Refu Blog

Protezarea genunchiului sau artroplastia de genunchi este o operație destul de controversată, ca urmare a faptului că nu este înțeleasă pe deplin de către mulți pacienți. De-a lungul timpului, au fost emise numeroase mituri cu privire la ce înseamnă această intervenție și necesitatea acesteia, dar unele dintre acestea nu exprimă realitatea medicală. Pentru a face diferența dintre adevăr și mit, citește în continuare acest articol. 

Mitul 1: Durerea este o componentă normală a înaintării în vârstă

Înaintarea în vârstă este asociată cu numeroase afecțiuni ale aparatului locomotor asociate cu durerea, precum artroza genunchi (degradarea cartilajului articular de la nivelul articulației genunchiului). Prin urmare, s-a creat ideea că este normal să ai dureri după o anumită vârstă. Dar și tinerii pot dezvolta afecțiuni care se manifestă prin durere și disconfort. Însă, vestea bună este că durerea poate fi ameliorată. În prezent, există o multitudine de opțiuni terapeutice care pot ameliora durerea și reda mobilitate? De ce să nu fie folosite? 

Mitul 2: Proteza de genunchi este indicată doar la vârstnici

O operatie proteza genunchi nu are limite de vârstă, putând fi realizată atât la tineri, cât și la vârstnici. Este adevărat că majoritatea pacienților care urmează această procedură au peste 50 de ani. Însă, există și o proporție mare de tineri care necesită protezare de genunchi. Această intervenție a fost realizată cu succes la adolescenți, adulți și vârstnici, vârsta neinfluențând performanța protezei.

Mitul 3: Protezarea genunchiului restrâng desfășurarea activităților fizice

Dimpotrivă, după operația de protezare, durerea este redusă semnificativ, ceea ce permite desfășurarea fără disconfort a activităților zilnice. Aproximativ 90% dintre pacienți care au urmat această intervenție susțin că durerea a dispărut complet, iar restul afirmă că a scăzut în intensitate. Mulți sportivi care au urmat această procedură au putut să își reia antrenamentele după aproximativ 2 luni de la intervenție.

După aproximativ 2 zile de la operație, pacientul este încurajat să meargă. Ulterior, medicul ortoped și kinetoterapeutul recomandă cele mai potrivite exerciții pentru o recuperare completă și rapidă. 

Mitul 4: Operația de protezare trebuie amânată cât de mult se poate

Dacă ești în situația în care ai fost deja diagnosticat cu o afecțiune a genunchiului, care necesită protezare, nu amâna programarea intervenției. Cu cât se așteaptă mai mult până la realizarea procedurii, cu atât gradul de deteriorare este mai avansat, iar desfășurarea operației este mai greoaie. În plus, durerea se accentuează, iar capacitatea de mobilizare scade. 

Mitul 5: Piciorul nu se mai simte natural după protezare

Multe persoane se tem că după operație, mișcările nu se vor mai simți naturale. Însă, acest aspect al protezării nu se regăsește în realitate. Tehnologia avansată utilizată în prezent la confecționarea protezelor face ca nici să nu observi prezenței acesteia. 

Alegerea de a opta pentru intervenția de protezare a genunchiului nu este recomandat a fi ghidată după miturile și ideile vehiculate de diferite surse. Consultă medicul ortoped și află dacă proteza este o opțiune terapeutică pentru tine, astfel încât să ai o viață activă, fără durere. Sfaturile specialistului sunt bazate pe analiza datelor medicale, conform examinării clinice și investigațiilor imagistice. Ia o decizie bazată pe dovezi medicale, nu una influențată de preconcepții. 

Sursa foto: Freepik

Author

Write A Comment