La ce vă gândiți când auziți de o navigație golf 4? Evident la acele sisteme auto de ghidare a șoferilor pe drumurile mai puțin cunoscute, care le permite ca să ajungă mai ușor din punctul A în B.
O să spuneți poate că vremea navigatoarelor pentru mașinile personale a trecut, acum smartphone-urile sunt la putere, existând aplicații care pot suplini acest gadget ce făcea senzație în urmă cu niște ani.
Acum lupta dintre dispozitivele GPS dedicate și numeroasele aplicații de navigare pentru telefon este tot mai acerbă, fiecare dintre susținătorii înflăcărați având argumente pro și contra, care nu fac altceva decât să îi deruteze și mai mult pe conducătorii auto indeciși.
Oricum, este real apetitul crescut pentru smartphone al românilor, care nu se mai pot abține a-l folosi nici chiar dacă sunt la volan.
Riscurile de a fi implicat în diverse accidente rutiere crește exponențial dacă îl au permanent la dispoziție, deoarece telefonul le distrage atenția de la condus. O aplicație de ghidare rutieră poate fi un pretext în plus de a fi mai atent la smartphone, decât la drum.
Indiferent că ne referim la telefoanele inteligente de tip iPhone sau Android, ele sunt dificil de utilizat ca navigatoare din cauza meniurilor ce trebuie derulate de către șofer și a fonturilor de dimensiuni reduse.
În schimb, un dispozitiv de navigație GPS dedicat are un ecran mare și fonturi vizibile ușor, de aceea este de preferat, pentru că el e astfel proiectat încât să fie ușor de citit de la o lungime de braț, ceea ce nu prea se întâmplă cu un telefon mobil, fie el și fixat într-un suport pe bordul mașinii.
Smartphone-urile au avantajul că pot fi conectate permanent la internet (dacă e semnal în zonă!) și că există aplicații online de navigație auto sofisticate care pot face căutări în timp real, putând detecta anumite locații și ocoli altele.
Cel mai bine e să le aveți pe amândouă când porniți la un drum mai puțin cunoscut.
Oricum, dacă totuși rămâneți pe stilul clasic, doar al unui navigator dedicat pentru mașină, trebuie să aveți în atenție la achiziționare următoarele criterii:
- – dimensiunea ecranului și rezoluția acestuia, pentru a putea observa ce vă interesează dintr-o privire, inclusiv să puteți citi fonturile afișate de la o lungime de braț fără a vă forța vederea;
- – să aibă o funcție vocală, deoarece este mai ușor să fiți astfel coordonat, decât să citiți personal indicațiile de pe ecran, precum ați face-o de pe o hartă rutieră tipărită pe hârtie;
- – să aibă rutare automată, adică să fie în măsură să recalculeze traseul automat dacă șoferul are anumite abateri de la drumul indicat (precum în situația în care drumarii blochează anumite porțiuni de șosea);
- – să aibă un preț convenabil: ideea este să luați cel mai bun model în limita bugetului de care dispuneți, deoarece nu știți niciodată când o să aveți nevoie de performanțele acestuia, superioare de multe ori unei aplicații online de pe un telefon mobil.