Refu Blog

În accepție medicală, respirația urât mirositoare este o afecțiune determinată de foarte mulți factori și poartă denumirea de „halitoză”. Multe persoane se confruntă, în fiecare zi, cu acest tip de problemă. Dincolo de problemele medicale pe care le ridică, respirație urât mirositoare poate avea și finalități de ordin psihologic, afectând enorm persoanele bolnave.

Utilizarea gumei de mestecat sau a apei de gură nu sunt opțiuni viabile. Halitoza reprezintă o afecțiune care poate degenera, având numeroase complicații. Nu este doar un simptom al afecțiunilor de ordin dentar, ci chiar și a numeroase tulburări fiziologice ce au loc în organism, cum ar fi acidoza gastrică.

Descoperă în continuare ce poate însemna respirația urât mirositoare și cum o tratăm, pentru a evita agravarea acesteia și eventualele situații neplăcute datorate severității bolii.

Cauzele respirației urât mirositoare

Respirația urât mirositoare poate fi consecința a mai multor factori, fiind în strânsă dependență, în principal, de alimentele consumate. Prin degradarea resturilor alimentare din cavitatea bucală se formează compuși sulfurați care, deseori, duc la deshidratarea mucoasei bucale și moarte celulară. Infecțiile cu germeni pot determina, de asemenea, halitoza.

De foarte multe ori, respirația urât mirositoare este asociată cu afecțiuni gastrice, cum ar fi staza gastrică, cancerul gastric, boala de reflux gastroesofagian și gastrita. În condiții de insuficiență hepatică, are loc eliminarea de mercaptani prin intermediul respirației, iar în insuficiența renală are loc eliminarea de amoniu (halitoză amoniacală).

În cele din urmă, halitoza poate fi cauzată și de igiena precară a cavității bucale. Fumatul, alcoolul, cafeaua deshidratează mucoasa cavității bucale, favorizând acidoza mediului. Cauzele pot fi și de ordin stomatologic, cum ar fi cariile, gingivita, cauze parodontoza și abcesele dentare. În aceeași măsură, anumite medicamente pot cauza respirație urât mirositoare.

Tratamentul respirației urât mirositoare

În general, tratamentul unei afecțiuni are drept scop eliminarea agentului etiologic care a determinat-o. În cazul halitozei, dat fiind faptul că există multe variabile ce pot determina această afecțiune, se începe în principal prin igienizare orală. Astfel, o vizită la medicul stomatolog poate fi îndeajuns de eficientă pentru a scăpa de mirosul neplăcut din gură.

În cazul în care halitoza este determinată de focare de infecție, carii, gingivită sau depunere de placă bacteriană patogenă, vor fi necesare mai multe intervenții în vederea profilaxiei acestora. În cazul bolilor infecțioase, îți pot fi prescrise chiar pastile, geluri și unguente cu aplicare locală sau chiar terapie cu antibiotice, substanțe fungicide și bactericide.

Halitoza este o afecțiune care, înainte de toate, trebuie diagnosticată corect, întrucât nu are un agent etiologic specific. Spre exemplu, dacă este determinată de parodontoză, intervențiile necesare presupun protocoale chirurgicale care au în vedere redobândirea calității gingiei și restabilizarea integrității funcționale a acesteia.

În cazul în care halitoza nu este determinată de simptome localizate la nivel bucal, există posibilitatea ca agentul etiologic să fie determinat de cel care a cauzat alte patologii sistemice, afecțiuni ale tubului digestiv, gastrointestinale sau chiar tulburări de ordin endocrin. Pentru un diagnostic corect, va fi nevoie să-ți faci analize suplimentare și să apelezi la personal calificat.

 

 

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment