Refu Blog

Crama Girboiu are o selectie de vinuri apreciate in toata tara! • Refu Blog

Vinul este o bautura foarte draga poporului roman, deoarece are o istorie foarte veche pe pamantul nostru, iar vinul este o bautura care se serveste la toate sarbatorile noastre. Crama Girboiu este un producator de vinuri de mare calitate, iar gama lor ofera, vin alb, vin rosu, vin rose care se diversifica in 6 subcategorii:

-Bacanta;

-Cuartz;

-Epicentrum;

-Livia;

-Tectonic;

-Varancha.

Vinul are o multime de proprietati, mai ales in domeniul gastronomic, fiind bautura aleasa de cei mai mari bucatari. Vinul poate deschide aromele unui preparat din carne, insa este important sa alegem vinul corespunzator. De exemplu, vinul rosu este deseori vinul ideal pentru cei care servesc preparate din carne de porc, miel, vita sau carnuri afumate.

Cabernet Sauvignon este un vin puternic aromatizat cu note de cirese negre, coacaze sau cedru. Are un continut ridicat de taninuri, care ii dau un gust puternic astringent si in urma lui ramane un gust usor piperat. Are o culoare rosie puternica, o aroma fructata si un nivel mediu de aciditate. Cel mai bine este asociat cu alimente precum mielul, vita, carnurile afumate, branzeturi ferme, maturate precum Cheddar. Mai exact, foloseste-l atunci cand consumi carnuri rosii, alimente grase sau puternic aromatizate sau amarui, ori cele cu un sos concentrat de tomate sau ciocolata.

Un alt soi este Pinot Noir care, spre deosebire de vinul anterior mentionat, are un grad mai mare de aciditate, insa este mai sarac in taninuri si in intensitate a aromei, dar totodata cu un gust mai fructat. Este un vin rosu usor, originar din Franta si are un gust usor acrisor, insa care ramane delicat dupa inghitire. Poate fi asociat armonios cu alimente precum carnea de pui, porc, rata sau vitel, carnuri conservate (afumate sau mezeluri), branzeturi sau sosuri cremoase sau cu o fermitate medie precum branza Gruyere sau branza de capra.

De asemenea, vinul rosu Merlot se situeaza ca intensitate a aromei intre Pinot Noir (care e mai fin) si Cabernet Sauvignon (care este mai astringent). Merlot nu este foarte acid si are o cantitate medie de taninuri. Datorita faptului ca este intermediar, acesta poate fi asociat si cu alimente slab aromatizate si cu altele cu o aroma mai puternica. In general insa, este asociat cu carne de pui sau alte carnuri usoare, dar si cu carnuri mai aromate. Ceea ce nu poti sa faci e sa il asociezi cu un preparat din peste sau legume verzi (din frunze), iar in ceea ce priveste alimentele condimentate, trebuie sa te asiguri ca acestea nu coplesesc aroma vinului.

Cat despre vinul alb, putem spune ca este la polul opus al vinului rosu, insa este foarte apreciat de catre cei care servesc preparate din peste sau fructe de mare. Desigur, vinul alb este ideal pentru preparate usoare din carne de pasare, salate, mancaruri vegetariene si deserturi.

Mai ramane vinul rose, care asemeni unui cameleon isi gaseste usor locul pe masa fiecarui consumator, indiferent daca preparatele sunt din peste, carne rosie sau vanat.

Acest tip de vin este obtinut atunci cand cojile strugurilor rosii sunt lasate la fermentat doar pentru o scurta perioada de timp alaturi de pulpa. Ca sa va faceti o idee, va vom spune ca vinurile rosii sunt obtinute adesea dupa ce strugurii au fost lasati sa fermenteze saptamani bune, in timp ce, in cazul vinurilor rosé, acestea capata culoarea in numai cateva ore.

Producatorul de vin are controlul absolut asupra culorii vinului si stie exact cand trebuie sa indeparteze cojile strugurilor rosii, responsabile cu pigmentarea. Dupa cum cred ca intuiti deja, aproape orice sortiment de struguri rosii de vin – de la Cabernet Sauvignon la Syrah – poate fi folosit pentru a obtine vinul rosé. Totusi, exista anumite tipuri si anumite sortimente de struguri care sunt agreate in mod deosebit pentru obtinerea acestei bauturi.

Gusturile cel mai des intalnite ale vinurilor rosé:

– Capsuni;

– Pepene galben;

– Petale de trandafir;

– Coaja de lamaie;

– Rubarba.

In functie de culoarea lui, vinul trebuie adus la temperatura potrivita. Vinul alb se pastreaza la frigider o ora inainte de servirea lui, in timp ce cel rosu se consuma la temperatura camerei. Daca vinul are sedimente va trebui sa il decantati. Turnati bautura intr-un alt recipient printr-o panza, o sita fina sau un filtru de cafea pentru a elimina orice impuritati care va pot impiedica sa savurati vinul la adevarata sa calitate. Potrivit conventiei, vinurile albe si rose se servesc reci, iar cele rosii se servesc la “temperatura camerei”, un termen destul de vag. E bine sa constatati ca aceasta e doar o conventie – daca nu o respectati cu strictete, s-ar putea sa va mariti placerea. Astfel:

-Vinurile albe si rose seci trebuie servite reci: 8-12C;

-Vinurile albe demidulci, licoroase, vinurile spumante si sampania se servesc la temperaturi mai scazute: 6-8C;

-Vinurile rosii, usoare, se servesc la temperatura subsolului: 14-16C;

-Vinurile rosii, tari, corpolente, se servesc la temperatura incaperii: 18-19C.

Dintre toate vinurile, Pinot Noir are cele mai mari concentratii de resveratrol. Resveratrolul este un compus antioxidant care s-a dovedit a imbunatati sanatatea inimii prin scaderea colesterolului rau si scaderea tensiunii arteriale. Unele studii au sugerat, de asemenea ca poate imbunatati sanatatea creierului si sensibilitatea la insulina, ceea ce poate prelungi durata de viata.

Gama de vinuri de la Crama Girboiu ofera cele mai pure soiuri de struguri din care este produs vinul lor premiat Varancha! Intra pe site-ul cramei pentru a alege ce vi se potriveste!

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment