Refu Blog

Incep printr-o intrebare. Ce faceti cand robinetul de la chiuveta din bucatarie se defecteaza? Inchideti apa, astfel incat sa evitam inundarea casei sau a apartamentului dar și a bunului nostru vecin de sub noi. Sunt comune, stau ascunse undeva in spatiul destinat racordurilor de apa, sau de gaz, sub centrala termica și nimeni nu le acorda atentie. Sunt robinetele de siguranta ce au rolul de permite sau nu apei sa treaca

cu ce inchidem apa
Acestea sunt defapt robinetii cu sfera. In cadrul denumirii lor, gasim și modul in care aceștia functioneaza. In interiorul acestora se afla o sfera prin care gasim un canal cilindric. In momentul in care acel canal este in linie dreapta cu intrarea și ieșirea robinetului, este permisa trecerea apei. Acești robineti sunt utilizati in instalatiile de apa, cele termice, dar și cele de gaz.

Structura robinetilor cu sfera este una simpla. Avem o bila care este facuta deobicei dintr-un metal dur, cum este otelul, iar camera robinetului este facuta din alama sau fonta. Acest inveliș al robinetului este dotat cu doua racorduri. Acestea pot fi de trei feluri, in functie de modul in care se realizeaza cuplarea la instalatia pe care o deservește. Așadar avem racorduri cu filet interior – interior, interior – exterior dar și sistemul de racord de tip olandez ce este deferentiat de celalalte tipuri de racorduri prin piesa comuna ce unște ambele capete ale racordului. O alta particularitate a acestor robineti cu sfera este și modul de actionare. In acest sens, la capatul opus al tijei ce actioneaza sfera, avem diferite manere. Acestea pot fi sub forma de maneta cu șurub de siguranta pentru prindere, fie cu prindere tip fluture.

Aplicatiile acestui robinet cu sfera sunt casnice, fie industriale. In domeniul casnic, acesta poate fi utilizat cu precadere la instalatiile sanitare de apa, la centrala termica, atat pe circuitele de apa cat și pe cel de alimentare cu gaz metan.
Robinetii cu sfera au garnituri din diferite materiale, special gandite pentru a face fata presiunilor mari, da și la temperaturi crescute. Aceste garnituri sunt confectionate din teflon, cauciuc nitrilic sau EPDM, care este o membrana dintr-un singur strat de cauciuc sintetic. O alta caracteristica bine de știut, este aceea ca la robinetii cu sfera, corpurile lor sunt executate din alama, otel inoxidabil sau otel carbon, acestea fiind create prin forjare.
Robinetii cu sfera utilizati in conditii de presiuni și temperaturi mari, pot ajunge la dimensiuni considerabile, aici vorbim de cei industriali. Unde firește vorbim de alte debite, presiuni și conditii de siguranta.
Poate fi amintit in acest context, tipul de robinet sferic al carui corp este realizat din fonta, avand flanșele si sfera din otel inoxidabil. Acesta este utilzat cu precadere la mai multe tipuri de instalatii, mai putin acolo unde avem acizi. Tija si sfera acestuia sunt fabricate din otel, iar levierul de manevra este alcatuit din otel cromat. Garniturile de etanșare sunt din teflon, iar inelele din cauciuc EPDM. La acestea putem adauga sisteme de control și actionare de la distanta prin intermediul mecanismelor pneumatice sau electrice.
Fiecare dintre acești robineti vine cu o documentatie tehnica. Așadar, este recomandata citirea acestor documente, pentru a fi siguri ca folosim echipamentul in deplina siguranta. Pentru mai multe detalii accesati: www.chrisden.ro

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment