Atunci cand deschidem o sticla de vin este bine sa alegem un producator de calitate, deoarece vinul ieftin nu este intotdeuna cel mai bun. Vinul rosu este cel mai des intalnit pe mesele romanilor, insa sa nu uitam ca si vinul alb are un loc de onoare!
Dintre toate sortimentele de vin de la crama Girboiu, categoria de vin alb este cu siguranta apreciata de catre cunoscatori, deoarece acest elixir al tineretii nu este doar gustos, ci ofera o multime de proprietati pentru sanatate si corp. Vinul alb este produs prin acelasi proces precum vinul rosu, insa acest tip de vin este mai delicat si deseori este asociat cu fructele de mare, deserturi, preparate din carne usoare sau peste.
In sticla de Tectonic Fume Blanc gasim un blend superb de arome specifice vinului alb si gust rafinat pentru cele mai deosebite ocazii. Acest vin este realizat din soiurile Sauvignon Blanc Barrique, Feteasca Alba si Resiling de Rhin care ofera un mix de arome de fructe exotice, piersica alba si note fine de vanilie, migdale si unt. Corpolent, cu o aciditate crocanta, vinul impresioneaza printr-un post gust persistent si revigorant.
Ce stim despre Feteasca Alba? Este un soi cultivat inainte de aparitia filoxerei la noi in tara. A aparut ca variatie clonala din soiul Feteasca Neagra in spatiul din zona Moldovei, iar astazi se cultiva in majoritatea regiunilor din Romania, Republica Moldova si Ungaria.
El este un soi timpuriu avand nevoie de cca 150-160 de zile de vegetatie si de o suma a temperaturilor utile destul de redusa de 20/24 C, ceea ce il face pretabil si in regiunile mai nordice. Soiul este viguros, cu o fertilitate medie, necesita mult lemn la taiere. Rezista bine la ger, este sensibil la mana.
In Dealu Mare, coacerea se realizeaza in prima jumatate a lunii septembrie. Strugurii sunt de marime medie, tronconici uneori aripati, cu boabe rotunde de marime medie–mica de culoare galben-verzui si cu un punct pistilar vizibil. Productia la hectar variaza intre 7-9 tone (poate produce si mai mult dar in detrimentul calitatii), caz in care acumuleaza usor 200-220 g zahar/litru must pastrand in acelasi timp o aciditate corecta de 3.8- 4.2 gr/litru (exprimata in acid sulfuric) si un ph de 3.2-3.3.
Mustul ce se obtine oxideaza usor si de aceea se impune o grija deosebita.
Vinurile au potential de invechire si se remarca prin finete si echilibru. Olfactiv si gustativ, intalnim arome de citrice, floare de tei, mai apoi evolueaza spre flori de camp, fan sau caisa coapta. Aceste vinuri, in functie de cum au fost elaborate pot fi vinuri ce se pun in consum imediat sau pot fi maturate cateva luni in lemn sau sticla si ulterior puse pe piata, caz in care pot fi maturate cativa ani.
Crama Girboiu este un producator cu experienta in vinuri de inalta calitate, avand peste 15 ani de succesuri si sticle de vin premiate in toata Europa!