Refu Blog

Să ai propria mașină și să pleci când vrei și unde vrei este un deziderat pentru mulți tineri. Permisul de conducere nu îți oferă doar aceste lucruri însă, ci și un set nou de reguli și responsabilități.

Fiind începător, probabil crezi că ai învățat tot ce trebuie să știi la școala de șoferi,  mai ales că ai obținut și permisul.

În realitate însă, să fii cu adevărat un conducător auto profesionist ai nevoie atât de experiență cât și de foarte multă atenție în trafic. Să conduci poate fi distractiv și confortabil, însă niciodată fără să nu implice și o responsabilitate enormă pentru propria siguranță și a celorlalți participanți la trafic.

Conducerea defensivă a autoturismului este o premisă bună ce te poate ține departe de multe probleme în trafic. O singură clipă de neatenție poate însemna de la o mică tamponare în intersecție până la vătămări corporale grave. Așadar, nu este de glumit deloc atunci când vrei să îți iei propria mașină și să o conduci.

Înafară de impactul psihologic important pe care îl va avea un accident rutier asupra ta, mai există și celelalte chestiuni de natură birocratică, precum decontarea cheltuielilor pentru reparația mașinii suportate de către companiile de asigurări. Procesul nu este simplu nici aici, singura veste bună fiind că în piață au apărut firme specializate care au ca obiect de activitate: asistență constatare daune auto. Ele îți vor asigura sprijinul necesar, de la consiliere în privința documentelor necesare și a deschiderii dosarului de daună la asigurator, până la a te reprezentta în relația cu acesta și a se asigura că mașina ta va fi reparată în cel mai scurt timp posibil.

Totuși, cel mai simplu mod de a evita toate aceste situații care sunt consumatoare de timp și nervi, ar fi să îți formezi propriul sistem de condus defensiv. Acest lucru te poate scuti de multe bătăi de cap și te poate feri de multe evenimente neplăcute din trafic.
Iată care sunt cele mai importante 5 sfaturi pentru șoferii începători pentru a conduce în siguranță, fie că fac asta doar în oraș, fie că aleg să plece la un drum mai lung.

1. Cunoaște-ți cât mai bine mașina

Acest lucru este la fel de important ca lucrurile practice pe care le-ai învățat în școala de șoferi. Deși pedalele sunt poziționate la fel și schimbătorul de viteze face aceeași treabă, multe dintre dotările mașinii pot fi diferite sau poziționate altfel. Reglează scaunul să conduci cât mai confortabil și nu uita să reglezi oglinzile astfel încât să poți să observi tot ce se întâmplă în spatele tău atunci când vrei să faci o manevră de depășire sau de schimbare a direcției de mers. Înainte de a pleca mai ales la un drum lung, asigură-te că blocul de lumini funcționează și ceilalți participanți la trafic îți vor vedea intenția de manevră dorită. Nu uita de asemenea să îți pui centura de siguranță, întrucât este dovedit că îți poate salva viața în cazul unui accident rutier.

2. Adoptă un stil de condus relaxat dar nu deveni prea încrezător în talentul tău de șofer prea curând

Sigur, să fii anxios tot timpul când urci la volan și să te gândești că ți se poate întâmpla un eveniment neplăcut în trafic nu este o soluție. Adoptă mai degrabă un stil mai relaxat dar care să nu însemne că nu acorzi atenție maximă la ceea ce se întâmplă în trafic. Unii șoferi începători au impresia după un timp relativ scurt că știu să conducă la fel de bine ca niște piloți de formula 1 iar acest lucru nu va aduce decât evenimente neplăcute. Un stil de condus calm și relaxat și fără viteze periculos de mari sau depășiri prin locuri nepermise sunt recomandate tututor șoferilor nu numai celor începători, chiar dacă unii dintre ei au impresia că nu li se poate întâmpla nimic în caz contrar.

3. Respectă toate regulile de circulație, respectă viteza legală și acordă prioritate

Aplică în viața reală tot ce ai învățat ca teorie în școală. Respectă limitele de viteză, semnele indicatoarelor rutiere, culorile semafoarelor și fii atent să acorzi prioritate atât celorlalți participanți la trafic cât și pietonilor.

4. Învață să conduci pe orice vreme și păstrează mereu distanța față de autovehiculul din fața ta

Condițiile atmosferice pot cauza multe accidente de aceea este foarte important să înveți să conduci și atunci când ninge, plouă sau pe timp de noapte. De asemenea  este foarte important să păstrezi o distanță suficientă față de autoturismul din fața ta, astfel încât oricât de brusc ar frâna conducătorul acestuia să ai timp de reacție și să poți evita o tamponare.

5. Nu folosi telefonul mobil și nu face alte activități care să te distragă de la condus

Dacă folosești telefonul mobil sau și mai grav trimiți/primești mesaje text nu vei putea să acorzi atenție totală condusului și nu vei putea sesiza din timp intențiile șoferilor din jurul tău. Iar această lipsă de atenție va duce evident la accidente.

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment