Refu Blog

Detii o casa la munte, realizata din busteni, sau ai mansardat locuinta cu placi de tipul OSB? Atunci este cazul sa iei masuri si sa chemi o firma specializata in servicii de ignifugare. Ignifugarea are ca scop protejarea structurilor din lemn de inmultirea daunatorilor (in special, termite sau carii de lemn), dar si reducerea riscului de propagare a unui incendiu.

Cu alte cuvinte, lemnul este un combustibil inflambil, care se aprinde si arde rapid (mai ales daca este uscat). Astfel, chiar si in cazul unui incendiu de mici dimensiuni, apar riscuri uriase de propagare a acestuia, care pot afecta intreaga ta locuinta, dar si a vecinilor.

Astfel de evenimente neplacute si costisitoare pot fi evitate rapid daca optezi pentru o firma specializata, ce ofera servicii de ignifugare a lemnului. Acestea intreprind un proces complex, ce presupune aplicarea unor solutii ignifuge speciale, fie pe constructia din lemn, fie de acoperis.

Ignifugarea, pas cu pas

Adesea, termenul de “ignifugare” te poate induce in eroare. Pentru multe persoane inseamna un proces complex de tratarea a lemnului insa, in realitate, nu este chiar asa. Specialistii firmelor de ignifugare aplica un mix de solutii ignifuge, special creat pentru a incetini sau reduce procesul de ardere.

In functie de tipul locuintei, dar si de etapa de constructie, ignifugarea este un proces ce se poate realiza prin doua procedee. Iata, pe scurt, ce presupun si care sunt avantajele:

  • Ignifugarea prin imersie – procesul se potriveste in special in cazul locuintelor aflate in faza de proiect, care nu au fost realizate inca. Lemnul ce va fi folosit se scufunda intr-o solutie ignifuga speciala, care functioneaza in profunzime, considerat cel mai eficient impotriva daunatorilor de orice fel. Problema este ca timpul de realizare si de uscare a solutiei este mai lung;

  • Ignifugarea prin pulverizare (sau aplicare cu pensula) – este mult mai potrivit in cazul constructiilor deja existente, care nu mai pot fi dezasamblate, dar se potrivesc si in cazul celor neasamblate. Ignifugarea prin pulverizare se face la nivel superficial, insa isi dovedeste eficienta.

Cum functioneaza ignifugarea asupra lemnului?

In cazul aplicarii de solutii de ignifugare de tipul 3 in 1, se creeaza o pelicula ce absoarbe gazele inflamabile, rezultate din descompunerea materialelor combustibile, formand astfel o bariera protectoare impotriva focului.

Trebuie mentionat si faptul ca ignifugarea nu exclude riscul aparitiei unui incendiu, insa ii incetineste viteza. De asemenea, substantele izoleaza sursa unui eventual incendiu, astfel incat focul sa nu se mai extinda.

Si ignifugarea are un termen de valabilitate. Ca orice fel de tratament aplicat, pentru a fi eficient impotriva daunatorilor si a incendiilor trebuie realizat inainte datei de expirare, dar si ori de cate ori se impune (mai ales pe partea exterioara).

Avantajele aplicarii de solutii ignifuge asupra lemnului:

  • durata de viata extinsa a lemnului;

  • limitarea aparitiei si extinderii unui eventual incendiu;

  • solutiile de tip 3 in 1 ofera preventie impotriva insectelor, ciupercilor si are rol ignifugant;

  • politele de asigurare ale locuintelor vor fi mult mai mici.

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

Write A Comment