Refu Blog

Odată cu pandemia, grădina s-a transformat în spațiu edenic, iar nu doar prezența ei a fost simțită, ci și absența sa: cei care locuiesc la bloc au simțit, în ultimul an, nevoia unei anexe exterioare în care să poată evada. Atât grădina, cât și balconul au devenit spații vitale în pandemie: în lipsa mobilității, aceste anexe devin gura de aer pe care nu doar că ne-o dorim, dar și de care avem cu adevărat nevoie. În umbra ultimelor luni, felul în care ne privim grădina sau balconul s-a schimbat – arhitecții Octav Roman și Natalia Berezovskaia de la Creativ Interior vorbesc despre atenție pe care o acordăm amenajării grădinii și cum s-a schimbat aceasta în ultimul an. 

Grădina, the great outdoor space 

În trecut, a avea spațiu în aer liber era adesea considerat un lux, mai ales când era vorba de grădini mari. Cu toate acestea, odată cu pandemia, chiar și cea mai mică zonă în aer liber a devenit o parte integrantă a vieții noastre de zi cu zi acasă. Indiferent de dimensiunea spațiului exterior pe care îl avem la dispoziție, acum îl valorificăm cu adevărat. 

De la balcoane care utilizează pe deplin spațiul vertical pentru plante și până la grădini multifuncționale, care se pot adapta la muncă, fitness și relaxare, zonele exterioare vor trebui să facă mai mult pentru noi ca niciodată. În era post-pandemie, grădina devine ”the fifth room”, și procesul de amenajare gradina devine la fel de important ca orice altă încăpere din casă. 

Focus pe sustenabilitate și self sufficiency

Pentru că grădina ne-a fost pentru multe luni birou, restaurant și sală de fitness, ne concentrăm mai mult ca niciodată pe consolidarea unui stil de viață sustenabil, în care mai puțin înseamnă, de fapt, mai mult – ne reapropiem de natură. 

De exemplu, comunitatea agricolă urbană a crescut în primele câteva luni de pandemie în SUA, mulți locuitori din oraș întorcându-se înspre cultivarea propriilor fructe și legume; aceasta devine nu doar o activitate care ne apropie de natură, ci capătă însă și valoare de relaxare și deconectare de la realitate. Petrecerea timpului în aer liber devine, post-pandemie, un real pilon de sprijin pentru a face față tristeții, oboselii și stresului impus de lunile precedente. 

Focusul pe sustenabilitate influențează și alegerile pe care le facem în ce privește materialele și culorile folosite: optăm pentru alegeri ecologice, materiale organice (lemnul, piatra, bambusul) și culori naturale, care să se „piardă” în decorul verde natural.

Trenduri în amenajarea grădinilor post-pandemice

  1. Evidențierea naturii

2021 mută accentul către evidențierea și accentuarea factorului natural din grădinile noastre: amenajarea devine mai puțin structurală și geometrică, fiind mai degrabă înclinată către un aspect soft, natural, delicat, fără o implicare umană prea mare, drept dovadă că florile sălbatice sunt favoritele în această perioadă.

  1. Multifuncționalitate

Pandemia ne-a învățat că avem nevoie de spații separate, care să răspundă nevoilor noastre diverse, așa că și în perioada imediat următoare vom valorifica fiecare colț pe care îl avem la dispoziție, compartimentarea eficientă a grădinii fiind un adevărat trend; spațiul exterior devine birou, oază de relaxare, restaurant și sală de fitness în același timp, așa că trebuie adaptat acestor coordonate.

  1. More is more

Știm că simplitatea este atrăgătoare, dar, trendurile recente vorbesc foarte mult despre confort și despre modul în care diversele stiluri sunt mai mult sau mai puțin confortabile. More is more înseamnă că, în ccombinații studiate, inspirate de eclectism, aduci laolaltă elemente care fuzionează într-un tot unitar plin de viață. Acesta este maximalismul. Cu alte cuvinte, maximalismul se axează pe bogăția de elemente, texturi și culori în decorul interior.

  1. Reîntoarcere la organic

Grădinile post-pandemice vor fi descrise de simplitate și organic: materialele naturale – lemnul, piatra, bambusul – și gamele cromatice neutre, naturale, vor fi favoritele în ce privește amenajarea grădinilor noastre. 

Chiar dacă vor fi decorate în stilul de amenajare pe care l-am adoptat în interior – putem avea bai moderne, dormitoare clasice sau living industrial -, grădinile post-pandemice vor fi marcate de un oarecare minimalism la nivel de culoare și decor; mobilierul masiv și piesele impunătoare nu fac parte din panoplia trendurilor în amenajarea grădinilor post-pandemice.

Spațiu de bine

În perioada ce urmează, suntem coordonați de wellness. Ne dorim starea de bine desăvârșită și avem nevoie de spații care să se plieze pe această necesitate – fauna naturală, texturile și culorile organice, materialele sustenabile, toate acestea transformă grădina post-pandemică într-un real spațiu de bine care ne oferă timp de gândit și re-conectare cu noi înșine. Mai importantă ca niciodată, grădina devine zona de tihnă care ne oferă calm și serenitate, o ușă de evadare din stresul din casele și mințile noastre. 

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment