Refu Blog

Dezinfectarea mainilor: reguli pentru evitarea contagiunii, dar si pentru a proteja pielea • Refu Blog

Mai mult ca oricand, in aceasta perioada trebuie sa ne curatam temeinic mainile si pentru a face acest lucru, pe langa apa si sapun, o multitudine de dezinfectanti maini ne vin in ajutor. Pielea, insa, din cauza alcoolului si a altor solutii din sapun, este afectata. Uscaciunea excesiva, roseata, crapaturile si unghiile exfoliate sunt prima consecinta deja vizibila pe mainile tuturor celor care in aceasta perioada au folosit in exces sapun lichid sau dezinfectanti de prea multe ori.

Sa vedem, mai intai cand trebuie sa utilizam dezinfectantii sau sapun profesional pentru a ne curata mainile.

Sapunul este folosit ori de cate ori mainile sunt murdare, vizibil sau nu. Spalarea mainilor cu apa si sapun este un obicei care ar trebui sa fie luat in considerare intotdeauna, chiar si fara acest tip de urgenta. Mainile sunt spalate de indata ce ne intoarcem acasa, inainte de a manca, dupa ce am folosit baia, dupa ce am schimbat scutecele bebelusului, dupa ce am avut grija de rani deschise, dupa ce am tusit sau am stranutat, dupa ce au manevrat gunoiul si alimentele crude, dupa ce am frecventat transportul public etc. Sapunul este folosit cu apa curgatoare, fiind necesar sa ne spalam pentru cel putin 20 de secunde si sa clatim bine. Dezinfectantii, in schimb, sunt folositi in toate acele cazuri in care nu este posibil sa ne spalam pe maini. In general, dupa cum recomanda specialistii, trebuie sa verificati daca gelul are cel putin 60% alcool.

Dezinfectantii exista atat sub forma de geluri, cat si spray-uri si servetele, iar durata de protectie depinde de conditiile in care ne regasim si cat de mult si cum folosim mainile. De exemplu, daca calatoriti cu trenul sau metroul, durata protectiei impotriva bacteriilor este mai scurta decat ca atunci cand sunteti acasa. Manevrele corecte de aplicare sunt aceleasi ca si pentru spalare: spatele palmei, palma pana la incheietura mainii, o mana fata de cealalta, degete, spatii interdigitale si unghii. Inainte de aplicare, la fel ca in cazul igienizarii cu apa si sapun, inelele si bratarile trebuie indepartate, deoarece sunt purtatoare de bacterii si ingreuneaza curatarea uniforma a intregii zone a mainii.

Actiunea are efect imediat, in termen de 30 de secunde de la aplicare. O cantitate minima de produs masata pe mana si lasata la uscat la aer este suficienta. Aplicatia trebuie repetata cu o frecventa care depinde de situatie. In general, este mai bine sa nu abuzati, deoarece partea alcoolica continuta poate fi iritanta si poate provoca dermatita iritativa daca este utilizata pentru perioade lungi sau in cantitati excesive.

Sapunul, asociat cu o curatare corecta, garanteaza o indepartare mai eficienta si mai durabila a bacteriilor: elimina stratul lipidic (grasime) care acopera pielea si pe care prolifereaza bacteriile. Dezinfectantul, pe de alta parte, datorita substantelor degresante si dezinfectante, limiteaza doar proliferarea microbilor. Asadar, este util sa il folositi, dar, unde este posibil, sapunul si apa sunt de preferat.

Dupa spalare, este esentiala hidratarea adecvata. Ingrijirea mainilor este si mai importanta in aceste saptamani de precautie si, de aceea, este bine sa evitati roaderea unghiilor si a cuticulelor din jurul degetelor, pentru a evita formarea infectiilor. In cele din urma, folositi o crema emolienta si de protectie.

 

 

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment