Refu Blog

Acea psihoterapie de cuplu este o metodă care poate clarifica conflictul de parteneriat. Când problemele au apărut și înțelegerea reciprocă a partenerilor a fost pierdută, psihoterapia cuplurilor poate ajuta la rezolvarea problemei. Terapeutul nu ia partea vreunuia dintre parteneri, ci mai degrabă încearcă să îi conducă pe cei doi înapoi la o comunicare deschisă și apreciativă. Cum funcționează terapia de cuplu și când are sens?

Ce este psihoterapia cuplurilor?

În cele mai bune relații, pot apărea situații dificile în care nu se mai poate progresa fără ajutor din exterior. Fiecare fază a vieții aduce provocări și testează relația: fie că un cuplu are copii și, brusc, nu mai există timp pentru romantism, fie că munca ocupă prea mult spațiu și inclusiv pensionarea aduce schimbări mari. Terapia de cuplu poate fi utilă, de asemenea, dacă ai idei diferite despre evoluția ulterioară a relației.

În psihoterapia cuplurilor, toate problemele și conflictele pot fi discutate deschis cu terapeutul. Terapeutul rămâne imparțial. Asta înseamnă că empatizează cu ambele poziții, dar nu ia parte. Terapeutul de cuplu nu numai că se concentrează pe problemele existente, ci explorează și aspectele pozitive ale relației, pe care cuplul nu le mai percepe de obicei în conflicte.

Când faci psihoterapie de cuplu?

Multe cupluri consideră că este greu să facă pasul către terapia de cuplu, deoarece pare să demonstreze că ceva nu este în regulă cu relația. Adesea, de această ocazie se profită numai atunci când relația amenință să eșueze și cuplul nu mai poate vedea altă soluție. De fapt, terapia cuplurilor poate fi de asemenea utilă în relațiile fundamental intacte. De exemplu, atunci când subiectele continuă să apară și nu pot fi clarificate pe deplin. Cu cât durează mai mult conflictul, cu atât este mai dificil să rupi aceste tipare.

Psihoterapia de cuplu este deosebit de importantă dacă un conflict are un impact negativ asupra vieții de zi cu zi și a sănătății mintale a partenerilor. În acest caz, psihoterapia cuplurilor poate fi calea de ieșire dintr-un cerc vicios pe care cei implicați nu îl pot rupe singuri.

Scopul terapiei de cuplu nu este salvarea relației cu orice preț. Este vorba mai mult de clarificarea diferitelor puncte de vedere, nevoilor și obiectivelor din viață. La sfârșitul zilei, se poate realiza că este mai bine să te despărți.

Psihoterapia de cuplu: individual sau împreună?

În psihoterapia de cuplu, ambii parteneri nu trebuie neapărat să fie prezenți în orice moment. Totuși, avantajul terapiei de cuplu împreună este că terapeutul cunoaște ambele perspective. În plus, cuplul poate încerca o abordare diferită între ei în timpul terapiei.

Cu toate acestea, uneori există subiecte pe care nu dorești să le discuți în fața celuilalt partener. O problemă comună de conflict este, de exemplu, sexualitatea. Mulți consideră că este dificil să comunice partenerului nevoile lor sexuale și ideile despre sex. Devine și mai delicat atunci când un partener vrea să se despartă, dar nu îndrăznește să vorbească. Pentru astfel de subiecte sensibile, terapeutul organizează sesiuni individuale cu ambele persoane.

Dacă celălalt partener nu dorește să lucreze la relația de cuplu, psihoterapia individuală poate fi, de asemenea, de ajutor. Cu toate acestea, este mai benefic dacă ambii sunt implicați în procesul de terapie. 

 

 

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment