Refu Blog

Sticlele de plastic aruncate la întâmplare sunt un mare pericol pentru mediu, așa încât necesitatea colectării lor și procesarea cu ajutorul unor prese de balotat pentru pet-uri este în zilele noastre o necesitate obiectivă.

Plasticul a invadat plajele de pretutindeni!

Mizeria ce se poate vedea în zona litoralului generează efecte ireversibile asupra turismului și animalelor marine care sunt direct afectate de poluarea cu gunoaie din plastic.

În România parcă mai mult decât în alte țări europene ne lovim de realitatea tristă a faptului că foarte puțini oameni se preocupă de menținerea curățeniei în locurile turistice.

Deja nu mai observăm străzile murdare din orașe, iar acum se pare că nu ne mai supără foarte mult nici deșeurile pe care le întâlnim pe nisipul plajelor.

E șocant să vezi cum unii dintre conaționalii noștri pur și simplu intră în apa infestată cu tot soiul de pet-uri, hârtii și doze de aluminiu fără ca să le pese că s-ar putea îmbolnăvi.

Dacă ar fi să spunem adevărul până la capăt, foarte multe puncte de pe litoralul românesc au ajuns să fie improprii turiștilor, plus că din cauza cantității foarte mari de deșeuri se face un mare rău și Mării Negre, nu doar unor extinse porțiuni de uscat.

Va mai trece foarte multă vreme până când plajele din România vor fi impecabile, fără urmă de sticle de plastic, mucuri de țigară, hârtii sau deșeuri metalice.

Și în privința pescuitului, impactul generat de deșeurile aruncate de turiști la întâmplare poate conduce la scăderea cantității de organisme din speciile care prezintă interes comercial. Asta ca să nu mai vorbim de reducerea numărului de vizitatori, cu efecte directe asupra agenților economici, începând cu aceia ce activează în industria hotelieră și sfârșind cu vânzătorii ambulanți.

Nimeni nu vrea să meargă în concediu pe o plajă murdară, motiv pentru care oamenii ce au venituri peste medie preferă în prezent să se orienteze mai degrabă către insule îndepărtate, unde prezența umană este foarte redusă, iar vegetația și fauna sunt încă luxuriante.

În acest an nu puțini au fost românii care, mergând cu copiii pe litoralul nostru, s-au întors cu diverse iritații ale pielii.

Este păcat că mările și oceanele sunt considerate de o bună parte a oamenilor adevărate gropi în care se poate arunca fără probleme orice fel de reziduuri, de la acelea sub formă lichidă și până la cele solide, care nu se descompun nici în câteva sute de ani.

Echipamentele de reciclat moderne, arme de luptă contra plasticului

O presă de balotat  ambalaje din plastic este perfectă pentru administratorii de plaje, deoarece după curățarea zilnică a zonelor destinate turiștilor, materialele din această categorie pot să fie reciclate corespunzător.

De echipamente de procesare deșeuri au nevoie inclusiv barurile și restaurantele aflate pe malul mării care ar trebui chiar să se ocupe în mod personal de colectarea gunoiului, știut fiind că o mare parte din ceea ce se aruncă pe o plajă provine din diversele localuri de alimentație publică (sticle de plastic și paie pentru băuturi, folii de plastic și șervețele).

În același timp ar trebui și oficialitățile locale să ia măsuri rapide, constând în amenzi consistente, pentru aceia care murdăresc plajele, deoarece dacă nu se poate face educație cu vorba bună, atunci ea poate fi impusă prin măsuri coercitive ale statului și administrațiilor  stațiunilor de vacanță.

Foarte periculoase sunt micile particule de plastic degradat. Chiar dacă pret-urile și pungile mari, foliile se colectează relativ ușor, unele dintre ele se fragmentează și sfârșesc prin a se amesteca cu apa de mare și nisipul. Acest fapt poate pot provoca daune grave de natură biochimică pentru faună și vegetație, deoarece servesc ca vector de distribuție pentru alți contaminanți ce interferează cu ciclul materiei organice.

Reducerea utilizării produselor de tipul ambalajelor de unică folosință greu degradabile și înlocuirea lor cu unele ușor reciclabile este o necesitate obiectivă.  Responsabilitatea utilizatorilor nu trebuie neglijată, nici extinderea unor campanii de conștientizare a oamenilor. Pur și simplu nu putem avea niciun viitor atunci când suntem sufocați de gunoaie.

Echipamentele de reciclare, precum presele de balotat de diverse tipuri sunt de mare ajutor în războiul cu deșeurile.

Consumul anual de sticle de plastic este estimat că va ajunge pe la jumătate de trilion de unități până în 2021, depășind totuși toate eforturile de reciclare și aducând pagube incomensurabile oceanelor, mărilor, fâșiilor de litoral, altor zone ale planetei.

Statisticile ne spun efectul că aproximativ 20.000 de sticle sunt cumpărate acum în fiecare secundă doar în Asia.

Experții deja avertizează că până în 2050 oceanul va conține mai mult plastic decât pește, dat fiind că circa 13 milioane de tone de plastic sunt aruncate în fiecare an în mări și oceane. Particule de plastic au fost găsite de curând la circa o treime dintre peștii prinși în Marea Britanie, inclusiv în cod, macrou și scoici.

Îngrijorarea în ceea ce privește sănătatea umană și siguranța alimentelor este din ce în ce mai mare, având în vedere potențialul poluării cu microplastic în țesuturile comestibile ale peștilor comercializați, lucru extrem de grav. Până și în zonele arctice îndepărtate s-au descoperit deșeuri din plastic, în ciuda populațiilor locale foarte reduse de acolo.

Lupta cu deșeurile este, așadar, o luptă pentru supraviețuire. Una pe care nu ne permitem ca să o pierdem, dacă nu vrem să dispărem ca specie!

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment