Există o linie subțire între inspirație și copiere. Inspirarea din ideile altora este o practică obișnuită și benefică în dezvoltarea creativității și a abilităților. Este normal să te inspiri din lucrările sau ideile altora pentru a-ți dezvolta propriile tale concepte și proiecte. Inspirându-te, poți învăța și înțelege mai bine ce funcționează și cum poți aduce ceva nou și personal în creațiile tale.

Etic și nonetic

Totuși, copierea directă a ideilor, fără a aduce nimic propriu sau fără a acorda credit surselor, poate fi considerată etică în unele contexte sau nu în altele. De exemplu, în școală sau în mediul academic, copierea fără a cita sursele poate fi considerată plagiat și este în general dezaprobată. Este important să înțelegi și să respecți drepturile de autor și să acorzi credit pentru ideile sau informațiile preluate.

În lucrările importante, cum sunt cele de licență, de diplomă, de master sau de doctorat cu siguranță este nevoie să cercetezi, sa studiezi, să te inspiri de la cei ce au scris înainte pe tema respectivă, să adaugi note de subsol și note bibliografice.

În practicile de copiat, inspirația din alte surse este frecventă, dar reprezintă o provocare a creatorului să aducă ceva nou, original și personal. Esențial este sa-ți păstrezi integritatea creativă și să aduci contribuția ta unică atunci când te inspiri din alte surse.

Nonetic apare atunci când tehnica copiatului este folosită de elevi sau studenți pentru a trece fraudulos examenele. De la clasicele fițuici, șoptit, copiuțe ascunse prin te miri unde, copiat de la colegul din față, sau mai nou căști de copiat minuscule, pixuri, tot felul de sisteme inovatoare, site-uri de profil precum castidecopiat.com nu sunt considerate permise. Nu este corect, moral față de cei care se pregătesc, dedică timp și iau în serios acumularea de cunoștințe.

Bine, și aici părerile sunt împărțite: sunt unii care învață logic, rețin cunoștințele și le pot folosi ulterior în alte proiecte, sunt alții care memorează, învață pe de rost și după examen nu-și mai aduc aminte (există studii care afirmă că o mare parte din ceea ce învățăm se uită pentru a putea asimila alte cunoștințe noi).

Apare un fenomen numit Procrastinarea

Procraștinarea este tendința de a amâna sau de a întârzia îndeplinirea unei sarcini sau activități pe care ar trebui să o facem. De multe ori, aceasta poate apărea din cauza lipsei de motivație, poate teama de eșec sau a nu face lucrurile perfect, lipsa clarității sau pur și simplu din obicei. Vorbim despre stres, oboseală mintală, afectarea memoriei, probleme de concentrare.

Psihologii oferă câteva soluții: schimbarea obiceiurilor nesănătoase cu cele sănătoase (alimentație cât mai corectă, hidratare, odihnă), de evitat multitaskingul, distragerile, prioritizare, găsirea motivației.

În cazul elevilor, tinerilor susținerea apare și este mai ușor de gestionat prin integrarea la grup, la clasă, pe când la adulți se poate rezolva prin suportul familiei, implicarea în activități sociale.

În concluzie, este important să găsim un echilibru între a ne inspira din ceea ce ne înconjoară și a aduce ceva unic și personal în ceea ce facem. Originalitatea nu înseamnă să reinventăm roata de fiecare dată, ci să aducem o perspectivă și o interpretare personală în ceea ce creăm.

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment