Refu Blog

Articulația umărului este una dintre cele mai flexibile articulații ale corpului uman. Prin urmare, umărul poate dezvolta multiple afecțiuni, cauzate de poziții vicioase sau mișcări incorecte. Citind acest articol, vei descoperi care sunt cele mai des întâlnite boli ale umărului și cum le poți recunoaște. 

Tendinita 

Tendinita este o afecțiune care se manifestă prin inflamarea tendoanelor mușchilor ce fac parte din articulația umărului. Aceasta este adesea cauzată de suprasolicitarea articulației și realizarea mișcărilor repetitive. Cei care care au un risc crescut de a dezvolta tendinită sunt sportivii, precum tenismenii, înotătorii sau lucrării din anumite industrii. 

Suprasolicitarea articulației umărului poate cauza tendinita de biceps, o afecțiune în care tendonul mușchiului din partea anterioară a brațului este puternic inflamat. Aceasta se manifestă prin apariția disconfortului, a durerii și prin realizarea cu dificultate a mișcărilor. 

Sindromul de impingement

Sindromul de impingement este recunoscut prin apariția durerii umărului la ridicarea brațului. Disconfortul este creat de presiunea crescută care se creează la nivelul principalilor mușchi din zona umărului (mușchii coafei rotatorilor), ca urmare a diminuării spațiului articular.  

Pentru reducerea durerii, medicul poate recomanda efectuarea ședințelor de kinetoterapie și fizioterapie. Însă, în anumite situații poate fi necesar tratamentul chirugical. În prezent, există metode minim invazive, precum artroscopia de umar, care permite decompresia articulară. Avantajul acesteia constă într-o perioadă scurtă de recuperare. 

Bursita

Bursele sunt săculeți ce conțin lichid sinovial. Acestea se află la nivelul articulațiilor și au rolul de a diminua forțele de frecare care se formează în timpul mișcărilor. De asemenea, acestea reduc presiunea care apare, ceea ce permite protejarea structurilor articulare. 

În urma mișcărilor repetate sau a solicitării articulației, acești săculeți se inflamează și cresc în dimensiuni, ceea ce determină tumefacția (umflarea) articulară. În plus, apare disconfortul în timpul realizării diferitelor tipuri de mișcări. 

Dislocarea umărului

Dislocarea sau luxația umărului apare când capul humerusului (osul brațului) iese din cavitatea articulară. Dislocarea se produce adesea în urma unui eveniment traumatic, precum lovirea. 

Cavitatea articulară în care intră capul humerusului are o dimensiune mai redusă față de acesta. Aceasta permite realizarea unor mișcări mai ample, dar riscul de luxație este mai crescut comparativ cu alte articulații. Dacă mușchii nu sunt tonifiați, umărul este predispus la instabilitate în timpul efectuării unor mișcări bruște sau solicitante. Un grad ridicat de instabilitate poate conduce la o luxație:

  • parțială (doar o porțiune a capului humeral este deplasată);
  • totală (capul humerusului iese complet din cavitatea articulară).

 Durerea de umăr nu trebui ignorată, chiar dacă are o intensitate redusă. Dacă persistă mai mult de 3-4 zile este indicat a merge la medicul ortoped, pentru a stabili cauza acesteia. O gestionare eficientă a durerii de umăr este importantă pentru redobândirea confortului pe parcursul desfășurării activităților zilnice. 

Sursa foto: Freepik

Author

Write A Comment