Refu Blog

Balconul sau terasa mică – acest element ale locuinței tale care poate fi transformat într-un spațiu special! Deși în Europa se construiesc, de regulă, balcoane mici, acestea pot fi confortabile dacă le acorzi atenție și le redecorezi corect. Mai întâi trebuie să identifici dimensiunile balconului sau ale terasei și care este principala utilizare pe care o vei da. Ia în considerare nevoile tale pentru a nu cheltui mai mulți bani decât necesarul. În continuare, îți vom prezenta cele mai bune idei amenajare balcon/terasă, într-un mic ghid practic.

1 Distribuția și vizualizarea spațiului

Distribuția se va face în conformitate cu nevoile tale și de spațiul disponibil, însă întotdeauna spațiul central va rămâne liber. Asta va da amplitudine și ușurința traseelor. La balcoanele mari se pot crea diferite zone, se poate face plajă, se poate citi, odihni etc., pe când la terasele și balcoanele mici se alocă spațiul pentru o singură utilizare. Dacă spațiul balconului sau al terasei face legătura cu interiorul, el ar trebui să aibă un décor omogen, pentru a obține camere conecatate și pentru a nu sparge armonia.

2. Ce stil decorativ folosești pentru balcon/terasă?

Armonizarea elementelor pentru această mică zonă este esențială, motiv pentru care ar trebui să răspunzi la câteva întrebări:
 

  • Vei redecora întregul balcon/întreaga terasă sau doar o parte?
  • Ce buget ai?
  • Vei continua cu același trend decorativ și în interiorul casei?
  • Ce stil arhitectural vei aborda?
  • De unde bate soarele și ce suprafață din balcon/terasă acoperă?
  • Ai nevoie de intimitate?

Potrivit experților, stilurile moderne (minimalist, zen, retro-vintage, eclectic etc) sunt mai potrivite spațiile mici, deoarece predomină liniile simple și desenele simple, cu o gamă largă de moblier, culori, materiale textile și obiecte relativ ieftine și ușor de găsit.

De precizat este că stilul rustic, clasic sau colonial sunt mai adecvate camerelor mai mari, deoarece mobilierul este proiectat pe dimenisiuni mai mari.

3. Soarele și culorile

Tonul și culoarea țesăturii influențează cum sunt filtrate razele soarelui, adică o pânză de culoare mai închisă va avea un procent mai mare de raze filtrate, dar va fi și mult mai întuneric spre interiorul casei. Pornind de la această premisă, ar trebui să folosești tonuri intermediare. 

4. Mobilă pentru spații mici

Aici, deviza ”less is more” joacă un rol important și ideea este să folosești mobilier în conformitate spațiul. Pe balcon sau terasă trebuie utilizat mobiler ușor și pliabil. Mobilierul trebuie să fie de dimensiuni mici, pentru a păstra liniile balconului la vedere. Astfel, se recomandă o măsuță lângă perete sau balustradă, care să te ajute să lași liberă zona centrală. Cu cât volumul este mai mic, cu atât mai mult este influențată structura mobilierului, care va fi mai fin. Folosește deci materiale din oțel inoxidabil la mese și scaune, dând astfel o senzație de spațialitate.

Scaunele pliabile sunt eficiente, dar trebuie să cauți modele cât mai confortabile. De asemenea, folosește mobilier cu dublă utilizare: o bancă se poate folosi pentru a sta pe ea, dar și pentru depozitare.

Dacă balconul tău este îngust și foarte lung, nu pune mobilier dreptunghiular, lung și îngust, căci acesta va da senzația optică că este și mai lung, și mai îngust. 

5. Ce tip de materiale poți folosi

Mobilierul și obiectele decorative se pot degrada mai repede din cauza condițiilor atmosferice. Ca să eviți asta, trebuie să așezi mobilierul într-o zonă mai ferită. Așadar, nu toate materialele folosite sunt bune pentru balcon, dar sunt și altele care se comportă bine, precum:

  • Rattan natural sau sintetic. Este un tip de mobilier confortabil și călduros, care dă senzația de relaxare și sunt rezistente la ploaie. Se combină perfect cu pernele albe, spre exemplu.
  • Lemnul de salcâm este rezistent și aduce eleganță oricărui balcon modern. Pinul și plopul trebuie protejate cu lacuri, dar sunt materiale reistente. Și lemnul reciclat poate fi folosit și sunt o variantă economică de decor.

Aluminiul și oțelul inoxidabil sunt, de asemenea, materiale rezistente și ușoare, care ocupă și puțin spațiu, datorită structurii lor. De asemenea, pavarea podelei cu lemn sau acoperirea unui perete lateral schimbă total aspectul balconului sau al terasei tale.

6. Materiale textile în zone înguste

Accesoriile textile sunt soluția perfectă pentru decorarea balconului sau a terasei. Nu te limita doar la covoare și perne, ci poți folosi și fețe de masă, tapiserii atârnate de perete sau chiar un hamac.

7. Ce culori poți folosi într-un balcon modern

Recomandarea este să decorezi cu una sau două culori și să păstrezi nuanțele și pentru interiorul locuinței. Culorile influențează starea de spirit și temperatura corpului, conform specialiștilor, așadar alege-le cu grijă. 

Ca idee însă, pentru decorarea balcoanelor cu tavane înalte, se poate vopsi tavanul cu o culoare caldă, iar pentru balcoanele cu tavane joase se utilizează alb. Pentru decorarea balcoanelor lungi, peretele din spate se vopsește cu o culoare caldă, care să ofere adâncime. 

Tot la tavan, te poți folosi și de scafe tavan, care sunt elemente de decor foarte frumoase, ieftine și ușor de realizat. Ele oferă un stil aparte oricărei camere, inclusiv balconului sau terasei tale. În aceste scafe tavan poți încorpora lumini LED, pentru a-i spori adâncimea tavanului și pentru a crea efectul de plutire. Mai mult decât atât, combinând modele de diferite culori, texturi și forme, poți obține un design propriu. 

În continuare, îți prezentăm 10 idei amenajare balcon, de unde să te inspiri în realizarea spațiului mult visat. Imaginile sunt expuse de Pinterest, dar le-am selectat pentru tine, în conformitate cu sfaturile expuse mai sus! 

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment