Puturile de apa sunt asemanatoare cu fantanile de apa, cu exceptia faptului ca puturile sunt mai mici. Ele sunt de fapt niste constructii din lemn sau piatra realizate in subsolul pamantului care au incorporate galeti pentru scoaterea apei.Galetile respective au atasat un lant pentru ca oamenii sa coboare acea galeata sa ia apa.
Puturile de apa sunt amplasate de obicei in zonele rurale.Ele dau o apa mai buna, naturala spre diferenta de cea de la pompa sau de la chiuveta.
Se pot afla in curtea casei sau undeva aproape de casa sau in afara ei.Acestea pot servi si altor oameni decat stapanii casei, respectiv vecinilor, oamenilor care trec pe acolo si doresc sa bea o apa curata si buna sau rudelor apropiate.

puturi de apa

Despre puturi de apa

Puturile au in general dimensiuni medii. Depinde de persoana care il construieste cum vrea ca acesta sa arate, cat de mare, inalt sa fie.
Multi oameni sunt multumiti de apa puturilor, mai multumiti decat alt tip de procurare a apei deoarece este o apa naturala, rece si curata.
Exista puturi de apa de adancime mica ( apa se realizeaza cu usurinta, insa se pot gasi impuritati) si puturi de apa de adancime mare ( nu au un risc de contaminare).
Inainte de construirea unui put, trebuie sa se stabileasca si debitul de apa.Depinde pentru ce anume va fi construit putul respectiv, cu ce scop.Daca se doreste a fi construit doar pentru apa pe care o da pentru a bea acea apa, se folosesc cam in jur de 1-2 l, pentru a scoate apa pentru udarea livezilor se folosesc in jur de 3-5 l iar pentru eventualele lucrari executate pentru acapararea de apa se pot realiza in jur de 40 de l de apa.Si de asemenea trebuie stabilita si adancimea la care poate fi construit putul deoarece trebuie sa se stie cu exactitate ce fel de instalatie de foraj se va folosi.Deoarece pentru o adancime de 30 de m, nu se poate folosi o instalatie de 100 m.
Etapele de constructie a unui put :

  1. Testarea locului unde va avea loc constructia cu aparate speciale specifice panzei freatice pentru a observa daca este apa in locul acela sau nu,
  2. Se sapa putul de apa cu lopata pana se da de apa,
  3. Punerea tuburilor de ciment de-a lungul putului pentru a nu se surpa pamantul,
  4. Adaugarea pietrisului,
  5. Inlaturarea stratului de nisip,
  6. Indicarea, determinarea variabilelor forajului,
  7. Elaborarea documentelor de finalizare ale forajului.

Puturi de apa care sunt sapate

Necesita straturi de apa de mica adancime si pot fi alcatuite dintr-o materie extrem de fina.

Puturi de apa care sunt forate

Pot fi puturi forate manuale sau mecanice, se realizeaza prin metode de mecanizare a operatiilor de sapare si necesita adancimi mici de apa .

Puturi care pot fi infipte sau batute sunt folositoare pentru scoaterea apei de la o adancime mica.

Pot fi :

  • in functie de marime: mari si mici;
  • in functie de cat de adanc este putul: adancime mica sau mare;
  • in functie de tipul lucrarii: sapate, forate, batute.

Avand in vedere cele scrise mai sus, un put de apa poate fi folositor oamenilor in orice curte datorita faptului ca da o apa curata si sanatoasa fata de alte tipuri de procurare de apa. Pentru orice informatii suplimentare despre pururi de apa vizitati www.foraje-puturi-de-apa.ro

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment