Refu Blog

Siguranta pe internet

6 sfaturi pentru siguranta ta pe internet in acest an. Pentru toti cei care inca nu stiu cum sta treaba atunci cand esti online si care sunt pericolele internetului si in acest an, cum datele tale personale pot ajute in mainile altora, cum internetul este plin de virusi si de mail-uri care nu sunt autentice.

Pe măsură ce lumea tehnologiei și a utilizării internetului continuă să se extindă, la fel și riscurile asociate. Este esențial pentru noi să ne educăm despre cum să ne păstrăm cel mai bine activitățile online în siguranță. Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta să rămâneți în siguranță în timp ce utilizați internetul în acest an:

În primul rând, asigurați-vă că utilizați parole puternice. O combinație de litere, cifre și simboluri va face parolele dvs. mai robuste împotriva hackerilor sau a altor actori rău intenționați. Evitați să folosiți cuvinte ușor de ghicit, cum ar fi „parolă” sau „12345”; în schimb, alege ceva mai lung și mai complex, care nu va fi ușor de ghicit de nimeni altcineva. În plus, încercați să nu reutilizați parolele în mai multe conturi; dacă un site este piratat, datele dvs. de pe toate celelalte site-uri ar putea fi și ele compromise.

Pericolele internetului

Internetul este o lume incredibila, care te ajuta sa inveti cat mai multe lucruri, sa socializezi fara efort, si chiar sa descoperi lucruri noi, dar atentie, nu orice vezi pe internet este adevarat, trebuie sa reusesti sa-ti dai seama care site-uri sunt pe bune si care au doar informatii eronate sau incomplete si o atentie sporita pentru siguranta pe internet a copiilor.

Siguranta copiilor pe internet in acest an

Copii sunt cei mai expusi la internet, fiind nesiguri ce site-uri navigheaza si ce ar putea face pentru protectia lor, explicatiile parintilor pentru copii sunt esentiale, un copil poate invata ce are voi si ce nu.

În era digitală, siguranța copiilor online a devenit o preocupare majoră pentru părinți. Odată cu apariția noilor tehnologii și accesul sporit la internet, acum este mai important ca niciodată să ne asigurăm că copiii noștri sunt în siguranță atunci când intră online. Vestea bună este că anul acesta au existat mai multe inițiative prezentate de organele de conducere și companiile de tehnologie pentru a se asigura că copiii își pot folosi dispozitivele în siguranță pe web.

Un pas major făcut pentru protejarea utilizatorilor tineri a fost introducerea unor funcții de control parental mai puternice, care le permit părinților să monitorizeze site-urile web pe care copiii lor le vizitează, precum și stabilirea limitelor de timp pentru utilizarea timpului de ecran. În plus, multe aplicații și site-uri web necesită acum straturi suplimentare de autentificare, cum ar fi autentificarea cu doi factori, pentru a menține conturile în siguranță de potențialii hackeri sau de alți actori rău intenționați.

Asa ca va recomand sa aveti grija la toate informatiile de mai jos:

Protectie Antivirus ori Firewall

Siguranta pe internetEste foarte important sa fi mereu protejat impotriva virusilor, chiar daca virusii nu iti fura datele bancare sau parolele de la diferite conturi, ele iti pot ingenunchia calculatorul sau laptopul in scurt timp, si o sa fie totul destul de stresant, de la browsing-ul foarte greoi pana la aparitia unor erori la programe, sau chiar erori majore de sistem.

Chiar daca esti sigur pe ce site-uri intri este recomandat sa ai un antivirus, cauta-l pe cel mai potriviti pentru tine, daca ai calculatorul mai slab poti sa-ti alegi variante gratuite si usoare. Exemple ar fi: Comodo sau Avast, daca calculatorul tau nu are nicio problema cu resursele poti sa mergi spre Kaspersky, Bitdefender sau Norton.

Cu atât de multe amenințări digitale, este esențial să alegeți protecția antivirus sau firewall potrivită pentru dispozitivele dvs. Recomand personal să utilizați software-ul BitDefender, deoarece acoperă mai multe dispozitive și oferă o varietate de funcții. În primul rând, Bitdefender Total Security oferă securitate în timp real împotriva diferitelor amenințări cibernetice, cum ar fi viruși, malware, spyware și ransomware.

Include, de asemenea, un instrument anti-phishing care împiedică site-urile web suspecte să acceseze informațiile dvs. personale și financiare. În plus, software-ul vine cu o funcție de control parental care poate fi folosită pentru a seta limite de timp pentru aplicații și pentru a bloca conținutul neadecvat online.

Pe lângă toate aceste funcții, Kaspersky’s Total Security are și un firewall puternic care monitorizează traficul de ieșire pentru a împiedica hackerii să obțină acces la sistemul computerului dumneavoastră.

MENTIUNE: Este la fel de important sa-ti ti antivirusul updatat la zi, si eventual un firewall ar fi grozav, chiar daca un virus reuseste sa intre in posesia unor date importante, firewall-ul poate bloca virusul sa le trimita pe internet.

Foloseste un browser securizat

Siguranta ta online pe internetPentru ca vorbim in continuare de anticipare, este importat sa ramanem la fel de securizati si atunci cand suntem intr-un simplu browser. Foarte multe browsere no-name sunt pe internet, si anumite aplicatii iti instaleaza aceste browsere si chiar le seteaza prestabilit, asadar cand deschizi un link prin clientul de email sau de chat, browserul acesta no-name va fi cel executat. Din aceasta cauza ar fi recomandat sa iti instalez un browser recunoscut ca sigur, cele 3 mari exemple ar fi: Edge, Chrome si Firefox.

Ca utilizator pasionat de internet, este important pentru mine să iau măsuri pentru a-mi asigura securitatea și confidențialitatea atunci când accesez web-ul. Una dintre cele mai eficiente moduri de a face acest lucru este utilizarea unui browser web securizat. Un browser securizat ajută la protejarea utilizatorilor de potențialele atacuri rău intenționate, cum ar fi escrocherii prin phishing sau descărcări de programe malware. De asemenea, împiedică site-urile web să vă urmărească activitatea și să colecteze informații sensibile fără permisiune. În plus, un browser securizat va oferi criptare pentru datele transmise, astfel încât acestea să nu poată fi interceptate sau citite cu ușurință de către terți.

Utilizarea unui site web securizat poate face o mare diferență atunci când vine vorba de siguranță și confidențialitate online. Poate ajuta la protejarea datelor cu caracter personal de infractorii cibernetici care ar putea încerca să le acceseze în scopuri nefaste. De asemenea, browserele securizate validează certificatele de pe site-uri web înainte de a permite utilizatorilor să se conecteze, ceea ce adaugă un alt nivel de protecție împotriva activităților rău intenționate.

MENTIUNE: La fel de important este update-ul la zi, dar si atentie la ce extensii se instaleaza in browser, unele pot ingreuna sau mari resursele necesare pentru o simpla afisare a unui site web.

Link-urile din email sau atasamentele

siguranta pentru email sau atasamentele

În epoca actuală, devine din ce în ce mai important să acordați o atenție sporită linkurilor din e-mailuri sau atașamente pentru a rămâne în siguranță pe internet. Activitățile noastre online sunt monitorizate în mod constant de hackeri și escroci, așa că trebuie să fim atenți la riscurile potențiale. Deschiderea de linkuri necunoscute ne poate expune riscului de infecții cu programe malware și furt de date. Mai mult, atacurile rău intenționate, cum ar fi tentativele de phishing, pot fi găsite în aceste link-uri suspecte. Prin urmare, este esențial ca utilizatorii să ia măsuri de precauție atunci când deschid orice link de la un contact sau o adresă de e-mail necunoscută.

De asemenea, este important să rețineți că chiar și făcând clic pe un link aparent inofensiv ar putea duce la un site rău intenționat sau la descărcare periculoasă. Acest lucru ar putea avea efecte devastatoare asupra sistemelor noastre informatice și a informațiilor personale dacă acestea nu sunt securizate corespunzător cu software antivirus și firewall-uri actualizate.

Cei mai multi virusi se gasesc prin email-urile primite, aici este vorba de cele spam, este recomandat sa nu dai click pe niciun email primit care este total necunoscut, este necesara o prudenta cand vine vorba si de link-urile venite pe mail de la prieteni, daca tu nu te-ai virusat, ei se pot virusa si iti pot trimite tie link-uri, care la randul tau esti virusat, si trimiti mai departe catre prietenii tai si tot asa, ajungeti sa fiti cu totii virusati, lasa-i doar pe ei, de ce sa fi si tu virusat.

Atasamentele sunt deja o alta poveste, dar deja foarte multi se sperie cand vad un atasament necunoscut in email, si asta este bine, sper ca toti dintre noi stim ca nu trebuie sa descarcam niciun atasament de la o adresa de email necunoscuta

MENTIUNE:Daca mail-ul primit nu contine un link virusat, atunci este posibil sa fie un email care-ti cer datele personale (nume, telefon, adresa curenta etc) si tot se aleg cu ceva de la tine, sunt sigur ca multi ati primit mail-uri in care era specificat ca ati castigat 100.000 euro, sau chiar cateva milioane, sa fim seriosi, ala e SPAM toata ziua.

Nu exista complet gratuit pe internet

siguranta pe internet atunci cand iti trimiti datele personaleFoarte multe anunturi si reclame de care trebuie sa te feresti pentrtu siguranta pe internet, aceste anunturi iti pot lua ochii ca o sa castigi ceva gratuit, sau cum umbla pe facebook mereu concursuri cu 5000 de iphone-uri sau sa-ti incarci gratuit cartela preplay, acesta sunt doar metode de a face rost de informatiile de care ei au nevoie, de exemplu daca este vorba de o carte electronica (ebook) atunci iti cere la schimb adresa de email, poate ca este un schimb bun, dar nu ai siguranta pe internet ca adresa ta de email ramane doar la ei in sistem, bineinteles asta este generalizat, foarte multe website-uri sunt de incredere, dar aici depinde si de tine.

Internetul a devenit una dintre cele mai importante părți ale vieții noastre de zi cu zi. Îl folosim pentru divertisment, afaceri, educație și chiar pentru a menține legătura cu oameni din întreaga lume. Cu toate acestea, acest lucru nu vine fără riscurile sale. Este important să rețineți că nimic de pe internet nu este niciodată complet gratuit – dacă vi se cere să furnizați date personale, cum ar fi o adresă de e-mail sau alte detalii, atunci ar trebui să fiți atenți înainte de a vă introduce informațiile online.

Am văzut numeroase cazuri în care site-urile web au fost create cu intenții rău intenționate și au atras utilizatorii nebănuiți să-și partajeze informațiile personale online. Acest lucru poate duce la furtul de identitate sau la alte infracțiuni cibernetice, deoarece hackerii încearcă să obțină profit din datele furate. Chiar dacă un site web pare legitim, ar putea exista totuși defecte ascunse care permit infractorilor accesul la datele tale sau, mai rău, – controlul asupra dispozitivelor conectate la aceeași rețea ca tine.

MENTIUNE: Gratuitate cand vine vorba de software, este probabil sa se instaleze la pachet si alte software-uri de care nu ai nevoie, trebuie sa fi atent sa instalezi ca avansat si sa nu lasi instalarea altor programe.

Parola este numai a ta

siguranta parolei tale

Foarte multe programe iti recomanda sa faci backup la conturi, incearca un software care-ti ofera mai multe avantaje decat cel care il folosesti deja, plus foarte multe informatii care incearca sa te faca confuz si sa testezi programul lor, si prin asta iti pot cere sa pui userul si parola de la contul vechi pentru a avea acces, acest lucru este o greseala, nu o mai repeta in viitor, si daca ai facut deja asta, schimbati imediat parola.

Din cauza asta cand folosesti un site prin facebook, ai un buton de login prin facebook, apoi accepti accesul prin aplicatia lor, apoi contul este conectat prin facebook. O alta varianta tot cu conectarea prin facebook este realizata printr-un cont dupa conectare, atunci iti salveaza doar numele de utilizator si ti se cere sa pui o parola, niciodata nu trebuie sa pui tot parola de la facebook, reprezinta un risc acest lucru.

Internetul poate fi un loc periculos și este din ce în ce mai important să luați măsurile de precauție necesare pentru a vă proteja de potențialele amenințări de securitate cibernetică. Una dintre recomandările cheie pentru a asigura siguranța pe internet este să aveți o parolă puternică și diferită pentru fiecare site în parte. Când creați o parolă puternică, aceasta ar trebui să includă cel puțin o literă mare, o literă minusculă, un număr și un caracter special, cum ar fi un asterisc sau un semn de exclamare. De asemenea, este important să evitați utilizarea oricărei părți a numelui sau a adresei dvs. în parole, deoarece acestea pot fi ușor de ghicit de hackeri. În plus, ar trebui să încercați să nu folosiți cuvinte care se găsesc în dicționare, deoarece acestea sunt mai ușor de spart și de hackeri.

Folosirea diferitelor parole unice între conturi adaugă un alt nivel de securitate care descurajează atacatorii să obțină acces la aceste conturi.

MENTIUNE: Promotiile incredibile care-ti sunt oferite doar cu ajutorul unei logari suplimentare sunt o prostie, la fel si email-urile venite ca sunt probleme de securitate si trebuie sa-ti schimbi parola, acel link te duce catre o pagina fantoma ca sa-ti fure datele de logare. NU folosi niciodata numele tau ca parola sau 123456, qwerty sau 54321, nu te ajuta deloc.

Datele personale pe un site public

siguranta pe site-urile publice

Marea majoritate dintre noi folosesc acum internetul pentru o anumită capacitate și aproape toată lumea are un profil online pe cel puțin un site web sau o platformă de socializare. Înainte de a vă înscrie pentru orice site web sau platformă de socializare, este important să vă amintiți că a oferi prea multe date personale poate fi periculos. Este esențial să fii conștient de câte informații dezvăluiți, deoarece aceste date pot cădea cu ușurință în mâini greșite și vă pot pune pe dvs. și identitatea în pericol.

Când creați un profil online, încercați să includeți doar informațiile necesare, cum ar fi numele sau adresa dvs. de e-mail, pe care vă simțiți confortabil să le împărtășiți cu străinii. Utilizați setările de confidențialitate, dacă sunt disponibile, astfel încât numai persoanele pe care le cunoașteți să vă poată vedea postările și datele personale pe care le-ați partajat pe site-ul web sau pe site-ul de rețea socială.

Daca nu furnizezi datele tale personale pe site-uri, te gandesti ca le faci pentru siguranta ta pe internet, altfel le usurezi munca celor care iti cauta in permanenta aceste informatii. Un site de socializare nu trebuie sa fie diferit de un alt site normal, unde-ti setezi un nume de utilizator eventual si o imagine reprezentativa si incepi sa socializezi, nu inseamna ca nu socializezi daca nu ai toate datele necesare in cont.

Aici bineinteles este si la alegerea ta, dar nu cred ca este deloc recomandat sa oferi datele personale pe un site public, chiar si acele private pot reprezenta o problema.

MENTIUNE: Retelele sociale sunt primele verificate de catre cei care doresc sa caute informatiile tale personale, ramai cat mai misterios posibil. Daca vrei sa socializezi ma intim, dute la o gura de aer!

Tu cum te protejezi si cum ai grija de siguranta pe internet?

Articolul a fost scris pentru a constientiza Safer Internet Day (Ziua Siguranței pe Internet)

Iti mai recomand sa verifici si aceste articole:

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

4 Comments

  1. Sfaturile pe care le-ai enumerat ar trebui sa fie ABC-ul ttilizatorului de internet…
    Seara placuta, iti doresc!

  2. Foarte bune sfaturile, stau acum si ma gandesc cati dintre noi punemin practica macar o parte din ele…

  3. Pingback: 10 Sfaturi Pentru O Navigare Sigura Pe Internet • Refu Blog

Write A Comment