Testeaza viteza la internet, s-ar putea sa fiti curiosi sa aflati cum sa va imbunatatiti viteza de internet. Exista cateva lucruri pe care le puteti face pentru a va asigura ca aveti cea mai rapida conexiune posibila.

Testeaza viteza la internet – program folosit de Digi pentru testarea internetului.

Cel mai bun test de viteza internet – Test Viteza Net

In prezent, multi oameni folosesc internetul pentru munca si distractie. Din pacate, internetul nu este intotdeauna atat de rapid pe cat si-ar dori oamenii sa fie. Acest lucru este valabil mai ales pentru cei care locuiesc in zonele rurale sau care au case mai vechi care nu sunt echipate cu cele mai bune viteze de retea. Din fericire, exista modalitati simple de a va imbunatati viteza internetului si de a va asigura ca aveti intotdeauna o experienta fara probleme atunci cand navigati pe internet, transmiteti videoclipuri si utilizati alte servicii online.

O modalitate de a va imbunatati viteza de internet este sa va modernizati routerul.

Routerele sunt piese hardware esentiale pentru orice retea de acasa sau de birou, deoarece ajuta la conectarea dispozitivelor la internet. Daca aveti un router vechi, cumparat in urma cu mai multi ani, este posibil ca acesta sa nu poata tine pasul cu retelele de mare viteza din prezent. Routerele moderne pot oferi adesea viteze mai mari decat modelele mai vechi, iar unele vin chiar cu caracteristici precum suportul dual-band (care ajuta la cresterea performantei atunci cand va conectati la retele Wi-Fi) sau porturi Gigabit Ethernet (care pot oferi viteze de pana la 1 Gbps).

Folositi un furnizor de servicii de internet cu pachete de date mai rapid

Nu exista un raspuns universal la aceasta intrebare, deoarece cea mai buna viteza de internet pentru o anumita persoana sau familie depinde de o varietate de factori, inclusiv de locatia si dimensiunea locuintei, de dispozitivele pe care le utilizeaza cel mai frecvent si de tipul de serviciu pe care il utilizeaza.

Cu toate acestea, exista cateva sfaturi generale care pot contribui la imbunatatirea vitezei de internet, indiferent de furnizorul actual:

  1. Asigurati-va ca routerul este actualizat. Routerele joaca un rol important in ceea ce priveste rapiditatea cu care informatiile circula prin reteaua de acasa si pot fi adesea actualizate automat. Daca nu sunteti sigur ca routerul este actualizat sau daca aveti intrebari despre cum sa il actualizati, contactati furnizorul sau personalul de asistenta tehnica.
  2. Actualizati sau inlocuiti dispozitivele mai vechi cu modele mai noi care accepta viteze de internet mai mari. De exemplu, daca aveti un laptop sau un desktop mai vechi care nu suporta o conexiune suficient de rapida pentru nevoile voastre, luati in considerare posibilitatea de a face upgrade la un model care o face (sau de a achizitiona cu totul un dispozitiv nou). In mod similar, daca aveti mai multe dispozitive in casa – cum ar fi televizoarele si consolele de jocuri – asigurati-va ca fiecare dintre ele este conectat la router folosind un tip de cablu adecvat (de exemplu, ethernet, cablu sau wireless). Acest lucru va contribui la imbunatatirea performantelor pentru toate dispozitivele din casa.
  3. Alegeti planul de servicii potrivit. Multi oameni cred in mod eronat ca planurile cu preturi mai mari ofera intotdeauna viteze de internet mai bune. De fapt, multe planuri ofera viteze similare si nu exista niciun beneficiu real in a plati mai mult pentru unul decat pentru celalalt. Pentru a gasi un plan care sa ofere cele mai bune viteze posibile, luati in considerare posibilitatea de a va intreba furnizorul ce tip de plan de servicii ar fi cel mai potrivit (de exemplu, contract lunar, plan doar de date etc.).
  4. Evitati sa folositi software si servicii piratate sau fara licenta. Pirateria poate reduce drastic viteza retelei si poate duce chiar la infectarea cu software rau intentionat (malware). In plus, multe servicii fara licenta – cum ar fi serviciile de streaming de muzica si serviciile de streaming video – impun utilizatorilor sa imparta latimea de banda cu alti utilizatori, ceea ce poate, de asemenea, sa le incetineasca conexiunea. Daca trebuie sa utilizati un serviciu fara licenta, asigurati-va ca intelegeti bine cum functioneaza si ca sunteti dispus sa platiti taxele corespunzatoare (daca este cazul).
  5. Utilizati Wi-Fi atunci cand este posibil. Wi-Fi este o optiune de conectare mai rapida decat utilizarea retelei de date celulare (care este, de obicei, de 3-5 ori mai lenta) si poate fi utilizata atunci cand nu va aflati in apropierea unei conexiuni Ethernet cu fir sau cand trebuie sa economisiti durata de viata a bateriei dispozitivului. Retineti ca nu toate retelele Wi-Fi sunt egale; asigurati-va ca verificati puterea semnalului inainte de a va conecta la o retea pentru a asigura o performanta optima.
  6. Faceti un compromis intre confidentialitate si viteza . Unele persoane prefera o mai mare confidentialitate atunci cand sunt online, in timp ce altele doresc cea mai rapida conexiune posibila pentru jocuri sau pentru streaming de continut video . Daca viteza este prioritatea principala, luati in considerare utilizarea unei retele virtuale private (VPN) pentru a va cripta traficul si a va proteja confidentialitatea.

Conectati un cablu ethernet si nu wi-fi

Exista multe motive pentru care oamenii aleg sa foloseasca wi-fi in loc de cabluri ethernet atunci cand isi conecteaza dispozitivele la internet. In primul rand, wi-fi este mai portabil, permitandu-le utilizatorilor sa se deplaseze mai usor fara a se ingrijora de pierderea conexiunii. In plus, conexiunile wi-fi tind sa fie mai rapide decat cablurile ethernet, ceea ce le face preferabile pentru a fi utilizate in zonele cu multa aglomeratie sau in care exista o multime de dispozitive care incearca sa imparta aceeasi latime de banda. Cu toate acestea, utilizarea cablurilor ethernet poate prezenta si avantaje atunci cand conectati dispozitive la internet. De exemplu, un cablu ethernet poate oferi o performanta mai buna in medii dificile sau cu trafic ridicat, ceea ce il face ideal pentru utilizarea in birouri si case mari.

Dezactivati Wi-Fi si Bluetooth

Exista diverse modalitati de a va imbunatati viteza de internet, in functie de ceea ce cauzeaza vitezele lente. De exemplu, daca va confruntati cu viteze de internet lente deoarece aveti o multime de dispozitive care utilizeaza conexiunea Wi-Fi in acelasi timp, puteti sa va dezactivati dispozitivele Wi-Fi si Bluetooth pentru a vedea daca acest lucru va imbunatateste viteza. In plus, unele persoane recomanda instalarea unui router care are mai multe antene pentru a va ajuta sa va amplificati semnalul si sa descarcati viteze mai mari.

Asigurati-va ca actualizarile Windows sunt la zi

Actualizarile Windows sunt importante pentru a va mentine calculatorul in siguranta si pentru a functiona fara probleme. Este important sa va asigurati ca calculatorul este actualizat cu cele mai recente patch-uri de securitate si remedieri de erori. Actualizarile Windows sunt descarcate si instalate automat atunci cand va porniti calculatorul. Cu toate acestea, daca doriti sa verificati manual daca exista actualizari, exista doua modalitati de a face acest lucru: 1) mergeti la meniul Start, faceti clic pe „Settings” (Setari), apoi faceti clic pe „Update & Security” (Actualizare si securitate); sau 2) deschideti panoul de control si faceti clic pe „System and Security” (Sistem si securitate). Daca ati activat actualizarile automate, Windows va verifica daca exista actualizari in fiecare zi, la ora 3:00 si la ora 23:00. Daca nu aveti activate actualizarile automate sau daca doriti sa verificati daca exista actualizari mai recente, puteti face acest lucru accesand site-ul Microsoft Update.

Verificati daca exista erori pe hardul calculatorului, upgradati la SSD

Imbunatatirea vitezei de internet este importanta din mai multe motive. Poate ajuta la scaderea timpului de incarcare a site-urilor web, poate face ca streamingul de videoclipuri si muzica sa fie mai placut si chiar poate stimula productivitatea. Cu toate acestea, una dintre cele mai importante utilizari ale cresterii vitezei de internet este corectarea erorilor de pe hard disk-ul unui calculator.

Prin corectarea erorilor sau upgrade-ul la un SSD performant, putem preveni ca acestea sa provoace daune suplimentare si putem contribui la pastrarea datelor noastre in siguranta.

Curatati registrul calculatorului

Registrul calculatorului este o baza de date cu toate setarile si preferintele specifice sistemului. In timp, aceasta baza de date poate deveni aglomerata cu fisiere nedorite, setari reziduale ale software-ului si intrari depasite. Acest lucru poate incetini performanta calculatorului si implicit si a vitezei de nevigare, poate ingreuna accesul la setarile importante ale sistemului.

Din fericire, puteti curata registrul calculatorului pentru a-i accelera performanta. In primul rand, asigurati-va ca aveti o copie actualizata a Windows Registry Editor.

Apoi, urmati acesti pasi simpli:

  • Deschideti editorul de registru Windows apasand combinatia de taste „Windows + R” pentru a deschide caseta de dialog Run si apoi tastand „regedit”. Daca utilizati o versiune pe 64 de biti a Windows, tastati „regedit64”.
  • Navigati la locatia in care doriti sa curatati registrul (de obicei C:WindowsSystem32), faceti dublu clic pe HKEY_LOCAL_MACHINE sau HKEY_CURRENT_USER (in functie de contul de utilizator care este conectat in prezent), apoi faceti dublu clic pe SYSTEM.
  • In cheia System, faceti clic pe Advanced (Avansat) si apoi pe Environment Variables (Variabile de mediu).
  • In fereastra Environment Variables (Variabile de mediu), faceti clic pe butonul Edit (Editare) de langa numele User variables (Variabile de utilizator).
  • In fereastra User variables (Variabile de utilizator), stergeti orice nume de variabila gol si apoi introduceti un nume pentru noua variabila. De exemplu, ati putea tasta „net.max_concurrent_connections”.
  • Faceti clic pe butonul OK pentru a inchide fereastra User variables (Variabile utilizator) si pentru a salva modificarile.
  • Inchideti editorul de registru Windows apasand combinatia de taste „Windows + R” pentru a deschide caseta de dialog Run (Executare) si apoi tastand „regedit”.
  • In tasta System (Sistem), faceti clic pe Advanced (Avansat) si apoi pe Environment Variables (Variabile de mediu).
  • In fereastra Environment Variables (Variabile de mediu), faceti clic pe butonul Edit (Editare) de langa numele variabilelor de utilizator NT.
  • In fereastra NT User variables (Variabilele utilizatorului NT), stergeti orice nume de variabile goale si apoi introduceti un nume pentru noua dvs. variabila.  De exemplu, ati putea tasta ” net.max_connections .”
  • Faceti clic pe butonul OK pentru a inchide fereastra NT User variables (Variabile utilizator NT) si pentru a salva modificarile.
  • Inchideti Editorul de registru apasand combinatia de taste „Windows + R” pentru a deschide caseta de dialog Run si apoi tastand „regedit”.
  • Reporniti calculatorul pentru a aplica modificarile.
Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment