Refu Blog

Despre auditul energetic și importanța acestuia în afaceri

 

Auditurile energetice sunt un factor important pentru toți proprietarii de afaceri care doresc ca sediul lor să fie mai eficient din punct de vedere energetic. Creșterea eficienței energetice determină o scădere a costurilor cu energia și economisirea de resurse valoroase. Cu toate acestea, auditul energetic nu este o opțiune, fiind un demers obligatoriu (cu excepția IMM-urilor) pentru operatorii economici din România, care trebuie să îl facă o dată la 4 ani, după cum spune Legea 121 din 2014 privind eficiența energetică. 

Auditul energetic al unei clădiri urmărește identificarea principalelor caracteristici termice și energetice ale construcției și instalațiilor aferente acesteia și stabilirea, din punct de vedere tehnic și economic a soluțiilor de reabilitare sau modernizare termică și energetică pe baza rezultatelor obținute din activitatea de analiză.

 

Așadar, scopul unui audit energetic este analizarea fluxului de energie într-o clădire. Acest lucru îi ajută pe experți să înțeleagă dinamica fluxului, pentru a găsi soluții de utilizare a energiei într-un mod cât mai eficient.

Auditorul energetic va oferi sfaturi cu privire la modalitățile prin care cantitatea de energie utilizată poate fi redusă, fără a afecta negativ producția. Importanța auditului energetic pentru toată lumea se datorează faptului că se acordă prioritate consumului de energie, de la utilizări maxime până la costuri eficiente. 

 

În ce constă? 

Procesul de audit energetic este foarte simplu. Odată ce îți exprimi nevoia de a efectua un audit energetic pentru clădirea afacerii tale, auditorul energetic va începe prin a parcurge facturile din ultimul an, sau mai mult. Apoi, informațiile curente privind energia sunt utilizate pentru a genera un “diagnostic” de bază, precum și pentru a stabili costurile actuale pentru energie. 

Auditorul energetic efectuează apoi inspecția fiecărei camere. Acest lucru îi permite să calculeze energia consumată de diverse elemente, inclusiv să le noteze pe cele care o risipesc. Auditorul va verifica calitatea izolației, dacă sistemul de apă funcționează corect și va verifica, de asemenea, dacă echipamente precum termostatul, supapele termostatice și alte elemente importante ale sistemului electric funcționează corect.

Importanța auditului energetic este, așadar, de necontestat, deoarece acesta îți oferă un raport detaliat creat de auditor cu privire la utilizarea curentă și la modalitățile propuse de economisire a energiei în viitor. 

Raportul

Toate constatările auditului sunt incluse într-un raport detaliat, iar clădirea va primi un calificativ de la A la G, pe baza căruia auditorul face recomandări. Totodată, acesta îți va oferi soluțiile ideale de reducere a consumului de energie pentru clădirea ta. Raportul va face, de asemenea, orice alte observații cu privire la consumul de energie al afacerii tale.  

 

Obiectivele auditului energetic

Obiectivele auditului energetic sunt furnizarea de informații vitale pentru conservarea generală a energiei, acoperind analiza esențială a utilizării energiei și a metodelor de conservare a acesteia. Auditul are următoarele obiective: 

 

  • evaluarea modelului curent al consumului de energie electrică;
  • stabilirea relației aportului de energie cu producția;
  • identificarea elementelor care consumă energie în exces;
  • identificarea zonelor unde ar trebui să fie economisită energia electrică și termică;
  • implementarea unor soluții care vor duce la economii financiare.

Așadar, în calitate de proprietar de afaceri, nu poți nega utilitatea și importanța auditului energetic. Acesta te va ajuta să îmbunătățești consumul de energie al sediului afacerii tale, sugerând cele mai eficiente soluții. Dacă urmează să faci un audit energetic pentru clădirea ta, cei de la Elsaco sunt pregătiți să te ajute.  Ei au o echipă de profesioniști bine pregătiți care identifică și propun cele mai bune sisteme și soluții pentru creșterea eficienței energetice! 

 

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment