Refu Blog

Află care vor fi noile tehnologii ce vor influența viitorul securității pe internet în anii viitori. Informații și date statistice utile în articol.

Cu peste 11762 de atacuri informatice care și-au atins scopul, în perioada 2005-2020, protecția dispozitivelor care sunt conectate la internet reprezintă o temă ce este mereu de actualitate. Cu siguranță că securitatea celor 4,66 miliarde de utilizatori de internet la nivel global este o chestiune care îi interesează în egală măsură pe hackeri, cât și pe creatorii de software anti-viruși. Mediul digital este într-o continuă expansiune, multe afaceri și companii cu activitate terestră trecând în online.

Au apărut noi modalități de distracție adaptate acestui mediu (e-sports, opțiuni de cazinou online, platforme de streaming video cu conținut diversificat – muzică, filme, jocuri și multe altele). Peste 2, 87 milioane de aplicații în Google Play, 1, 96 milioane în App Store, 669,000 în Windows Store și 450,000 în Amazon Store, iar numărul lor este în creștere. Toate acestea, alături de miliardele de dispozitive individuale și ale companiilor au nevoie de protecție. Oare vor reuși noile tehnologii să le asigure acestora securitate completă?

Tehnologiile de securitate “repară” greșelile umane!

Erorile umane sunt responsabile de reușită a peste 95% din atacurile cibernetice. Pe măsură ce IoT este mai prezent în locuințele noastre (peste 134 de milioane de imobile inteligente), șansele ca un atac informatic să aibă succes sunt din ce în ce mai ridicate (lunar sunt derulate peste 5200 de atacuri care vizează dispozitivele integrate în rețele care deservesc locuințele smart).

Hackerii derulează atacuri “în valuri zilnice”, iar șansele de reușită cresc pe măsură ce rețeaua de dispozitive este mai largă și nu este protejată dispozitiv cu dispozitiv sau cu o protecție pe router. De exemplu, implementarea tehnologiei 5G vine cu o serie de avantaje (printre care se numără creșterea volumului de date transferate), dar și cu o expunere mai mare la atacurile informatice.

Atacurile hackerilor au crescut cu 67% din 2014 (malware, ransome, phising, DDos, IoT), iar 90% dintre atacurile de tip nou (executare de coduri de la distanță) au ca obiectiv instalarea unor programe de minat criptomonede în mod ilegal. Valoarea unei scurgeri de informații a fost de 3, 86 de milioane de dolari în 2020 (peste 58% din informațiile și datele furate au fost de natură personală).

Trebuie menționat și faptul că pe 1 din 36 de dispozitive mobile sunt instalate aplicații care prezintă un risc mare de securitate. 69% dintre organizații consideră că actualele sisteme de protecție nu le oferă nivelul dorit de protecție în cazul unui atac sistematic din partea hackerilor.

15% din companii oferă acces la informații oricărui angajat, 17% dintre societăți permit accesarea datelor cu caracter sensibil de către angajații săi, iar 60% dintre firme nu au setat pentru conturile angajaților parole pe termen limitat. 70% dintre acestea nici măcar nu au stabilit un plan pe care să-l pună în aplicare în cazul reușitei unui atac cibernetic.

Cum poate îmbunătăți tehnologia viitorului modul de protejarea a dispozitivelor conectate la internet?

Actualele tehnologii și sisteme de securitate devin din ce în ce mai vulnerabile în fața dezvoltării noilor amenințări cibernetice. Hackerii exploatează orice greșeală umană, iar calitatea modurilor de atac nu doar că a crescut, dar și s-a diversificat – practic, în acest moment, orice atașament, orice email, orice aplicație ce se descarcă și se instalează pe desktop, mobil sau tabletă reprezintă un potențial pericol.

Noile tehnologii de creștere a siguranței online vizează:

Siguranta Online

Implementarea inteligenței artificiale în modul de autentificare a utilizatorului – procedura de autentificare în mai mulți pași reușește să sporească nivelul de siguranță online (confirmarea de pe mai multe dispozitive integrate a reușit să prevină atacurile sistematice ale hackerilor asupra dispozitivelor individuale). Inteligența artificială îi va oferi utilizatorului posibilitatea de a dovedi sistemului că este beneficiarul real, prin studierea și implementarea unor indicatori care îi “trădează” modelul comportamental din acțiunile efectuate de acesta de-a lungul timpului.

 

Securizarea cibernetică de tip blockchain – tehnologia care stă la baza generării monedelor virtuale s-a dovedit a fi unul dintre cele mai puternice sisteme de protecție împotriva atacurilor hackerilor. De aceea, tehnologia care permite identificarea între două părți îi va oferi fiecărui utilizator posibilitatea de a verifica identitatea următorului din lanțul de blocuri (cu un plus oferit și de integrarea inteligenței artificiale în sistemul de verificare).

Analiza comportamentală în timp real – este un concept de protecție care se bazează pe tehnologia folosită de companiile de publicitate online și care individualizează tipul de reclame în funcție de persoana care accesează un anumit gen de publicitate. Practic, vor fi analizate tiparele, modelele și tipurile de activități ale utilizatorului, iar orice creștere anormală a unui anumit segment de date va fi considerată ca o activitate cu potențial rău intenționat și tratată ca atare.

 

Până în 2025, specialiștii în securitate se așteaptă ca valoarea atacurilor cibernetice să fie de 10, 5 trilioane de dolari. Ceea ce justifică cheltuielile de aproximativ 6 trilioane de dolari făcute de companii pentru a identifica soluțiile cele mai avantajoase și care să ofere o protecție pe termen lung tuturor dispozitivelor conectate la internet.

 

 

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment