Refu Blog

Tartrul este o placa mineralizata de diferite culori – de la alb la galben sau de la maro la negru. Se poate dezvolta deasupra sau sub linia gingiei si favorizeaza inflamatia gingiilor. Indepartarea personala a tartrului nu este posibila, asa ca trebuie sa mergeti la dentist pentru un detartraj

Tartru: ce trebuie sa stim si cum il eliminam? • Refu Blog

Tartrul favorizeaza inflamatia gingiilor care duce la gingivita si care, ulterior, se poate transforma in parodontita. Apoi, exista riscul pierderii dintilor! Dentistul poate indeparta tartrul cu instrumente adecvate, cum ar fi un dispozitiv cu ultrasunete si o dalta speciala. Nu ar trebui sa incercati singur acest lucru acasa, deoarece nu se poate efectua. Mergeti numai la un cabinet stomatologic autorizat, precum Cris Smile din sector 6 Bucuresti.

Cum putem sa prevenim tartrul? 

Trebuie sa ne spalam bine dintii, cel putin de doua ori pe zi, si sa curatam spatiile dintre dinti o data pe zi (cu ata dentara sau o perie interdentara). De asemenea, trebuie sa mergem regulat la dentist.

In functie de locatie, stomatologii diferentiaza doua tipuri de tartru:

Tartru supragingival: se afla deasupra liniei gingivale, de preferinta pe interiorul dintilor frontali inferiori si pe exteriorul molarilor superiori. Este deosebit de des localizat in apropierea canalelor marilor glande salivare. Culoarea sa variaza intre alb, galben si maro. Acest tip de tartru se formeaza rapid, dar adera doar moderat la suprafata dintelui.

Tartru subgingival (concrement): se afla in buzunarele gingivale. Este de culoare maro inchis pana la negru, se dezvolta incet, dar adera foarte puternic la dinti.

Cum se formeaza tartrul?

Punctul de plecare pentru tartru este placa dentara. Aceasta se formeaza in principal in zona liniei dintilor si in locuri greu accesibile cu o periuta de dinti, cum ar fi spatiile dintre dinti (spatii interdentare). Ca prim pas in formarea placii, o membrana proteica subtire (pelicula) apare pe suprafata dintelui imediat dupa fiecare periere completa. Bacteriile din flora orala adera treptat la aceasta, urmate de reziduuri alimentare, componente de saliva, celule epiteliale si polizaharide.

Aceste depozite alb-galbui sunt inca solubile in apa in primele doua zile si pot fi indepartate cu usurinta. Dupa aceea, insa, placa devine mai dura si insolubila in apa. Acest lucru face mai dificila eliminarea. Fermentarea si procesele metabolice au loc sub placa dentara, in cursul careia se formeaza acizi. Ele slabesc smaltul dintilor, astfel incat cariile dentare sa se poata dezvolta in cele din urma. Tatarul poate fi, de asemenea, o cauza a respiratiei urat mirositoare.

Placa dentara se poate transforma in cele din urma in tartru prin mineralizare. Mineralele din saliva sunt depozitate in placa dentara si o ingreuneaza cu adevarat. La persoanele sensibile, tartrul se poate dezvolta din placa care are doar cateva zile!

De ce ar trebui sa indepartati tartrul

Desi tartrul in sine nu este patologic, acesta poate fi totusi daunator. Atacul acid asupra smaltului dintilor continua sub tartru. In plus, depozitele dure favorizeaza inflamatia gingiilor (gingivita). Daca inflamatia se raspandeste la intregul sistem de sustinere a dintilor, se dezvolta parodontita. Prin urmare, ar trebui sa mergeti la dentist in mod regulat pentru a indeparta tartrul.

Cu ajutorul instrumentelor dentare adecvate, medicul poate indeparta tartrul fara a risca ranirea. De exemplu, sunt utilizate dispozitive cu ultrasunete racite cu apa si diverse instrumente manuale speciale.

Dintii se simt aspri dupa tratament, deoarece stratul natural de mucus de pe dinte este, de asemenea, indepartat atunci cand depunerile dure sunt indepartate. Cu toate acestea, acest strat protector se acumuleaza din nou in decurs de una pana la doua ore.

Daca pacientul doreste, dintii sunt periati profesional si orice colorare este eliminata.

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment