Masajul terapeutic este una dintre terapiile medicinei complementare folosit pentru ameliorarea durerii și relaxarea musculaturii. Dacă te-ai întrebat care e diferența dintre masajul terapeutic și masajul de relaxare și dorești a ști când este indicat, citește în continuare acest articol. 

Dureri musculare

Masajul terapeutic este eficient atât în durerea acută, cât și în cea cronică. Printre beneficiile pe care le are se află:

  • relaxarea musculară;
  • reducerea spasmelor;
  • creșterea circulației sanguine;
  • intensificarea circulației limfatice;
  • stimularea secreției de endorfine.

În timpul masajului, circulația sanguină se intensifică, ceea ce favorizează furnizarea nutrienților la nivelul țesutului. Astfel, funcția musculară este îmbunătățită într-o perioadă mai scurtă de timp. 

Traumatisme

Traumatismele aparatului locomotor reprezintă leziuni ale diferitelor țesuturi musculare, ligamentare sau osoase. Acestea necesită îngrijire medicală imediată, iar acordarea primului ajutor într-o perioadă scurtă de timp este esențială pentru o recuperare rapidă. Masajul terapeutic prezintă unele beneficii în vindecarea după un traumatism, însă nu este indicat în următoarele situații:

  • durere de gamba dată de entorse, luxații, fracturi;
  • reacții inflamatorii puternice (tumefacții sau umflături);
  • fracturi;
  • leziuni ligamentare severe;
  • răni deschise.

Când inflamația scade, iar zona afectată începe să se vindece, masajul terapeutic poate fi introdus în schema terapeutică, dacă medicul consideră că este necesar. Întotdeauna consultă medicul înainte de a apela la alte practici terapeutice.

Neuropatii

Neuropatiile sunt boli care constau în afectarea fibrelor nervoase. Printre acestea se află și cazurile de nevrom Morton, în care durerea este localizată între degetele III și IV de la nivelul picioarelor. Această afecțiune apare când nervul aflat între cele două degete devine inflamat și tumefiat (se umflă). În această situație, masajul terapeutic poate fi utilizat pentru a reduce tensiunea musculară și a elibera presiunea exercitată asupra fibrelor nervoase. 

În cazul neuropatiilor, este important ca masajul să se realizeze cu atenție. La unele persoane, exercitarea unei presiuni normale asupra mușchiului poate produce durere. De aceea, este indicată comunicarea deschisă cu terapeutul pe toată durata ședinței. 

Afecțiuni ale coloanei vertebrale

Masajul terapeutic poate reprezenta o metodă eficientă pentru reducerea disconfortului dat de afecțiunile coloanei vertebrale, precum:

  • sciatica;
  • hernia de disc;
  • scolioza;
  • stenoza spinală;
  • spondiloartrita.

Prin intermediul masajului terapeutic, mușchii se relaxează, presiunea din jurul nervilor se reduce, iar durerea scade în intensitate. Pentru ca efectele benefice ale masajului să fie prezente este important a opta pentru masaj terapeutic și nu masaj de relaxare. În cadrul ședințelor de masaj terapeutic, sunt aplicate tehnici special ales în funcție de patologia pacientului. Suplimentar, intensitatea cu care sunt realizate mișcările poate diferi în funcție de zonă, pentru a asigura o relaxare cât mai profundă. 

Spre deosebire de masajul terapeutic, cel de relaxare utilizează mișcări mai blânde, mai lente pentru a asigura un grad de confort cât mai ridicat. Scopul principal este inducerea unei stări generale de relaxare. O persoană cu anumite patologii poate beneficia de masaj de relaxare, dar este important a-i preciza medicului și terapeutului afecțiunile diagnosticate până în prezent. 

Masajul terapeutic reprezintă o terapie benefică și valoroasă pentru afecțiunile aparatului locomotor. Contribuie la reducerea durerii, îmbunătățirea mobilității și la creșterea calității vieții. Cu toate acestea, nu înlocuiește îngrijirile medicale necesare fiecărei patologii. De asemenea, înainte de a merge la o ședință de masaj consultă medicul ortoped și află care sunt recomandările acestuia. 

Sursa foto: Freepik

Author

Write A Comment