Filtrele in fotografie si utilitatea lor

Filtrele in fotografie si utilitatea lor - Refu.roFiltrele in fotografie si utilitatea lor

Filtrele ├«n fotografie sunt accesorii utile, care utilizate corect, ajut─â la realizarea unor fotografii mai interesante.┬áFiltrele ├«n fotografie vor face subiectul acestui articol ├«n care vom explica clasificarea lor ┼či utilit─â┼úile fiec─âruia.

Iată cum se împart aceste filtre:

  1. Filtrele de polarizare ┬áÔÇô sunt folosite pentru a reduce reflexiile (de pe suprafe┼úe de genul apei sau sticlei), pentru a ob┼úine culori mai saturate sau pentru a ob┼úine o coloristic─â a cerului ┬ámai interesant─â prin cre┼čterea contrastului dintre nori ┼či acesta. Filtrul de polarizare scade cantitatea de lumina , ├«n camera foto p─âtrunz├ónd o cantitate mai mic─â de lumin─â, expunerea fiind redus─â cu unu sau chiar dou─â f-stopuri. Este singurul filtru al c─ârui efect nu poate fi ob┼úinut prin prelucrare. Sunt dou─â tipuri de filtre de polarizare: liniare ┼či circulare. Filtrele de polarizare liniare nu functioneaz─â cu camere SLR cu auto-focus, ├«n timp ce filtrele de polarizare circulare pot fi folosite pe orice tip de camer─â foto. Se folose┼čte de exemplu pentru a fotografia prin geam f─âr─â a se mai vedea reflexiile de pe geam, ci doar subiectul.
  2. Filtrele ND (densitate neutra) ÔÇô scad┬ácantitativ┬álumina ┬ácare intr─â ├«n camera foto . Clasificarea lor se face ├«n func┼úie de densitate ┼či implicit de cantitatea de lumin─â pe care o elimin─â. Un filtru ND de 0,3 reduce cantitate de lumin─â din scena cu un f-stop, unul de 0,6 reduce lumina cu dou─â f-stopuri, ┼č.a.m.d.
  3. Filtrele GND (graduale de densitate neutr─â) ÔÇô se folosesc pentru a fotografia cadre cu diferen┼úe mari de luminozitate (high dynamic range). Acestea sunt de mai multe tipuri dar, ├«n mare, pot fi clasificate ├«n filtre hard edge ┼či soft edge.
  4. Filtrele colorate ÔÇô ┬áaccentueaz─â culori specifice dintr-o scen─â ┼či implicit, ├«n fotografiile alb-negru scot ├«n eviden┼ú─â subiectele av├ónd culoarea respectiv─â. Efectul lor ar fi cam asa: filtrul galben cre┼čte luminozitatea obiectelor ro┼čii, galbene sau portocalii; filtrul ro┼ču ├«ntunec─â obiectele de culoare ┼či verdele dar lumineaz─â portocaliul, ro┼čul ┼či rozul; filtrul verde lumineaz─â obiectele de culoare verde ┼či albastr─â ┼či ├«ntunec─â tonurile de culoare ro┼čie sau portocalie; filtrul portocaliu ├«ntunec─â obiectele de culoare verde ┼či albastra dar lumineaz─â pe cele colorate ├«n ro┼ču ┼či portocaliu; filtrul albastru ├«ntunec─â obiectele de culoare ┬áro┼čie, galben─â ┼či portocalie.
  5. Filtre UV ÔÇô sunt utilizate pentru a mic┼čora cantitatea de radiatii Ultra-Violete care produc de obicei o tent─â albastr─â ├«n fotografiile realizate la ├«naltime mare.
  6. Filtre macro ┬áÔÇô care mai sunt numite ┼či close-up functioneaz─â ca o lup─â, m─ârind subiectul ├«n dimensiune, ├«mbun─ât─â┼úind capacitatea de fotografiere ├«n detaliu. Cu ajutorul acestor filtre pot fi realizate fotografii la distante mai mici fa┼ú─â de subiect, mai ales daca se folosesc ┼či obiective macro. Aceste filtre se comercializeaz─â la set ┼či au capacit─â┼úi macro diferite: +1, +2, +4.

 

In fotografia de nunt─â se folosesc de obicei filtrele UV, si cele de polarizare, cele macro fiind folosite ├«n general de cei care nu au bani pentru a cump─âra un obiectiv macro foarte bun. Eu personal ca fotograf de nunta nu folosesc dec├ót filtrele UV, ┼či nu le folosesc pentru utilitatea lor, ci mai mult pentru protec┼úia obiectivelor, ├«n general efectele f─âcute de acestea put├ónd fi ob┼úinute ┼či prin post-prelucrare mai ales daca tragem ├«n format raw.

Subscribe
Abonare pentru
guest
3 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments
Ana-

Iubesc filtrul de polarizare, mereu imi ies pozele mai superbe, si norii si culorile mai vii si tot! Nasol e ca noaptea trebuie scos neaparat ­čÖé

Fotograf nunta Bucuresti

dap..scade putin lumina….dar nu mult!

Octavian

Am avut odata ocazia sa folosesc unul pe un aparat foto Nikon profesional. Inainte sa folosesc filtrul am facut o poza la un peisaj si dupa ce am pus filtrul la acelasi peisaj. Se vede diferenta , claritatea e mult mia buna iar culoarea e de o calitate superioara