Refu Blog

În ultimii ani auzim și întâlnim tot mai des noțiuni precum „dezvoltare personală” sau „coaching”. Însă tot la fel de frecvent aceste noțiuni sau termeni sunt percepute greșit. Tocmai din acest motiv foarte multă lume ezită sau chiar evită să apeleze la serviciile unui coach sau așa cum este adesea denumit în România, consilier dezvoltare personală. În ceeea ce urmează vei putea afla mai multe despre ceea ce presupune coaching-ul și care sunt argumentele care pot combate principalele motive datorită cărora oamenii ezită sau evită să apeleze la coaching.

 

Ce înseamnă coaching-ul?

Procesul de coaching este acela în care un coach (termen care tradus înseamnă „antrenor”) oferă sprijin clientului pentru a-și examina propriile fapte pornind de la intențiile clientului și adoptarea unor acțiuni specifice menite a-l conduce spre atingerea obiectivelor fixate pentru a trăi viața conform valorilor proprii.

 

Rezultatul coaching-ului vizează o viață mai fericită și mai împlinită pentru client. După cum definesc Joseph O’Connor și Andrea Lages coach-ul, acesta este de fapt un partener al clientului care își dorește schimbarea, asistând clientul pentru a atinge schimbările dorite.

 

Coaching-ul vizează întotdeauna schimbarea și aducerea de noi lucruri în viața acelora care aleg să apeleze la astfel de servicii specializate pentru dezvoltare personală. Prin intermediul ședințelor de coaching, oamenii vor primi sprijin și îndrumare pentru a avea curajul de a păși spre noi direcții în viață. De asemenea, coaching-ul înseamnă sprijin și îndrumare pentru acțiuni menite a aduce împlinire, fericire și evoluție.

 

De cele mai multe ori oamenii aleg să apeleze la ședințe de coaching atunci când există o foarte mare discrepanță între realitatea pe care o trăiesc zi de zi și viața la care visează. Un alt motiv este acela al trecerii printr-o criză personală foarte profundă. Indierent dacă vorbim despre pierderea unei persoane dragi sau dacă vorbim despre sentimentul de eșec în viața profesională ori în cea personală, o criză profundă poate convinge numeroase persoane că este momentul să apeleze la serviciile unui coach.

 

Deși foarte multă lume confundă ședințele de coaching cu ședințele la psiholog, trebuie spus că lucrurile sunt complet diferite. Coaching-ul este un proces care se concentrează pe înțelegerea momentului prezent și pe proiectarea viitorului. Nu are nimic de-a face cu rezolvarea sau cu interpretarea trecutului.

 

Un coach oferă clientului sprijinul pentru a conștientiza situația actuală și pentru a găsi acțiunile care să îl ajute pentru atingerea viselor clientului. Întotdeauna răspunsurile sunt la client, nicidecum la coach. Însă coach-ul deține instrumentele necesare pentru a-l ajuta pe client ca prin intermediul ședințelor de coaching acesta să găsească răspunsurile de care are nevoie pentru a face schimbările dorite în viața sa.

 

Pot fi combătute motivele pentru care oamenii ezită să apeleze la un coach?

Există mai multe motive pentru care oamenii nu apelează la un consilier dezvoltare personală. Printre cele mai des întâlnite sunt costurile cu ședințele de consiliere, teama de a se deschide în fața unui necunoscut, ideea că doar persoana în cauză știe exact problemele cu care se confruntă, prejudecata conform căreia un coach își dorește să prelungească numărul de ședințe pentru a câștiga cât mai mult sau ideea conform căreia doar persoanele cu probleme mentale sau psihice au nevoie de astfel de ședințe.

 

Însă trebuie subliniat faptul că oricare dintre aceste motive sunt ușor de combătut atunci când în urma ședințelor de coaching sunt depășite probleme majore și situații care pot ține pe loc ani de zile o persoană care dorește cu ardoare să își urmeze visul.

 

Motivul referitor la costurile ședințelor de coaching nu este unul suficient de solid pentru cineva care își permite costul unei ședințe și pentru cineva care își dorește cu orice preț să trăiască viața pe care și-o dorește. În viața multora costul unei astfel de ședințe este de fapt costul unei mese la restaurant sau al unui obiect vestimentar.

 

În ceea ce privește teama de a apărea în fața unei persoane necunoscute cu problemele personale, acesta nu este un argument solid datorită faptului că este ca și cum atunci când ai o problemă de sănătate nu apelezi la un medic specialist din cauza rușinii. Faptul că nimeni nu știe mai bine care sunt problemele cu care te confrunți nu este un motiv care să stea în picioare tocmai prin faptul că o minte care a creat problema nu poate rezolva problema respectivă. Găsirea soluțiilor în anumite situații înseamnă să privești lucrurile dintr-un alt unghi.

 

Nu în ultimul rând un coach nu va căuta să te facă dependent de ședințele sale. Cu cât numărul de ședințe care duc la rezolvarea unui probleme cu care clientul s-a prezentat este mai mic, cu atât coach-ul respectiv va fi mai apreciat, câștigând astfel recomandări și clienți pe termen lung, dar și o remunerație mai mare ca urmare a calității serviciilor oferite.

 

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment