Refu Blog

Putem să o recunoaștem: punem preț pe preț. Suntem mai tentați să facem unele alegeri dacă sunt gratis – iar întoarcerea către un stil de viață zero waste poate fi făcută fără nicio investiție financiară. 

În vreme ce în pandemie am făcut exces de mâncare takeaway și cafea to-go (foarte mult plastic consumat, deci), în lunile ce au urmat am conștientizat impactul pe care îl au acțiunile noastre asupra mediului: problemele climatice sunt reale și se apropie atât timp cât nu facem tot ce ne stă în putință ca să ne împotrivim. 

Consum responsabil – mai puțin, dar mai bun

Ce poți face începând de astăzi pentru un stil de viață aproape zero waste este să cumperi mai puțin – pare ușor, însă extrem de greu de pus în practică. În ultimii ani am înlocuit terapia cu sesiunile de shopping impulsiv, iar hainele fast-fashion nu sunt decât o alinare de moment. 

Același lucru este valabil și în cumpărăturile alimentare – mergem la supermarket înfometați, așa că încărcăm coșul cu de toate. Însă „de toate” s-ar putea să fie de cele mai multe ori prea mult. Primul pas într-un stil de viață sustenabil este consumul responsabil: alegerea fermelor locale în detrimentul supermarketului și a producătorilor români de haine în defavoarea magazinelor fast-fashion sunt două feluri prin care putem începe să consumăm responsabil. 

În timp, vom realiza nu doar că am contribuit la o mai bună sănătate a Planetei, ci și că am economisit bani alegând mai puține produse, dar mai bune. 

Cei trei R devin, post-Covid, patru

Reducerea consumului, reutilizare și reciclare – aceștia sunt cei trei R care guvernează un stil de viață sustenabil. Însă în panoplia bunelor-practici putem adăuga încă un R: refuză

Cel mai simplă schimbare pe care o poți face pentru a adopta un stil de viață zero waste este să refuzi, adică să înveți să spui „Nu, mulțumesc”, atunci când cineva îți oferă o pungă de plastic, un pai, șervețele sau hârtie de împachetat. Această schimbare pare banală, însă este un sacrifiu de cursă lungă care face modificări reale în consumul de plastic. 

Reutilizarea constă în păstrarea produselor în uz, dar schimbarea scopului lor: este mult mai simplu și deloc costisitor să reutilizezi un produs decât să cumperi unul nou. De exemplu, decât să arunci recipientele din sticlă pe care le ai, le poți transforma în vaze sau ghivece. Și, în loc să cumperi constant dischete demachiante de unică folosință, îți poți face dischetele din bumbac și le poți spăla după fiecare utilizare. 

Iar când vine vorba despre reciclare deseuri, România se află pe locul 26 din 27 de țări ale Uniunii Europene: consumăm mult și reciclăm puțin – aproape deloc. Dacă până acum puneam acest procent pe seama procesului anevoios, soluțiile pe care le avem astăzi la dispoziție sunt dintre cele mai inovatoare: reciclarea a deveni digitalizată, transparentă, susținând economia circulară. În aceste condiții, scuzele nu își mai au locul.

O altă schimbare (aproape) gratis pe care o putem face este achiziționarea obiectelor reutilizabile: sticlele din oțel inoxidabil, sacoșele din pânză, paiele din metal, tacâmurile din bambus sunt doar câteva dintre soluțiile accesibile pe care le avem la îndemână pentru a limita consumul de plastic necesar.

Să trăiești sustenabil nu mai este doar un trend. Este o necesitate pentru un ocean mai puțin inundat de gunoaie, pentru o pădure mai puțin măcinată de PET-uri de plastic, pentru o Planetă de mâine mai aerisită. 

Să adopți un stil de viață zero waste nu înseamnă să faci schimbări drastice, ci să te informezi mai mult referitor la ce ai putea face astăzi pentru un mâine mai bun: poate fi vorba de reciclare cauciucuri pe care nu le mai folosești, de renunțarea la sutele de sacoșe de plastic pe care le ai, sau de cumpărarea unei sticle reutilizabile – deși pare înspăimântător, să adopți un stil de viață sustenabil nu te îngrădește, ci, dimpotrivă, îți oferă mai multă claritate și sens, mai mult trăit conștient. 

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment