Refu Blog

Ce efecte are limba si literatura romana asupra dezvoltarii elevilor si ulterior, in viata de adult? • Refu Blog

Probabil ca o astfel de intrebare pare deplasata pentru foarte multe persoane, pentru ca limba romana este limba noastra nativa si este lesne de inteles ca trebuie invatata si vorbita corect. De fapt, este o diferenta intre a vorbi correct limba romana si a sti limba romana. Nu toti cei care vorbesc romana au citit Baltagul din manualul de limba romana clasa 8 si nici nu stiu sa recunoasca subiecte, predicate sau fraze, insa stiu sa vorbeasca corect. De fapt, studiul limbii romane, atat la literatura cat si la orele de gramatica, aduce mai multe avantaje si beneficii elevilor, atat in perioada in care se afla la scoala cat si ulterior, in viata de adult.

Limba romana dezvolta imaginatia

Cei care au rasfoit deja un manual limba romana clasa 8 au vazut probabil ca deja lucrurile devin mai complexe si este studiat romanul, nuvela, schita si basmul popular. Toate acestea implica lectura, iar lectura determina dezvoltarea imaginatiei, care se va dovedi extrem de importanta ulterior. Sunt numeroase activitati creative care necesita o imaginatie bogata. Chiar daca nu toti vor ajunge sa scrie la locul de munca, in activitatile precum designul, indiferent daca este vorba despre design de bannere sau despre design de jocuri, este nevoie de imaginatie, iar aceasta poate fi construita prin citit. Este recomandat ca profesorii sa incurajeze elevul sa inchida ochii si sa vizualizeze ceea ce citeste astfel incat imaginatia lui sa fie pusa la treaba.

Limba romana dezvolta gandirea structurata

Manualul de limba romana clasa a 8 a discuta din nou, la fel ca si cele din anii anterior, despre eseul structurat. Poate ca realizarea unui eseu structurat nu pare importanta si sunt multi care trateaza superficial aceste eseuri sau care le copiaza din carti de comentarii si din alte surse, insa in realitate, cu ajutorului acestui eseu elevii isi dezvolta gandirea structurata si vor reusi sa isi puna ideile in ordine atat pe foaie cat si oral, atunci cand trebuie sa sustina un discurs, diverse cursuri sau chiar lucrari de licenta, master si doctorat.

Limba romana stimuleaza logica

Chiar daca este o materie umanista, gramatica limbii romane este cea care stimuleaza logica. Atat la nivel de propozitii cat si ulterior, in sintaxa frazei, elevul invata anumite notiuni pe care trebuie sa le aplice. Fiecare parte de propozitie raspunde la anumite intrebari pentru a fi determinat cazul in care se afla, dar si pentru a determina tipul sau. Elevul stie spre exemplu ca un complement circumstantial de loc va raspunde la intrebarea unde?, in timp ce un complement circumstantial de mod va raspunde la intrebarea cum?. Ulterior, in momentul in care elevul a invatat sa afle logic ce parti de propozitie se afla in diverse constructii, trece la sintaxa frazei unde va intelege ca intrebarile raman la fel, dar se schimba structurile care raspund la ele.

Elevii invata mai usor la informatica

Acest aspect pare unul incredibil pentru ca informatica nu pare a avea vreo legatura cu romana, alta decat ca este predata in romana. Avand in vedere ca la sintaxa frazei elevul trebuie sa faca scheme in care sa indice care sunt propozitiile principale si care sunt cele secundare care se leaga de ele, ulterior va descoperi ca la informatica trebuie sa faca scheme logice inca din clasa a 9-a pentru a determina cum actioneaza structurile folosite in limbajul de programare. Avand experienta schemelor deja facute la gramatica, elevului ii va fi usor sa deseneze diverse scheme, intelegand totodata mai usor cum functioneaza algoritmii.

Tinand cont de toate aceste aspecte este necesar doar ca profesorii sa aleaga cele mai bune manuale in functie de nivelul clasei si de aptitudinile elevilor din ele, astfel incat materia sa fie prezentata corect, pentru ca elevul sa obtina cele mai bune rezultate si sa invete cat mai bine. In functie de modul in care limba romana este predata, informatiile vor fi sedimentate pe termen lung ajutand elevul si ulterior, in viata de licean si mai tarziu cand va fi adult. Deoarece limba romana este limba noastra, este normal ca ea sa fie studiata cat mai profund si inteleasa pe deplin, astfel incat sa putem comunica in mod corect si sa ne exprimam in cel mai bun limbaj adaptat fiecarei situatii in care ne aflam.

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment