Refu Blog

Filtrele in fotografie si utilitatea lor • Refu BlogFiltrele in fotografie si utilitatea lor

Filtrele în fotografie sunt accesorii utile, care utilizate corect, ajută la realizarea unor fotografii mai interesante. Filtrele în fotografie vor face subiectul acestui articol în care vom explica clasificarea lor şi utilităţile fiecăruia.

Iată cum se împart aceste filtre:

  1. Filtrele de polarizare  – sunt folosite pentru a reduce reflexiile (de pe suprafeţe de genul apei sau sticlei), pentru a obţine culori mai saturate sau pentru a obţine o coloristică a cerului  mai interesantă prin creşterea contrastului dintre nori şi acesta. Filtrul de polarizare scade cantitatea de lumina , în camera foto pătrunzând o cantitate mai mică de lumină, expunerea fiind redusă cu unu sau chiar două f-stopuri. Este singurul filtru al cărui efect nu poate fi obţinut prin prelucrare. Sunt două tipuri de filtre de polarizare: liniare şi circulare. Filtrele de polarizare liniare nu functionează cu camere SLR cu auto-focus, în timp ce filtrele de polarizare circulare pot fi folosite pe orice tip de cameră foto. Se foloseşte de exemplu pentru a fotografia prin geam fără a se mai vedea reflexiile de pe geam, ci doar subiectul.
  2. Filtrele ND (densitate neutra) – scad cantitativ lumina  care intră în camera foto . Clasificarea lor se face în funcţie de densitate şi implicit de cantitatea de lumină pe care o elimină. Un filtru ND de 0,3 reduce cantitate de lumină din scena cu un f-stop, unul de 0,6 reduce lumina cu două f-stopuri, ş.a.m.d.
  3. Filtrele GND (graduale de densitate neutră) – se folosesc pentru a fotografia cadre cu diferenţe mari de luminozitate (high dynamic range). Acestea sunt de mai multe tipuri dar, în mare, pot fi clasificate în filtre hard edge şi soft edge.
  4. Filtrele colorate –  accentuează culori specifice dintr-o scenă şi implicit, în fotografiile alb-negru scot în evidenţă subiectele având culoarea respectivă. Efectul lor ar fi cam asa: filtrul galben creşte luminozitatea obiectelor roşii, galbene sau portocalii; filtrul roşu întunecă obiectele de culoare şi verdele dar luminează portocaliul, roşul şi rozul; filtrul verde luminează obiectele de culoare verde şi albastră şi întunecă tonurile de culoare roşie sau portocalie; filtrul portocaliu întunecă obiectele de culoare verde şi albastra dar luminează pe cele colorate în roşu şi portocaliu; filtrul albastru întunecă obiectele de culoare  roşie, galbenă şi portocalie.
  5. Filtre UV – sunt utilizate pentru a micşora cantitatea de radiatii Ultra-Violete care produc de obicei o tentă albastră în fotografiile realizate la înaltime mare.
  6. Filtre macro  – care mai sunt numite şi close-up functionează ca o lupă, mărind subiectul în dimensiune, îmbunătăţind capacitatea de fotografiere în detaliu. Cu ajutorul acestor filtre pot fi realizate fotografii la distante mai mici faţă de subiect, mai ales daca se folosesc şi obiective macro. Aceste filtre se comercializează la set şi au capacităţi macro diferite: +1, +2, +4.

 

In fotografia de nuntă se folosesc de obicei filtrele UV, si cele de polarizare, cele macro fiind folosite în general de cei care nu au bani pentru a cumpăra un obiectiv macro foarte bun. Eu personal ca fotograf de nunta nu folosesc decât filtrele UV, şi nu le folosesc pentru utilitatea lor, ci mai mult pentru protecţia obiectivelor, în general efectele făcute de acestea putând fi obţinute şi prin post-prelucrare mai ales daca tragem în format raw.

Author

Mai multe informatii aici: http://www.refu.ro/despre/

3 Comments

  1. Iubesc filtrul de polarizare, mereu imi ies pozele mai superbe, si norii si culorile mai vii si tot! Nasol e ca noaptea trebuie scos neaparat 🙂

  2. Am avut odata ocazia sa folosesc unul pe un aparat foto Nikon profesional. Inainte sa folosesc filtrul am facut o poza la un peisaj si dupa ce am pus filtrul la acelasi peisaj. Se vede diferenta , claritatea e mult mia buna iar culoarea e de o calitate superioara

Write A Comment