple care nu reprezinta o consultanta juridica reala

In timp ce consultanta juridica este specifica, directa, si propune un curs de actiune, informatiile juridice sunt, de fapt, generice, si nu se refera la nici o cauza particulara de actiune. Pentru a evita confuzia care de multe ori se face intre consultanta juridica si informatiile juridice, site-urile si persoanele fizice care le furnizeaza pe acestea din urma clarifica faptul ca orice informatie continuta nu ar trebui sa fie interpretata ca si consultanta juridica si nici nu formeaza o relatie avocat-client.

Iata cateva exemple care nu constituie consultanta juridica reala: informatii juridice obtinute de pe site-uri legale online gratuite, inclusiv o firma de avocatura sau avocat care are propriul site, sfaturile de la prieteni, membri ai familiei sau fosti clienti ai unui avocat, informatiile auzite la radio sau citite pe retelele sociale, in reviste de stiri sau pe panourile publicitare.

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment